Nobelpris-besøg, Ørsted-tegneserie og et hav af foredrag: Sådan kan du fejre Ørsted-jubilæet i hele 2020
200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen markeres med særlige arrangementer til unge og gamle. Få overblikket.
H.C. Ørsted 200 år jubilæum elektromagnetismen events arrangementer fejre

Experimentarium rykker ud med sjove oplevelser i hele landet for at markere 200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Og det event er kun en del af fejringen. (Foto: Experimentarium)

Experimentarium rykker ud med sjove oplevelser i hele landet for at markere 200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Og det event er kun en del af fejringen. (Foto: Experimentarium)

Er du glad for din smartphone? Hvad med din computer? Og hvad med internettet og elektrisk lys, sætter du pris på det?

I år er det 200 år siden, at vi mennesker for alvor blev bragt ind på det spor i vores udvikling, der har givet os alle disse dejlige opfindelser. 

Det er nemlig 200 år siden, at elektromagnetismen blev opdaget, og den helt basale fysiske opdagelse har givet os den elektriske strøm, der er livskilden til vores moderne hverdag. 

Manden bag opdagelsen var den danske fysiker Hans Christian Ørsted, og han var alt andet end en kedelig gammel fysikprofessor. Faktisk var han lidt af en ‘superhelt’, og hans liv var mere episk end de flestes. 

Heldigvis er der rig mulighed for at blive klogere på Ørsted og elektromagnetismen. Det kan du blandt andet blive på Videnskab.dk, hvor vi markerer jubilæumsåret med en række artikler, men også ude i landet, hvor 200-året fejres med en række foredrag og udstillinger. 

Mange af aktiviteterne var sat til foråret, men er blevet udskudt til efteråret grundet corona-krisen. Dog er der også massere af sommeraktiviteter.

Her får du en guide.

Ørsted flytter ind i Rundetårn

Rundetårn danner ramme om udstillingen 'Ørsted på ny – skønheden i naturen', der er arrangeret af Selskabet for Naturlærens Udbredelse. 

I de mange år, Ørsted arbejdede på sin banebrydende opdagelse af elektromagnetismen, var han faktisk fast gæst i Rundetårn. Han gjorde nemlig flittig brug af Universitetsbiblioteket, der dengang lå i Bibliotekssalen i Rundetårn, hvor udstillingen finder sted.

I udstillingen er der fokus på Ørsted, både som kulturperson og videnskabsmand.

 • Hvor? Rundetårn, Købmagergade 52A, 1150 København
 • Hvornår? Udstillingen løber fra 1. juli - 25. september og er åben alle dage fra 10.00-20.00.
 • Hvor meget? Det koster en almindelig entrébillet til Rundetårn: 40 kr. for voksne og 10 kr. for børn.

H.C. Ørsted 200 år jubilæum elektromagnetismen events arrangementer rundetårn fejre

Universitetsbiblioteket i Rundetårn blev brugt flittigt af Ørsted. Derfor er det også oplagt, at bibliotekssalen i tårnet danner rammen for Ørsted-udstillingen. (Foto:  Rundetaarn)

Forelæsninger med nobelprisvindere i fysik

Ørsted-året bliver også markeret med fornemt besøg fra udlandet. Hele to nobelprismodtagere giver nemlig foredrag for at fejre Ørsted og hans opdagelse.

Det drejer sig om canadiske Donna Strickland, professor i fysik og astronomi på University of Waterloo, og franske Gérard Mourou, professor i fysik på University of Rochester, der holder hver sit foredrag.

De modtog sammen nobelprisen i fysik i 2018, hvor Donna Strickland blev den første kvinde til at vinde prisen i 55 år. 

De fik prisen for deres banebrydende opfindelse af såkaldt chirped pulse amplification, som er et stort gennembrud indenfor laserteknik. Det kan du læse mere om i vores artikel om vinderne fra 2018.

Første foredrag står Donna Strickland for, hvor hun vil fortælle, hvordan hun ved hjælp af grundforskning udført af blandt andre H.C. Ørsted, har udviklet laserlys, der kan bruges til alt fra vores mobiltelefoner og til øjenoperationer.

 • Hvor? Niels K. Jerne Auditoriet på Panum, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N
 • Hvornår? 3. september 16.00-18.30.
 • Hvor meget? Gratis! Men husk at tilmelde dig.

Senere på året kommer Gérard Mourou, der er medlem af den franske læreanstalt École Polytechnique. École Polytechnique er grundlagt i 1794 og var blandt andet forbilledet for Ørsted, da han stiftede Polyteknisk Læreanstalt, der i dag er DTU, i 1829.

