Annoncørbetalt indhold fra Destination Sønderjylland

Destination Sønderjylland markedsfører Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder kommune som turistdestination.

Når naturvidenskab er en leg: Oplev Sønderjyllands spændende naturvidenskab og naturfænomener
Følg det naturvidenskabelige spor i Sønderjylland. Fra leg i Universe til Olafur Eliassons kunst i Sønderborg og ikke mindst de unikke naturfænomener som tidevandet i Vadehavet
Oplevelserne i Universe er tilrettelagt, så hele familien kan deltage og have det sjovt - både sammen og hver for sig, indendørs og udendørs. Man kan røre og pille ved ting alt det, man orker, helt i sit eget tempo og alt efter interesse (Foto: Universe S

Oplevelserne i Universe er tilrettelagt, så hele familien kan deltage og have det sjovt - både sammen og hver for sig, indendørs og udendørs. Man kan røre og pille ved ting alt det, man orker, helt i sit eget tempo og alt efter interesse (Foto: Universe Science Park)

Oplevelserne i Universe er tilrettelagt, så hele familien kan deltage og have det sjovt - både sammen og hver for sig, indendørs og udendørs. Man kan røre og pille ved ting alt det, man orker, helt i sit eget tempo og alt efter interesse (Foto: Universe Science Park)

ANNONCØRBETALT INDHOLD:

Tør du røre ved et lyn? Og kan du frembringe en tågetornado?

Universe Science Park ​på Als har ét overordnet formål: at begejstre børn og unge for naturvidenskab og teknologi. Om det skal gøres gennem naturfænomener, spille spil eller lege skuespiller - ja, det er op til de besøgende. Men det fælles omdrejningspunkt er leg og nysgerrighed. At vise magien i naturvidenskaben.

Oplevelserne i Universe er tilrettelagt, så hele familien kan deltage og ha' det sjovt sammen og hver for sig. Både indendørs og udendørs.

Man kan røre og pille ved ting alt det, man orker, helt i sit eget tempo og alt efter interesse. Man kan indhylle sin familie i en kæmpe sæbeboble eller prøve kræfter med at være filminstruktør. Der veksles mellem det kropslige og det digitale. Der er også rigtig mange VR-oplevelser.

I Testlab er der ni oplevelser i alt fordelt på BrainLab og Active Zone. Man kan teste sig selv, eller man kan konkurrere to ad gangen. Resultatet kan man gemme i Universe appen. Her er det også muligt at sammenligne resultater med andre i samme alderskategori.

Bag Universe står Danfoss-arving Jørgen Mads Clausen og hans ægtefælle Annette Clausen. Begge uddannet ingeniører og begge levende engagerede i at sætte naturvidenskab og innovation centralt i samfundet.

Stedet ligger i Nordborg lige der, hvor Mads Clausen startede Danfoss i sit gamle børneværelse i 1933. Danfoss A/S er en international koncern, der er en af verdens førende leverandører af innovative og energieffektive løsninger

Parret fik ideen til Universe, da de så en meget opfindsom islandsk installation på verdensudstillingen EXPO 2000 i Hannover: Den Blå Kube. De købte prompte den over 20 meter høje Kube, og Universe blev født i 2005.

Den firkantede blå bygning er konstant overrislet af vand, og indvendigt møder man stærke naturkræfter og fænomener som en vulkan i udbrud, en gletcher og en geyser. Dvs. at man kan mærke fx kulde og rystelser på kroppen.

I dag har den Blå Kube også fået en digital jordklode. På den lange bane er filosofien at inspirere børn og unge til at kaste sig ud i naturvidenskab og innovation -  teknologi og iværksætteri. Forudsætningen for et samfund i bevægelse og afsættet for Danfoss.

Flere af stedets haver inviterer til nysgerrige opdagelser: I Vejrhaven er der både tordenskyer og regndråber. I den blomstrende have kan man blive klog på, hvordan man med planter og blomster tiltrækker insekter og vilde dyr og giver dem gode levevilkår. 

