Musik i krigens tjeneste
Man har altid brugt musik til at sprede terror under krige og besættelser. Her er nogle eksempler - byd selv ind med flere.

De fleste kender sekvensen fra Francis Ford Coppolas film 'Dommedag Nu', hvor en amerikansk helikoptorpatrulje angriber en vietnamesisk landsby mens tonerne fra Wagners 'Valkyrien' vælter ud over fjendeland gennem store højttalere i helikopterne.

Den musik er stadig i brug af amerikanske tropper i Irak under angreb, for det er ikke kun på film, man bruger musik i krig. Det er senest dokumenteret omkring de amrikanske fænglser i Irak, som beskrevet i artiklen Musik bruges som tortur.

Musikken var også i brug under den første Golfkrig, 'Operation Desert Storm' i 1991. Her blev de irakiske soldater først 'bombarderet' med høj rockmusik, før amerikanerne sendte flyverne og de rigtige bomber afsted.

Fakta

Men det begyndte lang tid før. Musik i ingenmandsland Dmitri Shostakovich's syvende symfoni blev afspillet igen og igen ud over ingenmandsland, da de Sovjetiske soldater i det daværende Stalingrad var under belejring af de nazistiske tropper under Anden Verdenskrig.

Formålet var at demoralisere tyskerne. Russerne vandt som bekendt, men det var nok mere vinteren og tyskernes lange forsyningslinie end musikken, der gjorde udslaget.

Jazz til NazitysklandUnder samme krig sørgede det såkaldte 'Office of War Information' for, at der blev spillet masser af jazz-musik og anden 'demokratisk' musik over radioerne ind i det besatte Europa, og fra 1945 til 1949, hvor amerikanerne kontrollerede Tyskland, forsøgte man at få de tyske komponister til at lave mere progressiv musik, samtidig med et forbud mod decideret nationalistiske sange. Heavyrock og Noriega I 1989, da dikatoren Manuel Noriega havde barrikaderet sig i Panama City, satte den amerikanske hær højtalere op og bombarderede ham med heavy metal, til han kom ud.

Mindre godt gik det i 1993, hvor FBI forsøgte at få en religiøs sekt ud fra deres huse i Waco, Texas. FBI spillede tibetanske sange kombineret med lyden skrigende spødbørn og optagelser af kaniner, der blev slagtet.

Resultatet var ikke som forventet. Der gik ild i bygningen og 76 kultmedlemmer døde. Omstændighederne diskuteres endnu.

Kom med dit eget bud Hvis du har andre eksempler, så skriv dem som kommentar herunder artiklen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.