Næste års sommersession er allerede i støbeskeen
Så er sommeren forbi - i hvert fald for forskerne på Brandbjerg Højskole. Men allerede nu begynder forberedelserne til næste års Sommersession i Norge.

Nu venter vinterens arbejde i de faglige kredse, inden turen går til Norge næste sommer (Foto:Freefoto.com )

Nu venter vinterens arbejde i de faglige kredse, inden turen går til Norge næste sommer (Foto:Freefoto.com )

Med en blanding af vemod, afgrundsdyb træthed og en allerede spirende forventning begynder de mere end 100 deltagere at sive hjem fra Nordisk Sommeruniversitets sommersession på Brandbjerg Højskole.

Gennem otte dage har forskere og studerende slidt hinanden op med forelæsninger, kritik, koncerter, teatralske foredrag og endeløse diskussioner - i spisesalen, på græsplænen, i baren og over kaffekopperne.

Et særsyn i den akademiske verden
NSU er et særsyn i den akademiske verden. Et arrangement, der formår at forene forskning og socialt samvær på tværs af gængse skillelinjer. Alle deltagere medbringer engagement, viden og åbenhed - og nogle tager familien med. I en uge får deltagerne lov at diskutere deres passion, hvad enten de brænder for musikfilosofi, sikkerhedspolitik, velfærdsdebatter eller noget helt fjerde.

Fakta

VIDSTE DU

NSU er åbent for alle nordiske forskere og studerende

Lyt og lær
Men samtidig tvinger de andre deltageres engagement i deres specialområder den enkelte til at lytte, lære og være åben. Ikke bare mens det officielle akademiske program kører i fagkredsene, men også når de sætter sig ved frokostbordet eller nyder solen i parken.

Håndskrift og menneskerettigheder
For det kan godt være, at den enkelte deltager havde regnet med at skulle slappe af eller snakke med fagfæller. Men når deres sidemand pludselig viser sig at være ekspert i grafologiens (håndskrifttydningens) fædre, eller forfatter til en ny bog om menneskerettigheder - så skulle man da være en sølle intellektuel, hvis ikke man spidsede ører. På Nordisk Sommeruniversitet bliver deltagerne ikke bare klogere på deres eget arbejde - de får også åbnet øjnene for alle de ting, de ikke anede, at de var nødt til at vide mere om.

Næste års program er fastlagt
Selvom sommersessionen er forbi, slutter deltagernes arbejde ikke her. Allerede nu er det kommende års akademiske program lagt fast - under heftig debat og tætte afstemninger blandt deltagerne. Diskussionerne om borgerløn og menneskets sanser må finde andre rammer fremover. Aktiviteten var ikke stor nok kredsene, og nye emner trængte sig på. De gamle måtte vige for nye, engagerede deltagere, som i de kommende tre år vil sætte fokus på 'Sydasien i det 21. Århundrede' og 'Humaniora i samfundet - fra renæssancen til vidensøkonomi'.

Næste år i NorgeInvitationer bliver sendt ud til forskernetværk og universiteter i hele Norden - så det faglige og sociale niveau også kan holdes højt i årene der kommer. Næste sommer fortsætter diskussionerne af forskning, fag og metode i Norge, som skal være værter for Nordisk Sommeruniversitets 59. Sommersession. Inden da vil årets deltagere, og forhåbentligt mange andre, samles til vintersymposier og kredsmøder rundt om i Norden for at sætte fokus på den enkelte kreds' faglige arbejde og forskning.

I Brandbjerg afsluttes de sidste diskussioner, mens deltagerne udveksler håndtryk, visitkort, og omfavnelser. Videnskab.dk afslutter med denne svanesang sin dækning af et akademisk alternativ for forskere og studerende i Norden - Nordisk Sommeruniversitet fortsætter arbejdet vinteren igennem.

Vil du være med i Nordisk Sommeruniversitet?

Du kan læse mere om, hvad hver enkelt faglige kreds laver, og hvornår de samles, på NSU's hjemmeside. Hver kreds har koordinatorer, som du kan kontakte med spørgsmål - praktiske såvel som akademiske. Nye deltagere er meget velkomne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.