Mystisk egyptisk papyrus er afkodet: Kan være en trylleformular

Her kan du se den kristne trylleformular, der handler om kærlighed ifølge en fransk ægyptolog. (Foto: Effy Alexakis, copyright Macquarie University)

Kilde: 
28 september 2018

Et spraglet stykke papyrus med en tegning og en tekst er blevet dechifreret og analyseret, skriver Live Science.

»Det mest slående ved den er tegningen,« skriver Korshi Dosoo, lektor i ægyptologi ved University of Strasbourg i Frankrig, i studiet, hvor han har set nærmere på det mystiske papyrus.

Han vurderer dokumentet til at være 1.300 år gammelt og stamme fra en tid, hvor mange kristne boede i Egypten.

Tegningen forestiller ifølge Korsi Dosoo to vingebærende væsner, der er bundet sammen af lænker, bånd eller måske en penis. Der er desuden meget, der tyder på, at de to væsener er af forskellige køn, vurderer han.

Teksten, der dog meget fragmenteret, er skrevet på koptisk, som var de indfødte kristne i Egypten - kopternes - sprog.

Tegningen giver måske mere mening, når man har afkodet teksten, som ifølge Korsi Dosoo kan være en slags kristen trylleformular, der handler om kærlighed.

Korsi Dosoo mener desuden, at papyrussen har været en del af en større tekstsamling, der kan have været en hel håndbog, som blev brugt af magikere på denne tid.

Arbejdet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Coptic Studies.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.