Narcissisme og troen på konspirationsteorier går hånd i hånd
narcissisme konspirationsteorier

Hvorfor er narcissister mere tilbøjelige til at tro på konspirationsteorier? Det giver en analyse af forskningen fire bud på. (Foto: Shutterstock) 

Hvorfor er narcissister mere tilbøjelige til at tro på konspirationsteorier? Det giver en analyse af forskningen fire bud på. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
24 august 2022

Måske er sølvpapirshatten trukket en anelse længere ned over hovedet på narcissister, som er personer, der mangler empati og værdsætter dem selv højere end alle andre. 

Forskning viser i hvert fald, at narcissister er mere tilbøjelige til at blive tiltrukket af konspirationsteorier, skriver ScienceAlert.

Men hvorfor ses den sammenhæng?

Det forsøger et nyt studie, som er en analyse, der er baseret på tidligere studier, at besvare, og det har fundet fire karaktertræk ved narcissisme, som medvirker til troen på konspirationsteorier:

  1. Der er paranoia, hvor narcissister tror, at folk er ude efter dem og vil have dem ned med nakken. Et sådant fjendebillede passer godt ind i en konspirationsteori.
  2. Der er trangen til at opsøge specielle og bemærkelsesværdige ting, hvor konspirationsteorier tilbyder information, som kun andre få privilegerede kender til. 
  3. Der er behovet for kontrol og dominans. Her kan konspirationsteorier være tillokkende, da narcissister gerne vil give ansvaret for noget, der er gået galt,til syndebukke.
  4. Der er naivitet, hvor narcissister er mere godtroende over for manipuleret information og utroværdige kilder. 

Ifølge forskerne bag studiet kunne det i fremtiden være spændende at undersøge, hvordan narcissister deler og skriver om konspirationsteorier og ikke-faktabaseret indhold på sociale medier.  

Undersøgelsen er bragt i tidsskriftet Current Opinion in Psychology.

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.