Ny magtudredning på vej: Forskere får 41,6 millioner kroner
uddannelses- og forskningsministeriet logo

Samtlige partier i Folketinget var med til at vedtage, at en gruppe forskere skal foretage en ny magtudredning over de næste fem års tid. En del af motivation er den digitale udvikling og sociale medier. (Foto: Shutterstock)

Samtlige partier i Folketinget var med til at vedtage, at en gruppe forskere skal foretage en ny magtudredning over de næste fem års tid. En del af motivation er den digitale udvikling og sociale medier. (Foto: Shutterstock)

14 september 2022

Over de næste fem års tid skal en gruppe forskere foretage en ny magtudredning. Et forskningsprojekt, der skal belyse demokratiet, det politiske arbejde og magtens fordeling i Danmark. 

Folketingets medlemmer er netop blevet enige om, hvilke hovedtemaer forskerne i denne omgang skal fokusere på. Forskerne får dog selv lov til at definere projektet, og de må også gerne undersøge spørgsmål, der er uden for de tre hovedtemaer.

Samtidig er det blevet vedtaget, at forskerne får tildelt 41,6 millioner kroner til projektet.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Tre temaer til den nye magtudredning

 

På grund af den store teknologiske og digitale udvikling med sociale medier og et generelt forandret mediebillede har Folketinget besluttet, at en ny udredning skal have fokus på:

  • Folkestyrets institutioner og de politiske processer,
  • deltagelse i det demokratiske fællesskab og civilsamfundet,
  • teknologiens og mediernes udvikling og den demokratiske samtale.

Som Uddannelses- og Forskningsministeriet skriver i sin pressemeddelelse, har forskningsledelsen dog frihed til selv at definere de konkrete forskningsspørgsmål.

Kilde: Aftale om kommissorium for opdatering af magtudredningen

Den seneste magtudredning i Danmark blev foretaget i 2003, men siden da har vores samfund udviklet sig gevaldigt. 

Det er en af grundene til, at en ny magtudredning har sin berettigelse, forklarer Jesper Petersen (S), der er uddannelses- og forskningsminister.

»Der er sket meget i samfund, mediebillede og med den offentlige samtale siden den oprindelige magtudredning for snart tyve år siden. (...) Med aftalen her sørger Folketinget for, at vi får forskningsbaseret viden til at forstå vilkårene for folkestyret i 2020’erne,« siger Jesper Petersen i pressemeddelelsen.

Derfor bliver der etableret en forskningsledelse på fire-fem forskere, som Uddannelses- og Forskningsministeriet beskriver som ‘anerkendte’. 

Forskningsledelsen bliver udpeget af uddannelses- og forskningsministeren ud fra en række egnede kandidater, som Danmarks Frie Forskningsfond fremsætter.

I efteråret 2018 tog Dansk Ungdoms Fællesråd initiativ til at nedsætte ‘Demokratikommissionen’, der skulle tage temperaturen på demokratiet i Danmark. 

Det ledte blandt andet til en række analyser og anbefalinger, og en af dem var netop, at der burde blive udarbejdet en ny magtudredning. Derfor er Demokratikommissionens formand, Lisbeth Knudsen, naturligvis begejstret over Folketingets beslutning.

»Det er fantastisk, at en ny magtudredning nu endelig bliver sat i gang, og de hovedtemaer, som den skal beskæftige sig med, er præcis nogle af de temaer, som Demokratikommissionen har arbejdet med,« siger Lisbeth Knudsen i en pressemeddelelse.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.