Bittens Have er en sanseoplevelse. Den er anlagt som fortidens pryd- og nyttehave, der blander duftende roser med frugttræer i fælles frodighed. Her er også hyggekroge til madpakken og en rolig stund, og man må tage frø med sig hjem og også frugt fra frugttræerne - flere er af gamle alsiske sorter.

Haven var en gave til Bitten Clausen fra Universe på hendes 100 års fødselsdag.  Hun var sammen med Mads Clausen gennem et langt ægteskab meget synlig og engageret i et væld af projekter.

På Gammel Fabriksvej bag ved Universe ligger den velbevarede gård, hvor Mads Clausen startede med at opfinde bl.a. en ventil. Det er i dag industrimuseet Danfoss Museum. Man kan bl.a. se børneværelset, som var hans kontor i 33 år komplet med globus, der bevidnede de store ambitioner.

Museet er også blevet digitaliseret og interaktivt, så man kan lege sig gennem virksomhedens udvikling.

Naturvidenskab og kunst i bybilledet

Danfoss har altid bevaret en tæt tilknytning til lokalområdet, hvor en omfattende filantropisk aktivitet kan opleves fx i Sønderborg. Det kommer til udtryk i bl.a. kunst af internationalt snit i det offentlige rum.  

Langs byens iøjefaldende havnefront på begge sider af Alssund kan man opleve hele tre kunstværker af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

Han har om nogen leget med naturvidenskaben i sine kunstværker. Magien i geometrien går igen i hans værker, som også i høj grad involverer både matematik, æstetik, kultur, natur og samfundsengagement.

Eliassons nyeste værk i byen er Tidscirkler (2019), placeret foran det 19. etager høje hotel Alsik  Det er en gave fra Bitten & Mads Clausens Fond. Selve den store plads foran Alsik er opkaldt efter Bitten og Mads Clausen.

»Tidscirkler giver vores øjne en mulighed for at lege - for at slippe vores sædvanlige målrettethed og i stedet opleve glæden ved at følge kunstværkets kurvede former,« er Olafur Eliassons egen tolkning til de seks cirkler på den østlige side af Alssund.

Hotellet fungerer i øvrigt som et 'demonstratorium' på energivenlige løsninger til hotellets drift med Danfoss teknologi, der er med til at skabe en bæredygtig bygning.

I Universe Science Park kan man indhylle sin familie i en kæmpe sæbeboble eller prøve kræfter med at være filminstruktør. Der veksles mellem det kropslige og det digitale, og der er også rigtig mange VR oplevelser. (Foto: Universe Science Park)

I Universe Science Park kan man indhylle sin familie i en kæmpe sæbeboble eller prøve kræfter med at være filminstruktør. Der veksles mellem det kropslige og det digitale, og der er også rigtig mange VR oplevelser. (Foto: Universe Science Park)

Den overordnede masterplan for udviklingen af Sønderborgs havnefront er skabt af den canadisk-amerikanske stjernearkitekt Frank Gehry, der bl.a er kendt for Guggenheim Bilbao museet. Selve havnefrontsudvikling er et samarbejde mellem Sønderborg Kommune og Bitten og Mads Clausens Fond.

På den vestlige side af Alssund ses 11 markante glaskubelignende bygninger. Det er Alsion - Sønderjyllands Viden og Kulturcenter (2007). Det eneste sted i Danmark, hvor uddannelse, forskning og kulturliv er samlet under et tag.

Grænserne mellem fag er brudt ned, og der er inviteret til samarbejde og inspiration på tværs. Den store koncertsal med plads til 900 mennesker (en gave fra Realdania) kan også bruges til konferencer. 

Inde i selve koncertsalen har Olafur Eliasson skabt det iøjefaldende værk Mirror Tiles - mere kendt som Musicwall. En 15 meter højt og 22 meter bred væg bestående af 5000 tredimensionelle glaserede keramikfliser, som lyser

lyser op i rødt - får farve fra gulvet. Det er baseret på geometriske forløb, der ændrer udseende alt efter, hvor man står.

Det samme gør hans tredje kunstværk Alssund Pavillon (2009) ude foran koncertsalen. En syv meter høj installation i rustfrit stål med geometriske former. Den kan opleves på mange måder set fra land, og fra vandet kan det også ses som et navigationsmærke eller et fyrtårn, har Olafur Eliasson selv sagt om værket.

Det største vartegn ved indsejlingen til Sønderborg vil nok altid være Sønderborg Slot, der startede som en middelalderborg og var et rigt og vigtigt slot i fyrsternes tid.

Vadehavets naturfænomener

Spændende naturvidenskab og naturfænomener kan også opleves direkte i naturen som fx ved Vadehavet. Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem. Tidevand er vandets variation mellem højvande (flod) og lavvande (ebbe). Grunden til variationen i vandstanden skyldes månens tiltrækningskraft.

Normalt er forskellen mellem højvande og lavvande godt halvanden meter, men det kan godt variere lidt i takt med vejret.

Tidevandet kalder man for Vadehavets puls. Det oversvømmer Vadehavet to gange på 25 timer og aflejrer i den forbindelse masser af næringsstoffer og småorganismer. De danner fødegrundlaget for et rigt økosystem med dyr og planter.

Der er mere end 10.000 forskellige arter registreret, og hver forår og efterår besøger næsten 12 millioner fugle området for at hvile og spise sig fede, inden de flyver videre til nordlige og sydlige destinationer.

Springflod er et fænomen, der opstår, hvis solen og månen befinder sig på hver sin side af jorden - det er en slags ekstra højvande. Springflod kommer ca. hver 14. dag ved fuldmåne og nymåne. Hvis solen og månen trækker til samme side på én gang bliver der også springflod.

Området har mange dygtige guider, der kender naturen indgående og kan vise, hvordan man bevæger sig rundt på fx vaderne uden at skræmme fuglene. De ved, hvornår det er godt at spise gratis løs af de mange Stillehavsøsters og også, hvor man kan se sæler.

Vil man få en forsmag på Vadehavets mange helt særlige fænomener, kan man bl.a. se tv-programmet om Hav og Kyst, som indgår i DRs programserie Vilde vidunderlige Danmark

Sådan håndterer Videnskab.dk annoncørbetalt indhold

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for annoncørbetalt indhold fra Danske Medier, Forbrugerombudsmandenmarkedsføringsloven, samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille annoncer og journalistik.

Videnskab.dk bringer bannerannoncer og kan bringe andet annoncørbetalt indhold på sin hjemmeside som led i bestræbelserne på at tjene penge til at dække omkostningerne ved vores produktion af uafhængig journalistik. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Annoncørbetalt indhold kan have form af såkaldt ’native advertising’ eller ’advertorials’, hvor en annoncør betaler et medie for at bringe indhold i et redaktionelt format på en redaktionel udgivelse.

Dette indhold opmærkes for det første meget tydeligt, så vores brugere ikke er i tvivl om, hvem afsenderen er. For det andet er vi meget selektive i forhold til, hvilke organisationer vi giver mulighed for at markedsføre sig selv på denne måde.

I hvert enkelt tilfælde skal afsenderen godkendes af ledelsen på Videnskab.dk. Godkendte afsendere kan f.eks. være virksomheder, som er kulturelle, undervisnings- eller oplevelsesorienterede i brancher som turisme, forlag og uddannelse.

Dette indhold, der typisk ikke handler om forskning, kan være leveret af annoncøren eller en ekstern freelancer. Det håndteres og kvalitetssikres af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling, som varetager vores aktiviteter, hvad angår indtægtsdækket virksomhed.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.