Nyt studie: Neandertalere kunne svømme og dykke
Neandertalere kunne dykke og svømme muslingeskaller

Brudstykker af redskaber som neandertalere lavede af muslingeskaller. Den glatte overflade på musling A indikerer, at muslingen er blevet høstet direkte fra havets bund, mens den endnu var levende. (Foto: PLOS One)

Brudstykker af redskaber som neandertalere lavede af muslingeskaller. Den glatte overflade på musling A indikerer, at muslingen er blevet høstet direkte fra havets bund, mens den endnu var levende. (Foto: PLOS One)

Kilde: 
21 januar 2020

Neandertalerne blive ofte beskyldt for at være dumme og primitive, men den forestilling gør nye arkæologiske fund støt op med.

Det har Videnskab.dk tidligere skrevet flere artikler om, blandet andre: Verdens ældste hulemalerier blev skabt af neandertalere og Neandertalere var som mennesker: Begravede deres døde.

Nu peger ny forskning på, at fortidsmennesket tilsyneladende også var i stand til at dykke efter skjulte muslinger på havets bund ned til omkring 4 meter. Det skriver New York Times.

»Vores fund udvider vores viden om, hvilke færdigheder neandertalerne havde,« fortæller den ledende forsker bag studiet, Sylvain Soriano, der er arkæolog og forskningsleder ved Paris Nanterre University, til New York Times.

LÆS OGSÅ: Ugens podcast: Hvor dumme var neandertalere egentlig?

Studiet, der er udgivet i tidsskriftet PLOS One, baserer sig på gamle fund.

Under en udgravning i 1949 fandt forskere i en grotte i det vestlige Italien 170 redskaber lavet ud af muslingeskaller. Redskaber, som neandertalerne angiveligt har brugt til at jage og lave ild med.

De maritime redskaber, som har hidtil har været på museum, er nu blevet analyseret gennem mikroskop, hvilket har afsløret bittesmå, men betydningsfulde forskelle i skalredskabernes overflade.

LÆS OGSÅ: Hvor kom neandertalerne fra?

Det viser sig, at en fjerdedel af skallerne stammer fra levende muslinger. Disse skaller er mere gennemsigtige og skinnende end de øvrige, fordi de ikke er blevet ridset og ødelagt af at blive skyllet op på land. De er i stedet, konkluderer forskerne ifølge New York Times, blevet høstet direkte fra havets bund af dykkende neandertalere. 

Den nye opdagelse får ros af Fransesca Romagnoli, der er arkæolog ved Autonomous Univesity of Madrid, og som ikke selv er involveret i undersøgelserne.  

»Studiet er endnu et bevis på neandertalernes komplekse adfærd og deres gode evne til at tilpasse sig sine omgivelser og udnytte resurserne omkring sig,« udtaler hun til New York Times.

LÆS OGSÅ: Vores børn er mere som neandertalere end troet

LÆS OGSÅ: Hvor meget neandertaler er du?

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.