Muskelhundes ejere er de mest kriminelle
Unge ejere af muskelhunde er mere voldelige og mere tilbøjelige til at begå kriminalitet end andre unge. Det viser en amerikansk undersøgelse, som bliver kaldt vores hidtil bedste bud på, hvem der egentlig køber en muskelhund.

Pitbullen Poncho kysser sin ejer, som - hvis man skal tro en ny amerikansk undersøgelse - sandsynligvis er lidt mere kriminel end gennemsnittet. (Foto: Jlantzy)

Det kan undre, at man overhovedet vælger at anskaffe sig en muskelhund, når medierne forholdsvis tit beretter om børn, der bliver skambidt eller om mindre hunde, som bliver massakreret på deres aftentur i parken. Hvorfor er det egentlig interessant at alliere sig med sådan en hund, og hvem kan finde på at købe én?

Mens videnskaben stadig mangler at give et svar på, hvorfor muskelhunde tiltrækker, har amerikanske forskere forsøgt at finde en forklaring på, hvem der bliver tiltrukket.

758 college-studerende med og uden hund er blevet spurgt om blandt andet deres kriminelle erfaringer, deres personlighed og deres syn på dyremishandling.

Flere psykopatiske kendetegn

Resultatet af internetundersøgelsen viser tydeligt, at unge ejere af muskelhunde - lidt misvisende også kaldet kamphunde - er mere voldelige og har været med i flere slags kriminalitet, end andre unge med store, små eller ingen hunde.

»Når man kigger på psykopatiske egenskaber, udviser ejere af højrisiko-hunde desuden betydeligt flere kendetegn på primær psykopati, det vil sige uforsigtighed, egoisme og tendenser til at manipulere, end ejere af små hunde,« skriver forskerne fra West Virginia University i en artikel i tidsskriftet Journal of Forensic Science.

Læs også: Muskelhunde-lov hviler på historisk tyndt grundlag

Undersøgelsen viser, at 15 procent af ejerne af bidske (»vicious«) hunde, herunder muskelhundene Pitbull og Rottweiler, kunne svare ja på spørgsmål som »Har du nogensinde været indblandet i et bandeslagsmål?« og »Har du nogensinde stjålet noget, der var mere værd end 25 dollar?« Tallet for de øvrige grupper lå nede på 5-8 procent.

Fakta

Hundene i den amerikanske internetundersøgelse blev inddelt i grupper efter vægt. De viste sig at have typiske kaldenavne:

Bidske hunde (66 stk.): Hanhund, vægt over 30 kilo, navn: Bear, Dude, Fatboy, Harley

Store hunde (303 stk.): Vægt over 18 kilo, navn: Bailey, Duke, Molly, Max

Små hunde (194 stk.): Hunhund, vægt under 18 kilo, navn: Ewok, Gizmo, Trixie, Yogi

Desuden medvirkede en kontrolgruppe på 181 personer uden hund.

I alt 758 amerikanere deltog i undersøgelsen, fordelt på 193 mænd og 565 kvinder. De fleste var hvide og omkring 20 år gamle.

Kun 1 ud af de 66 medvirkende ejere af bidske hunde viste ingen tegn på kriminel adfærd. Det svarer til lidt over 1 procent. I de tre øvrige grupper er tallet oppe omkring 10 procent, som fortæller, at de udelukkende holder sig på den rene sti og heller aldrig har overtrådt moralske forbud ved for eksempel at løbe hjemmefra i mere end et døgn.

Hanhunde ejet af mænd

Ifølge psykologerne bag undersøgelsen er det helt som forventet, at de bidske hunde typisk er hanhunde, som også er ejet af mænd. De store hunde, som er uden for gruppen af bidske hunde, er nogenlunde ligeligt fordelt i køn hos både hund og ejer, mens de små hunde i undersøgelsen typisk er hunhunde, som er ejet af kvinder.

Til gengæld overrasker det forskerne, at ejerne af muskelhunde som udgangspunkt ikke er mere aggressive eller selvdestruktive end andre, og at muskelhundeejerne er lige så meget imod dyremishandling som alle andre.

Formentlig det samme i Danmark

Forskerne har kun spurgt unge amerikanere på omkring 20 år. Spørgsmålet er, hvor meget det siger om forholdene i Danmark?

»Det kommer an på, hvor hårdt man fortolker,« lyder det fra Björn Forkman, biolog og lektor på Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE) på Københavns Universitet, som blandt forsker i husdyr.

Björn Folkman påpeger, at der selvfølgelig er stor forskel på en amerikansk college-elev og en dansk studerende, og at sikker viden kræver decideret dansk forskning.

»Men jeg kan godt lide at tænke videnskabelig viden som det bedste gæt, vi har, og det her er det bedste, vi har i øjeblikket. Jeg tror bestemt, at undersøgelsen også siger noget om forholdene i Danmark, for der er en korrelation mellem, hvem du er og dét at vælge en hunderace med et vist ry,« forklarer Björn Forkman fra Institut for Produktionsdyr og Heste på LIFE.

Racer undrer forsker

De bidste hunderacer i undersøgelsen har typisk en vis macho-værdi. Derfor undrer det forsker Björn Forkman, at Chow Chow er inkluderet, selvom den kan være aggressiv. (Foto: Nattugglan-72)

Björn Forkman undrer sig dog over hunderacerne i forskernes kategori »vicious«.

Det drejer sig om Akita, Chow Chow, Dobermann, Pitbull, Rottweiler og Wolf Mix; en krydsning mellem hund og ulv. Racerne er udvalgt, fordi de bliver betegnet som bidske af den amerikanske kennelklub, men ifølge Björn Forkman kunne man lige så godt have skiftet halvdelen af feltet ud med andre racer.

»I denne sammenhæng taler man selvfølgelig typisk om Dobermann, Pitbull og Rottweiler, men hvis man vil undersøge hunde, som er tilbøjelige til at angribe, skal man helt sikkert også have små hunde med, fra gravhunde til Chihuahua. Og vil man undersøge hunde, som kan gøre store skader, skal Schæferhunden helt sikkert også med,« konstaterer Björn Forkman.

Muskelhunde som pejlemærker

Undersøgelsen bekræfter resultatet af en anden amerikansk undersøgelse, som i 2006 viste, at ejere af muskelhunde havde ti gange flere fængselsdomme end andre hundeejere.

Muskelhundeejere havde også syv gange større risiko for at blive dømt for en aggressiv forbrydelse og fem gange større risiko for at få en dom i forbindelse med alkohol.

Forskerne fra West Virginia University anbefaler på baggrund af de to undersøgelser at lave flere studier, som kan afsløre, om en muskelhund kan ses som en simpel markør for, at ejeren er »socialt afvigende«.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud