Ny rapport: Psykisk partnervold er dobbelt så udbredt som fysisk
Kilde: 
28 august 2018

Uanset hvilken type partnervold, vi taler om, er kvinder mere udsatte end mænd. Men ved psykisk vold er den kønsmæssige uligevægt allerstørst.

Det skriver Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) i en pressemeddelelse på baggrund af en ny rapport.

I alt 4 ud af 100 kvinder og 1 ud af 100 mænd har i løbet af det seneste år været udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner.

Det vil sige, at psykisk vold rammer kvinder tre gange så ofte som mænd, mens fysisk vold rammer kvinder dobbelt så ofte som mænd.

»Vi kan se, at mennesker, der er udsat for partnervold, trives betydeligt dårligere end dem, der ikke er. Vi kan også se, at psykisk vold fører til lige så dårlig trivsel som fysisk vold. Og jo flere former for partnervold man er udsat for, jo ringere trives man,« siger Mai Heide Ottosen, der er forfatter til rapporten, i pressemeddelelsen fra VIVE.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af data fra en tilfældigt udplukket gruppe på 20.000 danskere mellem 16 og 64 år.

I rapporten er psykisk vold defineret som et »mønster af vedvarende nedgørende handlinger, der kan have tendens til at eskalere over tid.«

Ofte kan det betyde trusler, manipulation, kontrollerende adfærd og nedværdigende behandling.

Du kan læse hele rapporten hos VIVE her.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.