Mytedræber: Din arbejdsplads lider ikke store tab, når du går på barsel
Er du nervøs for at fortælle chefen, at du skal på barsel? Så vis din chef dette studie.
Barsel orlov kvinder arbejdsplads påvirkning økonomi

I studiet har forskere sammenlignet tal fra 16.086 mindre virksomheder for at undersøge den økonomiske effekt af barselsorlov. (Foto: Shutterstock)

I studiet har forskere sammenlignet tal fra 16.086 mindre virksomheder for at undersøge den økonomiske effekt af barselsorlov. (Foto: Shutterstock)

Det er en myte, at små virksomheder bliver presset økonomisk i knæ, når en medarbejder går på barsel.

Sådan lyder det fra en gruppe forskere, som har kortlagt, hvad det koster for virksomheder, når ansatte går på barsel.

Deres konklusion er, at barslen stort set ikke koster noget på virksomhedens bundlinje, fortæller Nikolaj Harmon, som er en af forskerne bag den nye undersøgelse.

»Vi havde en klar forventning om, at barslen ville føre til omkostninger for virksomheden, men vi var i tvivl om, hvor dyrt det ville være. Men da vi kiggede på tallene, kunne vi ikke finde nogen negativ effekt hos virksomhederne,« siger Nikolaj Harmon, som er lektor i økonomi ved Københavns Universitet.

Dyr barsel er en myte

Ifølge forskerne bag den nye undersøgelse hersker der en udbredt opfattelse af, at særligt små virksomheder kan blive alvorligt økonomisk udfordret af medarbejderes barselsfravær.

»Man hører ofte anekdoter om virksomheder, der undlader at ansætte kvinder i den fødedygtige alder, fordi de er bange for omkostningerne ved barsel. Men vores resultater peger på, at den dyre barsel i mange tilfælde er en myte,« siger Nikolaj Harmon.

Han påpeger, at det er første gang, man systematisk har undersøgt, hvad det koster for virksomheder at have ansatte på barsel. Forskerne har regnet sig frem til, at hvis 10 procent af medarbejderne går på barsel, vil den gennemsnitlige virksomhed - statistisk set - højst miste 1,8 procent af omsætningen.

»Jeg er overrasket over resultatet, men jeg ser ingen grund til ikke at købe deres konklusioner. De har brugt de faktiske tal fra registre, og tallene viser, at barslen ikke har nogen synderligt negativ effekt på virksomhedernes bundlinje,« siger professor i økonomi Nina Smith, som har forsket i konsekvenserne af barsel, men ikke været en del af den nye undersøgelse.

De danske barselsregler

Danske forældre har tilsammen ret til 52 ugers barsel med understøttelse eller løn:

  • Mødre kan gå på barsel 4 uger inden fødslen
  • De første 14 uger efter fødslen er reserveret til barnets mor
  • Fædre har ret til 2 ugers orlov lige efter fødslen
  • De sidste 32 ugers forældreorlov kan deles mellem moderen og faderen
  • I praksis tager danske kvinder hovedparten af barselsorloven.

Kilde: KU

Sådan har de gjort

I det nye studie har forskerne fokuseret på små virksomheder med under 30 ansatte, blandt andet fordi de forventede, at bare en enkelt ansat på barsel kunne ramme pengepungen særligt hårdt for sådanne små virksomheder.

Forskerne undersøgte en lang række nøgletal for virksomheder, hvor en kvindelig medarbejder gik på barsel i perioden 2001 til 2013. Herefter sammenlignede de med tal fra tilsvarende virksomheder med kvindelige ansatte, som ikke gik på barsel. 

I alt indgik 16.086 virksomheder i undersøgelsen.

»Vi kan ikke sige, at der aldrig vil være virksomheder, som kan få store omkostninger ved en barsel, fordi vi kigger på det statistiske gennemsnit. Men vi kan sige, at det er forkert, hvis man har en opfattelse af, at barslen generelt fører til store omkostninger for en virksomhed. Det gør den ikke,« siger Nikolaj Harmon.

LÆS OGSÅ: Kan vi nøjes med at arbejde 21 timer om ugen?

Kolleger skal løbe hurtigere

Ifølge det nye studie håndterer virksomhederne kvindens lange barselsfravær ved at hente ekstra arbejdskraft på to måder: 

Dels bliver der ansat barselsvikarer. Og dels bliver de nærmeste kolleger sat til at varetage lidt flere opgaver - og øge deres arbejdstid - mens medarbejderen er på barselsorlov.

»Det giver selvfølgelig bøvl for arbejdsgiveren, når en medarbejder træder ud for en periode, for der skal træffes beslutning om, hvordan medarbejderens opgaver bliver løftet. Måske skal der findes nye ansatte, som skal oplæres, og det koster også arbejdstid.«

»Så ja; det giver lidt ekstra bøvl for arbejdsgiveren, men det betyder ikke, at virksomheden klarer sig dårligere,« siger Nina Smith fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet.

EU-parlamentet har vedtaget nye barselsregler, der betyder, at 8 af de 32 ugers betalt forældreorlov øremærkes til fædre. Hvis faderen fravælger at holde orlov, bortfalder disse ugers orlov helt. De nye regler skal implementeres senest i 2022. (Foto: Shutterstock)

Kolleger bliver ikke syge af stress

Forskerne undersøgte ligeledes, om det gik ud over de nærmeste kolleger, når en medarbejder gik på barsel. For hvis kollegerne skal varetage flere opgaver og arbejde flere timer, kunne man måske forvente, at det førte til øget stress, forklarer Nikolaj Harmon.

