NASA overvejer at omdøbe James Webb-rumteleskopet efter homofobi-anklager

Arbejdet fortsætter på James Webb-teleskopet, som 1.250 forskere hos NASA har skrevet under på, bør få sit navn ændret. (Foto: NASA/Chris Gunn)

Arbejdet fortsætter på James Webb-teleskopet, som 1.250 forskere hos NASA har skrevet under på, bør få sit navn ændret. (Foto: NASA/Chris Gunn)

Kilde: 
30 juli 2021

James Webb-rumteleskopet, som står til at skulle sendes op senere i år, kommer måske til at hedde noget helt andet.

Det potentielle navneskifte luftes, fordi James Webb, NASA’s tidligere administrerende direktør, anklages for at have været involveret i en heksejagt mod homoseksuelle i regeringsstillinger tilbage i begyndelsen af 1950’erne.

Det skal en intern efterforskning nu skal afgøre.

Det skriver Nature.

Der er meget på spil, da det er NASA’s største projekt i årtier, og teleskopet, som af mange betragtes som Hubble-teleskopets arvtager, kommer til at markere en ny æra i rumforskningen.

Beslutningen om at navngive teleskopet efter James Webb var i 2002 noget, som tiltrak opmærksomhed. Før det foreskrev traditionen, at rumteleskoper opkaldes efter forskere, hvilket den forhenværende direktør, som døde i 1992, ikke var.

Navnet blev valgt, fordi James Webb i sin tid havde været forkæmper for, at NASA skulle beholde sine forskningsprogrammer i en tid, hvor rumfarten, hovedsageligt i form af Apollo-programmet, optog det meste af agenturets ressourcer, skriver Nature.

James Webb, som ledte NASA fra 1961 til 1968. (Foto: NASA)

Før der træffes nogle beslutninger, skal NASA’s interne historiker med ekstern hjælp gennemse arkiverne for at afklare, om der er hold i anklagerne, skriver Nature.

Anklagerne lyder blandt andet, at James Webb, da han var statssekretær hos det amerikanske udenrigsministerium fra 1949 til 1952, var del af den kongres-understøttede heksejagt mod homoseksuelle og andre med, i datidens briller, ‘tvivlsom seksualitet’ i regeringen.

James Webbs reelle medvirken i den sag er endnu ikke afklaret, men et andet tilfælde på homobofi under hans lederskab var, da NASA-medarbejderen Clifford Norton blev fyret i 1963 under mistanke om homoseksualitet, lyder det fra kritikere.

Den endelige beslutning kommer til at ligge hos NASA’s nuværende direktør, Bill Nelson, som endnu ikke har udtalt sig om sagen, skriver Nature.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.