Mystisk smykke med inskription omskriver måske mayaernes historie
Maya vedhæng inskription

Maya-vedhænget er det første, man har fundet, hvor der er inskription på bagsiden. (Foto: UC San Diego)

Maya-vedhænget er det første, man har fundet, hvor der er inskription på bagsiden. (Foto: UC San Diego)

Kilde: 
28 februar 2017

Forskere har gjort en opdagelse, som, de mener, er et af de vigtigste maya-fund fra de seneste år: Et stort vedhæng i jade med en detaljeret historie om den konge, det er lavet til, skrevet på bagsiden. Det skriver Sciencealert.

Fundet blev gjort i Belize, et land i Mellemamerika, i 2015, men nu har forskerne lavet en foreløbig oversættelse af inskriptionerne.

Resultatet er overraskende og kan måske omskrive vores forståelse af maya-folkets historie. 

Teksten på vedhænget forbinder nemlig kongen med den store maya-by Caracol, som ligger langt fra landsbyen Nim Li Punit, hvor vedhænget blev fundet. Sammenhængen er derfor overraskende for forskerne.

De tror, at fundet betyder, at der kom kongelige til Nim Li Punit omkring det tidspunkt, hvor vedhænget blev brugt, og at de grundlagde et nyt dynasti. Teorien skal dog undersøges nærmere.

Vedhænget er lavet til at sidde på maya-kongens bryst under religiøse ceremonier. Det er 19 centimeter bredt, 10 centimeter højt og 0,8 centimeter tykt og det første vedhæng med indgraveret tekst på. 

Indgraveringen er i sig selv bemærkelsesværdig, men derudover er det særligt, at fundet blev gjort i Nim Li Punit i det sydlige Belize, som var et relativt isoleret område på det tidspunkt, hvor jadevedhænget blev brugt.

»Det var ligesom at finde the Hope Diamond i Peoria i stedet for i New York. Vi ville nærmere forvente at finde sådan noget i en af de store maya-byer. Men i stedet var det her langt fra centrum,« siger hovedforfatteren Geoffrey Braswell fra University of Califronia til Sciencealert.

Vedhænget er fundet i resterne af et palads, som blev bygget omking år 400. Det lå i en grav fra omkring år 800, som blandt andet også indeholdt potteskår.

Graven indeholder dog ingen spor af menneskerester - udover et par tænder. Normalt begraves den type vedhæng sammen med deres konge, så manglen på menneskerester tyder på, at vedhænget blev begravet med et andet formål. 

Forskernes hypotese er, vedhænget blev begravet som en gave til vindguden. En teori er nemlig, at mayariget gennemgik et kollaps i Belize i 800. 

»En teori er, at klimaforandringer skabte tørke, som ødelagde landbruget og førte til kollapset af maya-civilisationerne. Dedikationen af denne grav til vindguden, som sørger for den årlige regn, i en krisetid støtte den teori og skulle gerne minde os alle om farerne ved klimaforandringer,« siger Geoffrey Braswell til Sciencealert.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Ancient Mesoamerica. 

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.