Ny blog: Hvad kan en by egentlig bruges til?
"Byen" som koncept er i rasende udvikling lige nu, og kommunerne har for alvor fået øjnene op for, at byerne har et stort økonomisk og kulturelt potentiale. Tre forskere er gået sammen om at lave en blog, der gentænker byen.

'Bloggen om Byen' vil gerne stille spørgsmålstegn ved den måde, byen tænkes på - planlægningsmæssigt, politisk og kulturelt. (Foto: Shutterstock)

'Bloggen om Byen' vil gerne stille spørgsmålstegn ved den måde, byen tænkes på - planlægningsmæssigt, politisk og kulturelt. (Foto: Shutterstock)

Hvad kan man egentlig i en by?

På den ene side er byen designet til bestemte former for brug, og på den anden side fortolker og skaber vi konstant byen gennem nye deltagelsesformer. Hvor går grænsen for brugen af byen? Og hvem har retten til byen?

En ny blog på Videnskab.dk undersøger disse spørgsmål. Tre byforskere vil med pædagogik, medier og kulturformidling for øje sætte fokus på byudvikling. 

»Byen kan bruges på mange måder, og vi vil forsøge at forstå diversiteten, i måden byen bliver brugt på. Byen har et kreativt rum, som vi vil dykke ned i og undersøge, hvordan byen er velegnet til forskellige former for deltagelseskultur,« fortæller Anne-Lene Sand, ph.d. fra Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet, der er en af tre bidragsydere til den nye blog.

De tre forskere vil blandt andet dække emner som bybranding, turisme, investering i byer, urbane og digitale rum, alternative måder at udforske byen på, samt hvordan rum og materialitet påvirker det, mennesker gør. Bloggen kommer således både til at dække over byens formelle og uformelle sider.

De to andre bloggere er Maja Klausen, der er ph.d.-studerende på Medievidenskab, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet, og Hjørdis Brandrup Kortbek, der er postdoc på Kulturstudier, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet.

Kampen om byen

Byen er i rasende udvikling, og der opstår hele tiden kampe og forhandlinger om, hvordan byen skal bruges. Det er blandt andet disse dynamikker, de tre forskere vil sætte fokus på.

»Der er behov for, at man stiller sig lidt kritisk over for, hvordan byen tænkes. I øjeblikket er det i høj grad bypolitikere, der har travlt med at sætte agendaen for byen, men der er også uformelle deltagelsesformer og tiltag, som er i fuld vigør, og det er de stemmer, vi også vil synliggøre,« siger Anne-Lene Sand.

Hun fortæller videre, at der for tiden er stor fokus på byudvikling, fordi kommunerne for alvor har fået øjnene op for, at byen har et stort potentiale til at være mere end blot et handelssted. Der er derfor masser af relevante og aktuelle emner at skrive om i bloggen.

Vi vil gerne være med til at rejse nogle nye spørgsmål om byen, og vi vil gerne invitere læserne til at gentænke byen med os.

Anne-Lene Sand

»Vi tager fat på nogle hverdagseksempler, som berører danskere i almindelighed. Vi vil gerne stille spørgsmålstegn ved den måde, byen tænkes på planlægningsmæssigt, politisk og kulturelt,« fortæller Anne-Lene Sand.

Bloggen kommer dog også til at indeholde nogle sjove eksempler på, hvordan byen kan bruges på alternative måder. Anne-Lene Sand peger blandet andet på det mobile spil Geocaching, der er en form for skattejagt, hvor man bruger GPS-teknologi til at navigere hen til nærmest gemte skat. Det er et eksempel på hvordan der sker en sammensmeltning mellem byens fysiske rum og det digitale rum.

Forskellige perspektiver

En af årsagerne til, at de tre forskere er så interesserede i byudvikling er, at man kan noget i byen, som man ikke kan andre steder. Forskernes forskellige ekspertiser gør, at de i bloggen kan udforske byen fra forskellige perspektiver.

»Vi får vinklet brugen af byen fra forskellige sider. Vi har baggrund i mediestudier, kulturstudier og antropologi, og med afsæt i det laver vi en kulturanalyse af byen. Byen er mangfoldig, og vi kan ikke tale om byen som én ting. Det er netop diversiteten og fleksibiliteten i byen, som vi rammer godt ind med vores brede profil,« siger Anne-Lene Sand.

Bloggens læsere kan derfor forvente at få et meget nuanceret indtryk af byudvikling.

Aktuelle temaer

Forskerne bag den nye blog vil inddrage deres egen forskning, såvel som henvise til aktuelle temaer. Målet er at lave formidling i øjenhøjde.

»Vi vil gerne tage både vores egen forskning op, som vi arbejder med hver især, men også berøre nogle temaer, der er aktuelle i medierne. Vi ønsker at anlægge et hverdagsperspektiv, hvor alle kan læse med,« fortæller Anne-Lene Sand, inden hun til sidst kommer med en opfordring til læserne:

»Vi vil gerne være med til at rejse nogle nye spørgsmål om byen, og vi vil gerne invitere læserne til at gentænke byen med os.«

Du kan læse det første indlæg i 'Bloggen om Byen' her: Hvad er en by?

Om bloggerne

Tre byforskere bidrager med blogindlæg til 'Bloggen om Byen':

Anne-Lene Sand: Ph.d. fra Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet. Forsvarede i juni 2014 ph.d.-afhandlingen ’Matrikelløse rum – en undersøgelse af selvorganiserede måder at bruge byen på’. Anne-Lene Sand forsker i måder, hvorpå rum influerer social praksis, og særligt hvordan mennesker nyfortolker byen.

Maja Klausen: Ph.d.-studerende, Medievidenskab, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet. Maja Klausen forsker i samspillet mellem urbane og digitale rum.

Hjørdis Brandrup Kortbek: Postdoc i forskningsprojektet ’Mod et nyt kulturbegreb og nye former for kulturformidling’ på Kulturstudier, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet. Forsvarede i februar 2013 ph.d.-afhandlingen ’Fra lavmælt provinsby til kreativ storby? Kulturel dynamik i senmoderne byudviklingsprojekter i Odense’ ligeledes ved Syddansk Universitet. Hjørdis Brandrup Kortbek forsker i forholdet mellem kulturformidling, demokrati og byudvikling.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk