Nephews pladeindspilninger bliver kulturarv
Når bandet Nephew snart går i studiet, tager de en computer fra Det Kongelige Bibliotek med sig. Den skal dokumentere den kreative proces bag det kommende album.

Når forsanger Simon Kvamm og resten af orkestret Nephew indspiller en plade i studiet, spiller sig frem til de endelige versioner af deres musiknumre. Den kreative proces skal nu dokumenteres og gemmes i Det Kongelige Biblioteks arkiver. (Foto: Bill Ebbesen)

Den kreative proces, der skal føre til orkestret Nepews næste album, skal for eftertiden bevares som dansk kulturarv.

Når Nephew om kort tid går i studiet for at indspille deres femte album ’Hjertestarter’, medbringer musikerne en harddisk fra Det Kongelige Bibliotek. På den vil bandet løbende gemme kopier af deres lydfiler, som de til sidst giver Det Kongelige Bibliotek.

»Som de fleste pop- og rockmusikere ”skriver” et orkester som Nephew ikke musik, de spiller sig frem til den. Derfor må vi flytte fokus fra noder og papir til det, der foregår i studiet og på computeren,« siger forskningsbibliotekar Henrik Smith Sivertsen, som er ansvarlig for Nationalbibliotekets indsamling af populærmusik i en pressemeddelelse.

»Med denne aftale får vi for første gang mulighed for at se, hvordan et rockorkester arbejder med materialet.«

Har allerede Carl Nielsen

Det Kongelige Bibliotek har allerede partiturer, der dokumenterer arbejdsprocessen bag tidligere tiders musikalske kompositioner.

»Tidligere har vi gennem skitser og kladder kunnet følge Carl Nielsens kompositionsproces, hvilket har været muligt, fordi man i tide sikrede sig hans noder og arbejdspapirer,« siger Henrik Smith Sivertsen.

Den nye aftale med Nephew skal sikre nutidens kulturarv for fremtiden. Men Henrik Smith Sivertsen understreger, at det nye initiativ ikke betyder, at Nationalbiblioteket nu kun interesserer sig for lydfiler.

»Vi har stadig et stort fokus på nodebaserede kompositioner, men vil altså også fremover udvide horisonten til musik, der er blevet til på andre måder,« siger Henrik Smith Sivertsen.

Nephew: Det er en ære

Musikerne i det folkekære pop-band ser det som en ære at blive udvalgt til dokumentationsopgaven. Og de kan sagtens forstå, hvorfor Det Kongelige Bibliotek ønsker at dokumentere de kreative processer.

»Det er netop i processen mod det endelige resultat, der tages usikre, nye eller til tider ekstreme skridt, samtidig med at beslutninger træffes og musikken krystalliseres mere og mere,« siger Søren Arnholt, der er trommeslager i Nephew.

Vigtigt at dokumentere poppen nu

Henrik Smith Sivertsen mener – ud fra historikerens interesse – at der netop nu er god grund til at dokumentere de kreative processer bag popmusik.

»Historisk set befinder vi os midt i en af de mest gennemgribende medieteknologiske forandringer gennem tiden -ikke mindst på det musikalske område. Med den digitale revolution er vi inde i en ny fase.«

»I dag laver man ikke musik på samme måde, som man gjorde i 1972 eller 1992, og selvom det er svært at spå om, vil man næppe arbejde på samme måde som i dag i 2032 eller 2052. Det er i det lys, man skal se aftalen med Nephew,« siger Henrik Smith Sivertsen.

Andre musikere skal følge trop

Nephew er ikke det eneste danske band, Det Kongelige Bibliotek er interesseret i. Andre orkestre må meget gerne kontakte biblioteket med filer, der dokumenterer kreative processer.

»Andre, som er i besiddelse af relevant materiale, er velkomne til at følge Nephews eksempel og give fremtiden mulighed for at kigge dem over skulderen”, siger Henrik Smith Sivertsen.

Projektet – der så vidt vides er det første af sin art i verden – er et af de første skridt på vejen til at dokumentere den danske pop- og rock-musiks historie.

»Vi giver fremtiden en mulighed for at se, hvordan man laver musik i dag. Og forhåbentligt vil vi med tiden også få samlet op på i går og i morgen,« siger Henrik Smith Sivertsen.