»Vi var nervøse for, om det ville give en negativ effekt, at kollegerne skal løbe lidt stærkere. Men når vi så på data over sygefravær, kunne vi ikke finde nogen negative effekter af barslen. Så det ser ikke ud til, at kollegerne får stress og melder sig syge,« siger Nikolaj Harmon.

Hans kollega Anne Ardila Brenøe påpeger, at det nye studie viser, at virksomhederne er »enormt gode« til at håndtere barselsfravær ved at finde ekstra arbejdskraft andre steder.

»Når vi måler på det samlede antal arbejdstimer, som er lagt i virksomheden, kan vi slet ikke spore en ændring, når en ansat går på barsel. Vi kan heller ikke se nogen ændringer i virksomhedernes omsætning,« fortæller en af de øvrige forfattere til det nye studie, Anne Ardila Brenøe, i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Løn under barsel

Alle forældre har ret til barselsdagpenge under barselsfraværet.

Barselsdagpengene justeres efter din normale løn. Man kan i 2020 højst få 119,05 kr. pr. time før skat i barselsdagpenge (4.405 kr om ugen/37 timer om ugen).

Ca. 75 procent af danske medarbejdere er ansat med barselsrettigheder, der sikrer dem fuld løn under barsel.

Kilde: KU / Borger.dk

Ikke trykt i tidsskrift

Brenøe er adjunkt i økonomi på Universität Zürich i Schweiz, men arbejdede på det nye studie under sin ph.d.-afhandling på Københavns Universitet.

Studiet er foreløbigt kun offentliggjort som et såkaldt ‘arbejdspapir’ af det amerikanske onlinemagasin National Bureau of Economic Research. Studiet er altså ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, og dermed har det heller ikke gennemgået den såkaldte peer review, hvor resultaterne tjekkes efter af uafhængige forskere.

Forskerne har imidlertid fortalt om deres studie i både en pressemeddelelse og i medier, men det skyldes ifølge Nikolaj Harmon, at de gerne ville have resultaterne ud i offentligheden, mens de var aktuelle.

»Indenfor økonomi tager det ekstrem lang tid at få udgivet sine resultater i videnskabelige tidsskrifter, så derfor er der en tendens til, at tingene bliver forældede, inden de udgives. Derfor er der en kultur for, at man offentliggør sit arbejdspapir, så folk kan læse resultaterne, mens de er aktuelle,« siger Nikolaj Harmon.

LÆS OGSÅ: Studie af 1,5 mio. danske kvinder slår fast: Det koster kassen at få børn tidligt

Kvinder straffes for barsel

Spørger man professor Nina Smith, som har læst de nye resultater, er der da heller ikke umiddelbart en finger at sætte på forskernes resultater eller metode.

»Det er et godt studie, og det skal nok ende med at blive publiceret i et godt tidsskrift,« siger hun.

Selvom det er en positiv historie, at virksomhederne ikke bliver ramt på pengepungen af en barsel, så påpeger hun imidlertid, at det er »udenfor diskussion, at de fleste kvinders karriere knækker, så snart de får deres første barn.«

»Det er virkelig veldokumenteret i både Danmark og andre lande, at barslen har en meget negativ effekt på kvinders karrieremuligheder Så studiet ændrer ikke på det faktum, som vi har kendt til længe: At kvinder karrieremæssigt bliver straffet for at gå på barsel. Studiet viser bare, at de tilsyneladende straffes uden grund,« slutter Nina Smith.

Den nye undersøgelse er lavet af økonomer på Københavns Universitet i samarbejde med University of Zurich, University of California og American University of Beirut.

LÆS OGSÅ: Velfærd: Ideen, der ændrede vores samfund totalt

LÆS OGSÅ: CBS-rektor: Ligestilling vil tage årtier

LÆS OGSÅ: Længere barselsorlov gør ikke børn dygtigere

LÆS OGSÅ: Dansk lov diskriminerer alternative familier

Virksomheder får refunderet løn fra barsel

Alle forældre i Danmark har ret til at få dagpenge under barsel. Det betales af barselsdagpengesystemet - og understøttelsen kan ofte være lidt lavere end lønnen på arbejdspladsen.

Herudover er cirka 75 procent af danske medarbejdere ansat med barselsrettigheder, der sikrer dem fuld løn under barsel, oplyser Københavns Universitet.

Det betyder altså, at mange virksomheder i en periode skal betale løn til en medarbejder, som ikke går på arbejde, og derfor kan det umiddelbart virke mystisk, at den ekstra lønomkostning ikke går ud over virksomhedens bundlinje.

Årsagen er ifølge Nikolaj Harmon, at virksomhederne får refunderet en stor del af lønomkostningerne via barselsdagpengesystemet og de såkaldte barselsfonde.

»I praksis får de fleste virksomheder dækket næsten al den løn, de skal betale til medarbejderen på barsel. I stedet skal de selvfølgelig betale løn til en barselsvikar eller til kolleger, som skal arbejde ekstra,« fortæller Nikolaj Harmon.

»Så samlet set stiger virksomhedens udbetalinger til løn, når en medarbejder går på barsel. Men i sidste ende har det kun en meget begrænset effekt på virksomhedens omkostninger, fordi virksomheden får refunderet det meste af lønnen til medarbejderen på barsel.«

LÆS OGSÅ: Quiz: Hvad ved du egentlig om kvindekampen?

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.