Musikalske børn husker bedre
Kilde: 
26 januar 2017

Klimprer dine børn på klaver? Eller er de mere til at straffe guitarstrenge?

Uanset hvad er deres odds for at klare sig godt i en hukommelsestest sandsynligvis bedre, hvis musik er en del af deres liv. Det viser resultaterne fra en landsdækkende undersøgelse, som er udført på 450 skoler i Danmark, skriver politiken.dk.

Masseeksperimentet ...

... hører under Naturvidenskabsfestival og Astra og er udviklet i samarbejde med Industriens Fond, Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

Godt 20.000 skole- og gymnasieelever fra hele Danmark har deltaget i undersøgelsen, hvor de skulle lave en musikquiz, udføre en hukommelsestest og besvare et spørgeskema om deres musikvaner.

Bag det såkaldte Masseeksperimentet 2016 står blandt andre Peter Vuust, der er professor ved Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet.

»Det er ny, unik viden, som har stor betydning for vores viden om, hvordan musik påvirker og ændrer hjernen,« siger han ifølge tv2.dk.

Ifølge forskerne viser resultaterne ’entydigt’, at der er en sammenhæng mellem musikudøvelse og styrken af elevernes såkaldte arbejdshukommelse. Den er eksempelvis vigtig i fagene dansk og matematik, skriver politiken.dk.

Man kan dog ikke konkludere, om eleverne får bedre arbejdshukommelse af at spille musik, eller om det er eleverne med bedst arbejdshukommelse, der engagerer sig mest i musik.

Tidligere studier har vist, at evnen til at fastholde og håndtere information er bedre hos musikere end hos ikke-musikere. Studierne er publiceret i de videnskabelige tidsskrifter Elsevier samt Psychology of Music og kan læses her og her.

Hvis du er nysgerrig på, hvor du selv ligger henne på skalaen af musikalsk intelligens, kan du prøve kræfter med en miniudgave af testen lige her. Du kan også tage testen i denne artikel, som Videnskab.dk skrev ved Masseeksperimentets opstart i 2016.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.