Nationalmuseet har genoplivet Egtvedpigen
Egtvedpigen

Snart vil man kunne møde en anden fremstilling af Egtvedpigen på Nationalmuseet end den, som man ser her. (Foto: Nationalmuseet)

Snart vil man kunne møde en anden fremstilling af Egtvedpigen på Nationalmuseet end den, som man ser her. (Foto: Nationalmuseet)

Kilde: 
21 juli 2022

Velkommen til fremtiden. Eller måske er det snarere velkommen til fortiden. 

For fremtid og fortid smelter sammen, når Nationalmuseet genskaber Egtvedpigen fra den danske bronzealder som avatar. Altså et digital væsen med menneskelig udseende, stemme og mimik. 

Det skriver DR

Egtvedpigen genskabes med programmet Metahuman, hvor forskerne har baseret udseendet på en blanding af viden og ‘kvalificerede gæt’.

Nationalmuseet skønner, at genskabelsen af Egtvedpigen er baseret på 35-40 procent videnskab. Her har forskerne bag projektet brugt de få genetiske spor, der er bevaret: negle, tandrester, hår og en smule hjernemasse. Derudover har man brugt aftrykket i det koskind, hun lå på, der var på omkring 160-165 centimeter. 

Forskerne har derudover formået at genskabe Egtvedpigens frisure ‘næste en til en’, ifølge DR. 

Omvendt forholder det sig med hensyn til Egtved-avatarens hudtype, læbefylde og øjenfarve. De detaljer er baseret på den generelle viden, man har om Egtvedpigen og Bronzealderfolket. Altså ‘kvalificerede gæt’.

Og det er der ikke noget odiøst i, mener Rane Willerslev, der er direktør ved Nationalmuseet.

»Det er en fuldstændig forkert opfattelse, at videnskab og fantasi er noget, der står i modsætning til hinanden. Man bruger de fakta, man har, resten må skabes igennem fantasi,« siger Rane Willerslev til DR, men pointerer, at det er vigtigt at gøre opmærksom på, hvordan avataren er lavet.

Du kan se en video af Egtvedpigen som avatar i DR's artikel her.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.