 • Hvor? DTU, Anker Engelunds Vej 1, 2800 Kgs. Lyngby
 • Hvornår? 1. oktober 15.00-17.00
 • Hvor meget? Gratis, men med begrænset antal pladser, så husk at tilmelde dig (information om tilmelding er dog ikke kommet endnu)

Se Gérard Mourou forklare om opdagelsen, der gav ham og Donna Strickland Nobelprisen i Fysik i 2018. (Video: Nobel Prize)

Ørsted på stribe: Tegneserie om Ørsted

Hvis du er mere til (især i disse corona-tider) at slange dig på sofaen end at gå ud ad din dør, så kan du anskaffe dig den nye Ørsted-tegneserie ‘ØRSTED – han satte strøm til verden’, der udkommer i forbindelse med jubilæumsåret.

Jens Olaf Pepke Pedersen, Seniorforsker ved DTU SPACE, har i samarbejde med Ingo Milton og Sussi Bech, to af Danmarks førende tegneserieskabere, lavet tegneserien om Ørsteds liv, og det er alt andet end kedeligt. 

Du kan læse om, hvordan Ørsted forelskede sig i chefens husholderske, studerede i Napoleons Paris, oplevede Københavns bombardement, var i familie med digteren Adam Oehlenschläger, inspirerede H.C. Andersen til flere eventyr, fik Grundtvig til at se rødt, lagde grunden til DTU og meget, meget mere.

Tegneserien udkommer 22. juni. Samme dag afholdes en release i Faraos Cigarer i København, hvor skaberne vil være til stede og signere tegneserien.

En illustration af, hvordan det kunne have set ud, da Ørsed opdagede elektromagnetismen med et stykke platintråd og en magnetnål. (Tegning: ØRSTED – han satte strøm til verden, 2020)

 • Hvor? Release i  i Faraos Cigarer, Skindergade 28, København K. Tegneserien kan du købe på nettet fra 22. juni.
 • Hvornår? Release er 16.00-17.30. Tegneserien kan du (selvfølgelig) læse, når som helst efter 22. juni.
 • Hvor meget? Tegneserien koster 184,50 kr. Release er gratis.

Byvandring: I hælene på de store danske videnskabsmænd

Er du mere til de raske gåture end at slentre rundt på udstillinger og sidde stille til foredrag, så kan du tage på en byvandring i København, hvor man går i sporet af de store danske videnskabsmænd.

Turen er arrangeret af Københavnerture, og du vil selvfølgelig kunne se og høre, hvor Ørsted gik og grublede over ideen om elektromagnetisme, men du kan også høre, hvordan Ørsted hjalp Carlsberg med at blive så gode til at lave øl.

Derudover vil der være fortællinger om andre store danske videnskabsfolk som Tycho Brahe, Ole Rømer, Niels Bohr, Inge Lehmann og flere.  

 • Hvor? Start på Nørreport ved hjørnet af Fiolstræde. Slut på Videnskabernes Selskab tæt ved Rådhuspladsen.
 • Hvornår? Hele året 2020. Man aftaler dag og tidspunkt, når man bestiller. 
 • Hvor meget? 3.600 kr., og man kan være i  grupper med op til 20 deltagere (2 grupper i 10 i corona-tiden). Gymnasieklasser betaler 1.850 kr.

Ørsted til børn og unge i hele landet: Experimentarium rykker ud

Hvis historien om Ørsted og elektromagnetismen lidt for langhåret for en børnefamilie, kan du glæde dig over, at Experimentarium, der normalt har til huse i Hellerup, rykker ud i hele landet med udstillingen ‘H.C. Ørsted på farten’. 

Experimentarium gør, som de har for vane, den store danske videnskabsmand H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen til en lærerig og eksperimenterende oplevelse for hele familien.

Børn og voksne kan opleve og eksperimentere med elektromagnetisme og undersøge, hvad H.C. Ørsted opdagede for 200 år siden.

Hvor, hvornår og hvor meget?

 • 18. jul. - 30. jul.: Experimentariums forhal, Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup
 • 25. aug. - 17. sep.: HerningCentret, Merkurvej 1, 7400 Herning.
 • 21. sep. - 19. okt.: Kronen Vanløse, Vanløse Torv 1, 2720 Vanløse.
 • 20. okt. - 9. nov.: Lyngby Storcenter 810, 2800 Kgs. Lyngby.
 • 4. jan. - 29. jan. 2021: Storcenter Nord, Finlandsgade 17, 8200 Aarhus N.
 • 21. maj - 7. Jun. 2021: Sct. Mathias Centret, Sct. Mathias Centret 1, 8800 Viborg.
 • Det hele koster gratis.

Du kan blandt andet opleve eksperimentet her, når Experimentarium rykker ud. Maskinen er en såkaldt Wimshurst maskine, der illustrerer statisk elektricitet. (Foto: Experimentarium)

Sær-udstilling i Ørsteds hjemby

Ørsted er nok et af Rudkøbings mest kendte bysbørn. Derfor fejrer Lokalmuseet i hjembyen på Langeland også jubilæet med en særlig udstilling. 

Ustillingen handler ikke kun om Ørsteds liv i Rudkøbing, der vil også være nyskabelser i form af udstyr til demonstration af klangfigurer samt en afdeling om den grønne omstilling.

