Neil deGrasse Tyson: Videnskaben er vigtigere end nogensinde
Verdenskendt dokumentarserie vil gøre videnskaben tilgængelig for alle.

Den 3. sæson af Cosmos er en flot rutsjebanetur rundt i universets fortid og mulige fremtid. Se de første klip, og hør Videnskab.dk's indtryk her. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Den 3. sæson af Cosmos er en flot rutsjebanetur rundt i universets fortid og mulige fremtid. Se de første klip, og hør Videnskab.dk's indtryk her. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

»Jorden er flad.«

Neil deGrasse Tyson kigger rundt i presselokalet, mens han holder begge håndflader solidt plantet i bordet. Så kommer rynkerne til syne omkring øjnene, og et stort grin vælter frem og udtrykker: ‘Der fik jeg dig.’

»Nej,« siger han, da han har fået grinet af, »jeg tror, det er meget vigtigt, at vi lærer almindelige mennesker, hvad videnskab er, og hvordan og hvorfor den virker. Hvis du ikke forstår det, så bliver du let et offer for alle mulige ulogiske idéer (‘fuzzy thinking’, kalder han det, red.).«

Astrofysikeren og TV-værten, der til daglig er direktør for Hayden Planetarium ved American Museum of Natural History i USA, sidder i en stol for enden af bordet i et lille konferencelokale.

Han er rejst over Atlanten og ind på det meget velourbeklædte Hotel Barriére Le Foquet’s på Champs Elysée i Paris for at præsentere en ny sæson af serien Cosmos.

Men han er her også for at levere et budskab.

»Vi lever i en tid, hvor vi skal træffe meget vigtige beslutninger om civilisationens fremtid. Hvordan skal vi transportere os i fremtiden? Hvordan skal vi få strøm? Skal vi bruge atomkraft og solenergi, og hvordan rydder vi op i miljøet?« siger han og tilføjer:

»Alle de spørgsmål har videnskaben svar på. Men hvis du ikke er indviet i videnskaben, så kan du ikke tage del i løsningerne.«

En videreførsel af Carl Sagans rumrejse

'Cosmos: Possible Worlds' er tredje sæson i en serie startet af astronomen Carl Sagan (9. november 1934 - 20. december 1996) og forfatter Ann Druyan i 1980. 

Carl Sagan blev hurtigt kendt for at popularisere videnskaben med sine flotte, storladne taler og imponerende effekter.

Han skrev desuden science fiction-romanen Contact i 1985, der blev filmatiseret i 1997, året efter hans død, med Jodie Foster i hovedrollen.

Serien Cosmos blev genstartet af Ann Druyan med Neil deGrasse Tyson som vært i 2014. 

En flot videnskabsserie med store økonomiske muskler

Den nye sæson af Cosmos med titlen 'Possible Worlds' kigger nærmere på fjerne verdener, hvor mennesket måske en dag kan rejse til og slå sig ned, eller hvor der kan findes andet liv.

Det er et fascinerende tema, og serien gør en ihærdig indsats for at nå ud til det brede publikum.

På den visuelle side kan serien sagtens hamle op med det meste af Hollywoods science fiction. Man kunne næsten fristes til at kalde det science fashion.

Neil deGrasse Tyson er nemlig iklædt et jakkesæt lavet af kostumedesigneren fra Marvels ‘Black Panther’, og han flyver rundt i et ovalt, sølvfarvet rumskib, mens han studerer universet.

Allerede i løbet af de første 10 minutter af første afsnit demonstrerer han, hvad der sker, når man flyver lidt for tæt på et sort hul.

Hullet river astrofysikeren i stykker, og i et kort øjeblik er der fem af ham. Du kan se, hvordan det ser ud, i videoen øverst i artiklen.

Mødet med det sorte hul er bare et eksempel ud af mange, hvor Cosmos spiller med de økonomiske muskler, og et kig ned ad rollelisten afslører da også, at budgettet ikke har været smalt.

For eksempel lægger Patrick Stewart (Star Trek, X-Men), Viggo Mortensen (Lord of The Rings) og Kirsten Dunst (Melancholia, Spider-Man) samt flere andre kendte stemmer til tidligere tiders videnskabsmænd, hvis historier bliver fortalt i serien.

Det storladne soundtrack er komponeret af ingen ringere end Alan Silvestri, der også står bag musikken til filmklassikere som Forrest Gump, Back To The Future og Cast Away. 

LÆS OGSÅ: Sagan-effekten: Er der kun middelmådige forskere i medierne?

cosmos fremtid klima neil degrasse tyson

Den brede befolkning er nødt til at stifte bekendtskab med videnskaben, hvis vi skal løse fremtidens store udfordringer, fortæller Neil DeGrasse Tyson. (Foto: National Geographic)

Science eller science fiction?

Flot ser det ud, men det får også videnskabsjournalisten her til at løfte et øjenbryn - for er det ‘science’ eller 'science fiction'?

»Der er ikke gået på kompromis med videnskaben. Vi har et hold af ledende forskere med på sidelinjen, og National Geographic er også meget strikse med de videnskabelige og historiske fakta,« forsikrer Ann Druyan, der er forfatter på serien og var gift med Carl Sagan fra 1981 og til hans død i 1996.

Seriens første sæson blev i 1980’erne berømt for at popularisere videnskaben på TV - også dengang blev det mødt med skepsis.

»Mange sagde, at Carl burde blive i laboratoriet. Men da de kunne se, at budgetterne til videnskab pludselig begyndte at stige, syntes de sjovt nok, han skulle fortsætte,« siger Neil deGrasse Tyson, der er vært på de to nyeste sæsoner af Cosmos.

LÆS OGSÅ: The Martian: Hæsblæsende kamp for overlevelse er realistisk

Cosmos sigter efter stjernerne - og det brede publikum

Noget tyder på, at pengene har været givet godt ud.

Den seneste sæson blev hædret med fire Emmy’er og ligger solidt på 10. pladsen over mest populære TV-serier på IMDB nogensinde med en score på 9,3. 

Så måske er det faktisk en god idé at pakke videnskab pænt ind, når man sigter bredt? 

»Cosmos er en blanding af historiefortælling (storytelling, red.), følelser og videnskab. Det er storladne temaer med flere grene af videnskab, der bliver vævet sammen i én stor gobelin. Det er kemi, fysik, astronomi, biologi og geologi,« siger Neil deGrasse Tyson og bliver nærmest så opslugt af sin egen talestrøm, at han glemmer sine omgivelser.

»Det hele kommer til live. Det er fortællinger om videnskabsmænd, der har mødt forhindringer i fortiden og overvundet dem.. Åh, min varme kakao, tak for den,« slutter Neil deGrasse Tyson, da en medarbejder fra hotellet endelig bliver befriet fra at holde porcelænskoppen ved hans skulder. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor kan man ikke flyve hurtigere end lyset?

Cosmos mulige verdener katastrofer

Cosmos: Possible Worlds kigger katastroferne dybt i øjnene og finder frem til videnskabens bedste bud på, hvordan mennesket kan leve videre, når vores Sol engang brænder ud. (Foto: National Geographic)

I top 10 på IMDB

For lige at give et indtryk af, hvilken kaliber Cosmos har, kan vi nævne, at nogle af de få serier, som ligger højere end Cosmos, hedder:

  • BBC’s Planet Earth 2 (1.).
  • Breaking Bad (4.)
  • Game of Thrones (8.) 

Under Cosmos på 10. pladsen finder man også meget populære navne:

  • Rick & Morty (12.)
  • Sopranos (14.)
  • Den Blå Planet (23.)
  • True Detective (29.)
  • The Office (44.)

(Kilde: IMDB)

En historie om videnskabens helte

Cosmos' helt store styrke ligger i, at serien formår at fange personer, der i udgangspunktet ikke interesserer sig for videnskab. Det pointerer Ann Druyan i al fald.

»Vi er en historiedrevet art. Jeg er ikke selv forsker. Jeg plejer at sige, at jeg er en jæger-samler af historier. Da vi skrev serien, var mit udgangspunkt, at hvis jeg kunne forstå det, så ville andre også kunne forstå det. Og hvis det fik mit hjerte til at slå hårdere, så var der gode chancer for, at mange andre ville have samme reaktion,« siger Ann Druyan. 

Derfor har hun til hvert afsnit fundet historier om videnskabsmænd fra fortiden. Men de optræder ikke bare som videnskabsmænd med store opdagelser. Det er også mennesker, der har haft noget på spil og som i flere tilfælde var villige til at dø for deres sag.

Der er for eksempel historien om geokemikeren Victor Goldschmidt, der drev gæk med nazisterne under anden verdenskrig og ledte dem på vildspor efter ikke-eksisterende mineraler, som efter sigende havde fantastiske egenskaber.

Eller historien om lapitaerne i Sydøstasien - et polynesisk folk, der for mange tusind år siden rejste ud på åbent hav for første gang, uden at vide hvad de ville finde. Lidt på samme måde, som vi i dag tager de første spæde skridt ud i rummet. 

»Den her dedikation mod noget større, det er det, videnskab handler om,« siger Druyan.

LÆS OGSÅ: Hvor tager vi hen, efter vi har smadret Jorden helt?

Cosmos possible worlds neil degrasse tyson einstein ann druyan

Cosmos dykker ogsnå ned i videnskabens historie i små tegnefilm, der portrætterer personerne bag store videnskabelige gennembrud. (Foto: National Geographic)

Vigtigere end nogensinde, at vi følger med i videnskaben

Historierne giver videnskaben et ansigt, og formålet står klart for både Neil og Ann:

Det er vigtigere end nogensinde før, at den brede befolkning får øjnene op for videnskaben.

Først og fremmest, fordi det er her, løsningerne til vores overlevelse skal findes.

»Når det kommer til klimaforandringer, så lever vi i en meget mørk tid for videnskaben. Jeg er skræmt fra vid og sans. I USA er der en aktiv krig mod videnskab, og regeringen udviser massiv benægtelse over for virkeligheden. Men det er derfor, jeg laver Cosmos,« siger Ann Druyan.

Den nye sæson 'Possible Worlds' fokuserer også meget passende på løsninger og håb for fremtiden.

»Jeg er så heldig, at serien udkommer i 172 lande, og det er mit største håb, at Cosmos kan få flere mennesker til at interessere sig for videnskab. For videnskab er den helt store ‘bullshit-detektor’. Den viser os, at der er en metode, vi kan bruge, til at afsløre, når nogen lyver for os,« siger Ann Druyan.

»Jeg håber, at serien indgyder håb. Ikke af den falske slags, men af den slags, der får os til at ville vide mere og stille spørgsmål om fremtiden og om, hvordan vi når derhen,« slutter hun.

Serien 'Cosmos: Possible Worlds' går i luften 15. marts kl. 22.00 på National Geographic.

LÆS OGSÅ: Kan mennesker bo på Mars?

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på fremtidens samfund

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.