Nationalmuseet deler tusindvis af dyrebare billeder fra besættelsen
500.000 billeder f.eks. fra dagene efter besættelsen kan du nu få lov til at rode rundt i og dele, alt det du orker. Nationalmuseet har nemlig lavet en kæmpe online-samling af et hav af flotte historiske billeder. Se en række af dem her.

Det første udkast til en ny finanslov rummer blandt andet en klat penge til et nyt Frihedsmuseum, så danskerne igen kan gå på udstilling og blive klogere på modstandskampen, som fandt sted under besættelsen 1940-1945.

Men indtil da kan du selv gå på frihedsmuseum på nettet.

Nationalmuseet giver dig nemlig nu mulighed for digitalt at rode rundt i mere end 500.000 billeder fra blandt andet Frihedsmuseet, som hører under Nationalmuseet.

På Nationalmuseets Samlinger Online kan du finde festlige farvebilleder af Københavns gader i dagene efter befrielsen, men også billeder af krigens rystende konsekvenser. For eksempel ruinerne af Jèan D’Arc Skolen i København, hvor 86 børn og 18 voksne mistede livet, da skolen ved en fejltagelse blev ramt af britiske bomber 21. marts 1945. Eller billeder af danskere, som graver henrettede modstandskæmpere op i Ryvangen for at give modstandsfolkene en ordentlig begravelse.

Online-samlingen af billeder rummer også billeder af museets antikke vaser, smykker fra oldtiden, billeder af moselig og kalkmalerier.

Du kan se en række eksempler på billeder fra Nationalmuseets Samlinger Online i galleriet ovenfor.

Brug billederne på din Facebook

Billeder ligger i samlingen råt og uformidlet, men i den højeste opløsning muligt.

»Det er et tilgængeliggørelsesprojekt, ikke et klassisk formidlingsprojekt. Derfor sorterer vi heller ikke i, hvilke billeder vi gør tilgængelige. Vi foretager ingen udvælgelse, tematisering eller lignende. Vi giver alene folk adgang,« siger projektleder og digitaliseringsansvarlig på Nationalmuseet Jacob Riddersholm Wang.

Nationalmuseet har valgt Creative Commons-licensen BY-SA til de fotos, som museet har ophavsretten til.

Det betyder, at man kan dele dem på Facebook, bruge dem i Power Point-shows eller anvende dem til kommercielle projekter, når blot man skriver fotografens navn, og at billederne stammer fra Nationalmuseet. Desuden er der også en del af billederne, der er så gamle, at ophavsretten er bortfaldet.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk