Bankfolk snyder mere end andre
I bankverdenen præges medarbejderne af en bestemt tankegang eller værdisæt, vurderer forskere i studie.
bank svindel hvidvask økonomi økonomisk kriminalitet snyd bedrag

Bankfolk er mere tilbøjelig til at ville tjene penge frem for at være ærlige, viser forskning. Heldigvis er det en arbejdskultur, man muligvis kan gøre noget ved, mener forskere. (Foto: Shutterstock)

Bankfolk er mere tilbøjelig til at ville tjene penge frem for at være ærlige, viser forskning. Heldigvis er det en arbejdskultur, man muligvis kan gøre noget ved, mener forskere. (Foto: Shutterstock)

 

Det er efterhånden ved at være standard-inventar i nyhederne, at der er begået svindel i bankverdenen.

En undersøgelse, udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature i 2014, viser, at bankansatte generelt snyder mere end folk fra andre professioner.

Der er en bestemt tankegang eller værdisæt i bankindustrien, man hurtigt tager til sig, når man ansættes, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen.

Det er et utroligt interessant resultat, mener Marco Piovesan, der er lektor i økonomi på Københavns Universitet.

»Undersøgelsen er flot lavet og stemmer godt overens med tidligere resultater. Det giver et større indblik i, hvad der gør, at bankfolk fristes til at snyde. Og med den viden kan vi skubbe folk i den rigtige retning og forebygge korruption og bedrag fremover,« siger Marco Piovesan. Han har ikke været med til at lave undersøgelsen, men forsker selv i uærlig adfærd i finanssektoren.

Et job i banken gør folk uærlige

Forskerholdet fra Zürich Universität delte 118 bankansatte fra forskellige banker tilfældigt op i to grupper, hvorefter de skulle svare på en række spørgsmål.

  • Den ene gruppe fik spørgsmål, der relaterede sig til deres profession, for eksempel 'hvilken funktion har du i banken?'
     
  • Den anden gruppe fik spørgsmål, der ikke relaterede til deres profession, for eksempel 'hvor mange timers fjernsyn ser du?'

Derefter skulle hver enkelt deltager kaste en mønt op i luften og rapportere til forskerne, om den landede på plat eller krone. Deltagerne var ikke overvågede af forskerne, og de kunne derfor snyde uden at blive opdaget. Samtidig vidste deltagerne, at de ville vinde 20 US dollars (ca. 119 danske kroner,), for hver gang mønten landede på én bestemt side.

Fakta

Folk forventer, at bankfolk er uærlige Det schweiziske forskerhold spurgte, som et led i undersøgelsen, folk på gaden, hvem de forventede var mest uærlige. Her lå bankansatte i toppen. Endda også mere uærlige end fængselsindsatte. Om det så også står så slemt til vides ikke.

Resultatet viste, at:

  • Gruppen af deltagere, der ikke var blevet spurgt om deres profession forinden, rapporterede at få den vindende side 51,6 procent i gennemsnit – altså næsten halvdelen af gangene. Det viser, at deltagerne i denne gruppe generelt har været ærlige.
     
  • Gruppen af deltagere, som derimod fik spørgsmål om deres profession inden spillet, rapporterede at få den vindende side gennemsnitligt 58,2 procent af gangene. Det er statistisk set usandsynligt og peger på, at gruppen var mere uærlige.

Bankfolk er 'i princippet' ikke mere uærlige

Spørgsmålene om deres arbejde som bankfolk havde altså fået deltagerne til at agere anderledes, end de ellers ville, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

»Resultatet viser, at bankfolk i princippet ikke er mere uærlige end andre mennesker. Men når de bliver gjort opmærksomme på deres profession, så har de større tilbøjelighed til at snyde.«

»Det peger på, at der er noget i deres bevidsthed omkring deres arbejde, som bliver aktiveret af spørgsmålene,« skriver hovedforfatter til forskningsartiklen, lektor Michel Maréchal fra Zürich Universität, i en mail til Videnskab.dk.

Bankfolk er mere materialistiske

Forskerne spurgte også de to grupper af deltagere, i hvor høj grad de mente, social succes er afgjort af finansiel succes.

Og hvor meget materielle værdier betød, såsom at eje en dyr bil.

Her viste resultatet, at gruppen af deltagere, der blev spurgt ind til deres profession i banken, var betydeligt mere optagede af finansiel succes og materielle værdier end de andre bankansatte.

»Det tyder altså på, at skiftet i holdningen sker, når bankfolkene bliver mindet om deres daglige arbejde. Og når der så er udsigt til at tjene penge, er de i højere grad tilbøjelige til at være uærlige. Samtidig indikerer det, at tendensen til snyde er tilknyttet arbejdet og ikke hvem de er som personer, da uærligheden først opstår, når de bliver mindet på deres daglige virke,« siger Michel Maréchal.

Påtager sig et særligt mindset fra dagligdagen

Marco Piovesan fra Københavns Universitet er enig i Michel Maréchals tolkning.

Resultatet viser, at bankfolk i princippet ikke er mere uærlige end andre mennesker. Men når de bliver gjort opmærksomme på deres profession, så har de større tilbøjelighed til at snyde.

Lektor Michel Maréchal, Zürich Universität

»Bankfolk lader til at få et værdisæt eller 'mind-set' fra deres dagligdag, som ikke er knyttet til, hvem de er som personer. Det er noget, de samler op fra omgivelserne,« siger Marco Piovesan og fortsætter:

»Det er dog slående, at det ikke ændrer på resultatet, hvor længe man arbejder i banken. Det er lige meget, om man har arbejdet i en bank i 1 eller 20 år, så bliver dette værdisæt aktiveret. Så det er en tankegang og et værdisæt, man tager til sig hurtigt.«

Det schweiziske forskerhold lavede lignende forsøg med 138 personer, der hovedsageligt havde mellemleder- og lederstillinger, fra andre brancher - blandt andre farmaceuter, produktionsarbejdere, informationsteknologer og ansatte indenfor telekommunikation.

Disse deltagere snød ikke mere, når de blev mindet om deres profession inden møntkastene. Det peger på, at tendensen til at snyde er særlig knyttet til arbejdet i banken.

Man kan gøre bankfolk mere ærlige

Folks tendens til at være ærlige er i høj grad påvirket af den information, de får fra deres omgivelser.

Det giver håb om, at bankfolks adfærd kan ændres til det bedre, vurderer Marco Piovesan.

»Forskning viser, at hvis du skriver under på en kontrakt, hvor du lover at være ærlig, så gør det også folk mere ærlige i forhold til normalt. Også selvom et kontraktbrud ikke vil kunne opdages. Det er en måde at gribe ind i bankverdenen på. Simpelthen at lade bankansatte skrive under på en kontrakt eller en ed, hvor de sværger at arbejde inden for et særligt etiske værdisæt – lidt ligesom læger gør. Det, tror jeg, vil have en positiv virkning,« siger Marco Piovesan.

Bankledelsen skal opfordre til mere ærlig adfærd blandt deres ansatte og på den måde ændre normen i bankverdenen.

Faktisk er flere banker allerede gået i gang med en kulturel ændring, fortæller Michel Maréchal.

»Bankerne skal undgå at belønne adfærd, der er i modstrid med kundernes og samfundets bedste interesse. Derudover kan banken også fremhæve værdier om ærlighed ved at tydeliggøre, at man ønsker det bedste for samfundet, og at man ønsker at arbejde i samfundets tjeneste,« siger Michel Maréchal.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk