Dansk trafikforsker: Disse personer er typisk bedst til at køre bil
Kilde: 
31 oktober 2018

Du har garanteret hørt flosklen ’kvinder er dårlige til at køre bil’, men passer det nu også?

Trafikforskeren Laila Marianne Martinussen kommer i en artikel på dr.dk med sine bud på, hvem der typisk er gode og dårlige bilister, og det er ifølge hende ikke kvinder, der er dårligst, som den udslidte floskel ellers lyder.

Tværtimod er det yngre mænd, der løber med den betegnelse.

»Ud fra vores studier kan vi se, at det er en yngre mand, en person, der kører meget og har sin egen bil. Personen vil selv sige, at han har dårlige sikkerhedsfærdigheder, men gode køretekniske færdigheder. Det er en bilist, som bevidst overtræder loven i trafikken,« siger Laila Marianne Martinussen, der er seniorforsker ved DTU Management Engineering, til dr.dk.

Gruppen af de dårlige bilister er generelt dem, der har høj selvtillid og tiltro til egne evner bag et rat. Det gør sig ofte gældende for unge mænd, at de har en overdreven tro på deres egne køreevner, viser et nyt studie, som blandt andet Laila Marianne Martinussen står bag.

Derimod er den gode bilist at finde blandt to grupper i befolkningen, fortæller hun.

»I den første gruppe finder vi ældre mænd, der kører meget. Generelt har de et lavt antal bøder og uheld, og de kører typisk lidt langsommere.«

»I den anden gruppe finder vi ældre kvinder. De er med i få uheld og kører typisk langsomt. Skal de selv vurdere, om de er gode bilister, svarer de, at de har lave sikkerheds- og køretekniske færdigheder, selvom de ikke laver nogen intentionelle eller ikke-intentionelle fejl eller overtrædelser i trafikken,« siger Laila Marianne Martinussen til dr.dk. 

Formålet med Laila Marianne Martinussens forskning er at se på, hvordan man kan få folk til at køre mere sikkert i trafikken, og forskerne håber at kunne målrette fremtidige kampagner mere direkte til de yngre mænd, som udgør den største risikogruppe, når det kommer til trafikuheld.

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.