Niels Bohr var til yin og yang
Fredag 17. april 2015 bliver den første kinesiske version af Niels Bohrs samlede værker fejret på Copenhagen Business School i København. Danmarks store fysiker havde en forståelse af verden, som på flere områder matcher Østens gamle visdom, vurderer en videnskabshistoriker.
Niels Boht våbenskjold Yin Yang

Da Niels Bohr fik elefantordenen i 1947, valgte han det kinesiske yin og yang symbol til sit våbenskjold. Nu udkommer hans samlede værker endelig på kinesisk, og den danske videnskabsmands tanker om naturen vil vække interesse i Kina, vurderer direktør for det dansk-kinesiske Konfucius Institut. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

Da Niels Bohr fik elefantordenen i 1947, valgte han det kinesiske yin og yang symbol til sit våbenskjold. Nu udkommer hans samlede værker endelig på kinesisk, og den danske videnskabsmands tanker om naturen vil vække interesse i Kina, vurderer direktør for det dansk-kinesiske Konfucius Institut. (Foto: Det Kongelige Bibliotek)

 

Nu bliver Niels Bohrs samlede værker udgivet på kinesisk. Oversættelsen tog den kinesiske professor Ge Ge næsten 50 år, fra han begyndte i 1960'erne og til hans død i 2007.

Denne kraftpræstation bliver fejret fredag 17. april 2015 med taler og musik på Konfucius Institutet på Copenhagen Business School i København.

Men hvad er forbindelsen mellem Østens mægtige rige, Kina, og Danmarks store videnskabsmand?

I 1937 var Niels Bohr i Kina, og han så tydeligt sammenhængen mellem gammel kinesisk visdom og den moderne vestlige videnskab. Det fortæller videnskabshistoriker og arkivleder for Niels Bohr Arkivet i København Finn Aaserud.

»Det klareste tegn på forbindelsen mellem Niels Bohr og kinesisk tænkning var, da Bohr fik Elefantordenen i 1947. Han skulle have lavet sig et våbenskjold, og her valgte han yin og yang-symbolet. Han havde sympati for kinesisk filosofi, der i flere henseender kan minde om hans komplementaritetstanke.«

Moderne fysik udfordrer vestlig tankegang

'Komplementaritetstanken' går ud på, at der altid er to sider af samme sag. Inden for fysikken er lys et godt eksempel på, at ét fænomen godt kan komme i mere end én form: Lys er nemlig både bølger og partikler.

Og det virker ikke intuitivt for os i Vesten, vurderer Finn Aaserud.

»Det er svært at forstå for os i Vesten. Vores logik fortæller os, at lys da må være én ting. Niels Bohr mente, at erkendelsen med lysets dobbelte natur var en helt ny historisk belæring, som vi må inkludere i vores verdensbillede.«

Bohr brugte selv meget tid på at filosofere over, hvad den moderne fysik – især med introduktionen af kvantemekanikken – betød for vores erkendelse af verden. Og her passede flere af den store videnskabsmands iagttagelser med Østens accept af, at hvad der umiddelbart kan se ud som modsætninger, faktisk kan være flere sider af samme sag, vurderer Finn Aaserud og understreger:

Her ses en ung Niels Bohr i 1922. Samme år modtog han Nobelprisen i fysik. Noget af det fineste, man kan få, synes kinesere. Og det er én af grundende til, at hans samlede værker vil vække interesse i Kina, vurderer direktør for Konfucius Institutet. (FOTO: AB Lagrelius & Westphal)

»Det ville være en overdrivelse at sige, at Bohrs verdensbillede og østlig filosofi er det samme, men han nærmer sig klart en mere østlig måde at tænke på.«

Bohr holdt sig da heller ikke kun til fysikken, men arbejdede på at generalisere sin idé til at indeholde alt fra biologi til sociologi.

»Et eksempel er Bohrs tanker om kærlighed og retfærdighed. To begreber, der umiddelbart står i modsætning til hinanden, men som Bohr mente var to sider af samme sag for at få et godt samfund – og begge var lige nødvendige,« forklarer Finn Aaserud.

 

Stor interesse for Niels Bohr i Kina

Den store danske videnskabsmands tanker om fysik, videnskab og filosofi vil vække genklang hos kineserne, spår direktør for Konfucius Institutet Carsten Boyer Thøgersen.

»Den almindelige kinesers vidensniveau om udlandet er højere end den gennemsnitlige danskers viden om udlandet. Og en fysiker som Niels Bohr hører med til den del, kineserne vurderer som vigtig viden om udlandet.«

Nobelprisen, som Bohr fik i 1922, er i kinesisk kultur noget af det fineste, man kan få, vurderer Carsten Boyer Thøgersen, og der er generelt stor interesse for videnskab i Kina.

»Her for et par måneder siden var et kinesisk medlem af vores bestyrelse i Danmark. Han er doktor i atomfysik, og han spurgte forsigtigt, om det mon var muligt med en tur ud til Niels Bohr Institutet i København. Her blev han inviteret ind og sidde på Niels Bohrs tidligere kontor, og det gjorde ham dybt bevæget,« fortæller Carsten Boyer Thøgersen.

Selvom han selvfølgelig var atomfysiker, illusterer det meget godt, hvorfor det er aktuelt at udgive Bohr på kinesisk, understreger Carsten Boyer Thøgersen. Kina er en nation, der har haft skrifttegn i 3.000 år. Meget viden tilegnes gennem læsning, og nu kan de altså glæde sig til Niels Bohrs samlede værker.

Ceremonien foregår fra klokken 13:30 til 15:30 fredag 17. april 2015 på CBS på Frederiksberg, og du kan tilmelde dig her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker