Nobelpristagers studier granskes: Internetbrugere finder uregelmæssigheder
pubpeer undersøger et billede for manipulation

Anonyme brugere fra hjemmesiden PubPeer har fundet uregelmæssigheder i nobelprisvinders studier. Billedet viser et af eksemplerne, der bliver fremhævet på hjemmesiden. De to sorte plamager er ifølge brugerne mistænkeligt ens. (Foto: PubPeer)

Anonyme brugere fra hjemmesiden PubPeer har fundet uregelmæssigheder i nobelprisvinders studier. Billedet viser et af eksemplerne, der bliver fremhævet på hjemmesiden. De to sorte plamager er ifølge brugerne mistænkeligt ens. (Foto: PubPeer)

Kilde: 
26 oktober 2022

En succesfuld, nobelprishædret forsker, Gregg Semenza, er kommet under tungt pres.

Flere studier, som han er medforfatter til, bliver i øjeblikket gransket af tidsskrifter, da der er mistanke om, at billeder og data er blevet fiflet med. 

Over de seneste 10 år har flere tidsskrifter også korrigeret eller trukket 17 studier, der har Gregg Semenza som medforfatter, tilbage for manipulation med billeder.

Granskningen er delvist opstået på grund af anonyme internetbrugere, der har fundet 52 studier med uregelmæssigheder, og som har givet besked til tidsskrifterne. 15 studier bliver derfor i øjeblikket officielt gransket.

Det skriver Nature.

Billeder i videnskabelige studier er de seneste par år blev genstand for en øget granskning, fordi digitale værktøjer har gjort det væsentligt nemmere for forskere at manipulere med resultater.

Det har også givet vind til online-fora som PubPeer, hvor anonyme brugere undersøger publiceret forskning for at se, om der er blevet fiflet med data eller billeder.

Det var blandt andet brugere fra PubPeer, der pegede på uregelmæssigheder i flere af Gregg Semenzas studier.

gregg semenza

Gregg Semenza vandt en nobelpris i 2019 sammen med to andre forskere for at opdage, hvordan celler sanser ilt. Det har Videnskab.dk skrevet en artikel om, som du kan læse her. (Foto: US Embassy Sweden - CC BY 2.0)

Det er samtidig ikke kun anonyme internetbrugere, der har været med til at give opmærksomhed til de mulige problemer med studierne.

Elisabeth Bik, der er konsulent og ekspert i at undersøge billeders integritet, har også gjort opmærksom på uregelmæssighederne.

»Det faktum, at der nu er flere studier, som er blevet trukket tilbage for manipulation med billeder, og at flere andre stadig er under granskning, antyder, at der har været en intention om at vildlede,« siger Elisabeth Bik til Nature.

Det skal dog nævnes, at samtlige 32 studier, der bliver gransket, har mange andre medforfattere, som kan være grund til uregelmæssighederne. Gregg Semenza er dog den eneste forfatter, der går igen på dem alle.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.