Nær findested for stor dansk vikingeskat: Nu har man fundet mere guld og et tempel
Kilde: 
18 december 2018

Fund vælter op af den sønderjyske jord i disse år. 

I 2016 kom amatørarkæologer på sporet af det, der i dag anerkendes som Danmarks største vikingeskat - Guldarmringe, guldmønter, vedhæng, kors, perler og fragmenter blev udgravet i stort antal.

Nu har arkæologer fra Museet på Sønderskov i al hemmelighed udgravet et område ved Fæsted, tæt på hvor guldskatten blev fundet.

De har både fundet to gulddepoter og stolpehuller, der muligvis stammer fra et jernalder-tempel. Det skriver JydskeVestkysten.

Arkæologerne kan se, at de bærende stolper flere gange er blevet udskiftet, og dybden på hullerme tyder på, at her engang har stået en stor bygning.

Et lignende tempel er udgravet nær Lund i Sverige, nemlig Uppåkra, der er et af landets mest kendte historiske steder.

Der er visse ligheder mellem Uppåkra og Fæsted:

  • Templerne har fungeret i den samme periode
  • De samme typer genstande, som guldfragmenter, sværd og lanser, er fundet begge steder

Datering ud fra potteskår peger på, at templet har været aktivt i en periode mellem cirka 150 f.v.t. og 450-500 e.v.t.

Herefter kan templet være blevet lukket ned, og aktiviteterne er rykket til området tættere på, hvor Danmarks største vikingeskat blev fundet.

Her tyder arkæologiske fund nemlig på aktivitet fra 450-500 e.v.t. og til sidste del af vikingetiden (cirka 800-1050 e.v.t.).

Nu venter - forhåbentligt - flere års udgravningsarbejde.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.