Nobelprismodtager indrømmer fejl: Trækker studie tilbage

Frances Arnold, der her ses ved en pressekonference under nobelprisoverrækelsen, påtager selv det fulde ansvar for studiets mangler. (Foto: Bengt Nymann, Wikimedia Commons)

Frances Arnold, der her ses ved en pressekonference under nobelprisoverrækelsen, påtager selv det fulde ansvar for studiets mangler. (Foto: Bengt Nymann, Wikimedia Commons)

Kilde: 
07 januar 2020

Man siger, at det er menneskeligt at fejle - og her udgør nobelprismodtagere ingen undtagelse.

Ifølge BBC har den amerikanske forsker Frances Arnold, der i 2018 vandt Nobelprisen i kemi for sin forskning i enzymer, trukket et studie fra 2019 om såkaldt enzymatisk syntese af beta-laktamer tilbage.

Arnold har valgt at trække studiet tilbage, da det ifølge hende selv ikke var reproducerbart på grund af en række mangler. Det betyder, at studiet ikke kunne genskabes af andre forskere.

Arnold offentliggjorde beskeden i et tweet 2. januar, hvor hun selv tog det fulde ansvar for det forfejlede studie.

»Det er hårdt, men vigtigt, at indrømme. Jeg undskylder til alle. Jeg havde en anelse travlt da det blev lavet, og jeg gjorde ikke mit arbejde godt nok,« skriver hun i tweetet.

Arnolds indrømmelser faldt ifølge BBC i god jord på Twitter, hvor folk roste den nobelprisvindende forsker for hendes ydmyghed og hendes ærlighed.

LÆS OGSÅ: Grundforskningskrise: Resultater kan ikke genskabes

Det er ikke første gang, at et studie er kommet i problemer på baggrund af problemer med reproduktion af resultater. Manglende reproducerbarhed er et udbredt fænomen, som udgør et stort problem for grundforskningen, hvilket Videnskab.dk før har skrevet om.

Her skrev vi blandt andet, at hele 52 procent af de adspurgte forskere i en spørgeskemaundersøgelse fra 2016 havde givet udtryk for, at der var tale om en reel reproducerbarhedskrise i forskningen.

Reproducerbarhed er ekstremt afgørende for forskningens validitet, da studier skal kunne genskabes flere gange med de samme resultater til følge, før man med en vis sandsynlighed kan konstatere noget.

LÆS OGSÅ: Under halvdelen af psykologiens resultater kan reproduceres

LÆS OGSÅ: Resultaterne af hvert tredje samfundsvidenskabelige forsøg kan ikke genskabes

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.