 • Hvor? Lokalmuseet i Rudkøbing, Østergade 48, 5900 Rudkøbing
 • Hvornår? Kører nu - der er ikke sat en slutdato endnu. 11.00-16.00 i hverdagene og 10.00-13.00 om lørdagen.
 • Hvor meget? Gratis adgang.

Et hav af foredrag i København og Aarhus

I Ørsteds og videnskabens ånd bliver året naturligvis også markeret med en bunke af foredrag, hvor førende Ørsted-forskere og -eksperter deler ud af deres viden.

Foredragene foregår i København og Aarhus. Her får du et hurtigt overblik:

‘Ånden i Naturen’ - Ørsted blandt slægt og venner 

Omvisning med udgangspunkt i Ørsteds mange venner og bekendte (H.C. Andersen, Georg Forchhammer, Rasmus Rask, Joakim Schouw, Daniel Frederik Eschricht), der ligger begravet på Assistens Kirkegården.

Omvisningen ledes af kulturgeograf Christoffer Jørgensen. Gadedigter Christian Kronman spiller også en rolle.

 • Hvor? Assistens Kirkegård, Kulturcentret Assistens, Kapelvej 4, 2200 København N
 • Hvornår? 22. juli 15.00-17.00
 • Hvor meget? Gratis.

Ørsted og hans betydning for datidens musik og billedkunst

Et dobbeltforedrag med Peter Nørgaard Larsen, ph.d. i kunsthistorie og museumsinspektør på Statens Museum for Kunst, og Bjarke Moe, redaktør på Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Med afsæt i portrætter af Ørsted og guldalderens billedkunst giver foredraget et indblik i, hvordan Ørsteds bog ‘Aanden i Naturen’ kan bruges som nøgle til at åbne for de mange betydninger, der ligger i periodens billedkunst. 

 • Hvor? Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V
 • Hvornår? 1. september 19.30-21.00
 • Hvor meget? Nul kroner.

Udsnit af et oliemaleri af Erik Ludvig Henningsen (1855-1930). H.C. Ørsted på talerstolen til en fest 12. juli 1847 for nordiske naturforskere i Det Gule Pålæs gård med Roskilde Domkirke i baggrunden. I Ørsteds ånd vil han også blive fejret med en masse foredrag.

Om de 2.000 ord Ørsted indførte i det danske sprog

I foredraget sættes Ørsteds indsats som sprogfornyer ind i en historisk kontekst:

Ørsted stod for det naturvidenskabelige gennembrud i det danske forskningslandskab, og hans politiske overbevisning tilsagde, at almindelige mennesker skulle engageres.

Det er professor emeritus i lingvistik på Købehavns Universitet Frans Gregersen, der står for foredraget. 

 • Hvor? Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø 
 • Hvornår? 7. september 19.30-21.00
 • Hvor meget? Gratis

Arven efter Ørsted - et kritisk perspektiv

I jubelåret for H.C. Ørsted og elektromagnetismen kan der være grund til at anlægge et bredere og mere kritisk perspektiv på Ørsteds virke og hans betydning for dansk naturvidenskab. 

Det virke var nemlig ikke kun positivt, men også negativt, da Ørsteds synspunkter på visse områder var ude af trit med udviklingen. Det fortæller Helge Stjernholm Kragh, videnskabshistoriker og professor emeritus ved Niels Bohr Instituttet, om i dette foredrag.

 • Hvor? Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V
 • Hvornår? 28. september 19.30-21.00
 • Hvor meget? Ganske gratis

Foredragsrække på Folkeuniversitetet i Aarhus

Også i Aarhus er der mulighed for at blive klogere på Ørsted. Her har Folkeuniversitetet nemlig arrangeret en hel foredragsrække af 4 foredrag, der kommer hele vejen rundt om Ørsted. 

 • Hvor? Aarhus Universitet, bygning 1530, Ny Munkegade 118, 8000 Aarhus C
 • Hvornår? 
 • 22. oktober 17.15 – 19.00: H.C. Ørsted: En romantisk videnskabsmand?
 • 29. oktober 17.15 – 19.00: Opdagelsen og udforskningen af elektromagnetismen
 • 05. november 17.15 – 19.00: Telekommunikation fra telegraf til mobil
 • 12. november 17.15 – 19.00: Elektrificeringen af samfundet
   
 • Hvor meget? 480 kr. for alle 4 foredrag (260 kr. for studerende)

Du kan holde dig opdateret om yderligere events på jubilæums-hjemmesiden hco2020.dk, hvor der løbende vil tilføjes flere arrangementer.

Jubilæumsserie om Ørsted og elektromagnetismen

Videnskab.dk markerer 200 års-jubilæet for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen gennem en række artikler. 

Vi går helt tæt på Ørsteds historie, giver alletiders pædagogiske indføring i elektromagnetismen og undersøger, hvordan opdagelsen påvirker videnskaben i dag.

Temaet er støttet af det landsdækkende formidlingsinitiativ HCØ2020. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk