Ny forskning: Lemuren er nu den mest truede primatart i verden

Langt de fleste lemurarter på Madagaskar er udrydningstruede. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
02 august 2018

Lemurerne, de pelsede små aber, man kun finder på øen Madagaskar, er ved at forsvinde, skriver BBC.

Udmeldingen kommer fra The Primate Specialist Group, en internationalt netværk af forskere og miljøforkæmpere med speciale i primater.

Faktisk vurderer gruppen, at 105 ud af de 111 kendte lemurarter på øen er truede. Det gør den lille lemur med den karakteristiske lange hale til den mest truede abeart af alle.

Gruppen er nået frem til resultaterne ved at gennemgå og sammenligne den nyeste forskning inden for lemurbestanden. Den er organiseret under International Union for the Conservation of Nature (IUCN), et internationalt forbund for naturbevaring.

Forskergruppens resultater er ikke blevet peer-reviewed, altså bedømt af andre forskere endnu, og er endnu ikke blevet bragt i et videnskabeligt tidsskrift. Men hvis de bliver godkendt, kommer de på IUCN’s rødliste over truede arter.

Ifølge BBC, skyldes lemurernes forsvinden blandt andet trækulsproduktion, minedrift og ulovlig fældning af de tropiske skove, lemurerne bor i.

Indenfor de sidste 15 år er krybskytter også begyndt at skyde lemurerne. De små aber er nemlig blevet en delikatesse på lokale restauranter på Madagaskar, fortæller professor Christoph Waltz, der er næstformand i primatspecialistgruppen, til BBC.

IUCN har allerede iværksat en handlingsplan, for at redde lemurerne. Den går blandt andet på at beskytte deres levesteder og hjælpe lokalbefolkningen ud af fattigdom, så man undgår jagt af de små aber.

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.