Mysterium om begravet pige med fuglehoveder i munden sætter arkæologer skakmat
mystisk grav fortiden

En lille pige blev for omkring 300 år siden begravet med fuglehoveder i munden i en polsk grotte. Forskerne aner ikke hvorfor. (Foto: Archives of Faculty of Archaeology, Warsaw University)

En lille pige blev for omkring 300 år siden begravet med fuglehoveder i munden i en polsk grotte. Forskerne aner ikke hvorfor. (Foto: Archives of Faculty of Archaeology, Warsaw University)

Kilde: 
11 juni 2021

En dag for mange år siden døde en lille pige i en polsk skov. Nogen placerede det lille lig i en grotte med et eller flere spurvehoveder i munden.

Hun har ligget der, i Tunel Wielki-grotten, indtil arkæologer fandt hende under udgravninger i 1967-68. Først nu er den sælsomme barnegrav undersøgt med kulstofdateringer og DNA-analyser.

Det skriver LiveScience.

Pigen levede for 300 år siden. Og dét undrer forskerne.  

Grottebegravelser var helt usædvanlige efter middelalderen, fortæller forskerne bag studiet, der er udgivet i det tyske tidsskrift Praehistorische Zeitschrift.

Og man kender til ingen andre begravelser, hvor spurvehoveder er lagt i munden på den døde.

Undersøgelser viser, at pigen døde, da hun var mellem 10-12 år gammel, og at hun formodentlig led af en stofskiftesygdom, da hun er meget lille af sin alder.

Hendes skelet viser ingen tegn på, hvordan hun døde, ligesom der ikke er lagt noget hos hende i graven; udover de små fuglehoveder.

DNA-analyser peger i retning af, at pigen stammer fra Karelen, et område mellem Finland og Polen. Soldater rejste hertil med deres familier fra området til Polen i forbindelse med Den Anden Nordiske Krig, da den svenske konge Karl Gustav invaderede Polen.

I Karelen mente man, at mennesker, der døde i en skov, også måtte begraves i én.

»Historisk har denne tradition rødder i en kosmologisk opfattelse af skoven som en kirkegård,« skriver forskerne i artiklen ifølge LiveScience.

Men det løser ikke den afgørende mærkværdighed: hvorfor pigen var begravet med fugle i munden.

»Blandt mange kulturer tager børns sjæle ofte form som små fugle,« skriver forskerne.

»Men i denne periode blev fugle aldrig placeret i grave, og slet ikke i munden på afdøde. Gåden om den unikke barnegrav fra Tunel Wielki-grotten kan ikke forklares.«

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.