Det første udkast til en ny finanslov rummer blandt andet en klat penge til et nyt Frihedsmuseum, så danskerne igen kan gå på udstilling og blive klogere på modstandskampen, som fandt sted under besættelsen 1940-1945.
Men indtil da kan du selv gå på frihedsmuseum på nettet.
Nationalmuseet giver dig nemlig nu mulighed for digitalt at rode rundt i mere end 500.000 billeder fra blandt andet Frihedsmuseet, som hører under Nationalmuseet.
På Nationalmuseets Samlinger Online kan du finde festlige farvebilleder af Københavns gader i dagene efter befrielsen, men også billeder af krigens rystende konsekvenser. For eksempel ruinerne af Jèan D’Arc Skolen i København, hvor 86 børn og 18 voksne mistede livet, da skolen ved en fejltagelse blev ramt af britiske bomber 21. marts 1945. Eller billeder af danskere, som graver henrettede modstandskæmpere op i Ryvangen for at give modstandsfolkene en ordentlig begravelse.
Online-samlingen af billeder rummer også billeder af museets antikke vaser, smykker fra oldtiden, billeder af moselig og kalkmalerier.
Du kan se en række eksempler på billeder fra Nationalmuseets Samlinger Online i galleriet ovenfor.
Brug billederne på din Facebook
Billeder ligger i samlingen råt og uformidlet, men i den højeste opløsning muligt.
»Det er et tilgængeliggørelsesprojekt, ikke et klassisk formidlingsprojekt. Derfor sorterer vi heller ikke i, hvilke billeder vi gør tilgængelige. Vi foretager ingen udvælgelse, tematisering eller lignende. Vi giver alene folk adgang,« siger projektleder og digitaliseringsansvarlig på Nationalmuseet Jacob Riddersholm Wang.
Nationalmuseet har valgt Creative Commons-licensen BY-SA til de fotos, som museet har ophavsretten til.
Det betyder, at man kan dele dem på Facebook, bruge dem i Power Point-shows eller anvende dem til kommercielle projekter, når blot man skriver fotografens navn, og at billederne stammer fra Nationalmuseet. Desuden er der også en del af billederne, der er så gamle, at ophavsretten er bortfaldet.