Museerne skal kommunikere sig til overlevelse
Danske museer forstår ikke at udnytte deres kommunikationspotentiale og mister dermed en oplagt mulighed for at profilere sig og styrke deres brand i kulturlivet.

Traditionelt har vi gået på museer for at blive klogere. I dag tager vi også på udflugt, mødes med venner eller holder fest. (Modelfoto: Colourbox)

Traditionelt har vi gået på museer for at blive klogere. I dag tager vi også på udflugt, mødes med venner eller holder fest. (Modelfoto: Colourbox)

Hvis museerne i Danmark vil overleve i det moderne oplevelses- og kulturliv, skal de blive meget bedre til at udnytte deres unikke position i kulturlivet og profilere sig selv og deres brand. Det er konklusionen fra to forskere ved Handelshøjskolen og Aarhus Universitet, der har undersøgt museernes brug af strategisk kommunikation.

Undersøgelsen viser, at museerne ofte tænker for snævert og mangler overblik og kreativitet til at udnytte deres potentiale.

Museernes udfordring

»Før besøgte man et museum for at få indsigt og viden. I dag tager vi på museum for at mødes med venner, spise, date eller sågar holde fest. Og det er en stor udfordring for museerne,« forklarer forsker Anna Karina Kjeldsen fra Center for Museologi ved Aarhus Universitet.

»I dag skal museerne, udover at bevare vores kulturarv og formidle den, også til at tænke i markedsføring, sponsering, eventvirksomhed og socialt ansvar. Det er nye krav, som museerne ikke umiddelbart er gearede til, og vores undersøgelse viser da også, at mange museer vægrer sig ved at gå i denne retning, måske fordi det betyder, at de skal omdefinere sig selv,« lyder det fra Marie Bysted-Sandberg fra Center for Virksomhedskommunikation ved Handelshøjskolen.

Envejskommunikationen hersker

Fakta

OM PROJEKTET

Undersøgelsen er første resultat i et tværfagligt samarbejde mellem Center for Virksomhedskommunikation og Center for Museologi.

Den er foretaget ud fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, hvor 122 ud af landets 221 museer har deltaget.

Ifølge forskerne kunne museerne med en mere strategisk tilgang til kommunikation i langt højere grad markedsføre sig og differentiere sig fra de mange andre tilbud, som det danske kulturliv har at byde på.

»Mange museer holder fast i deres gamle rolle og ser mere kommunikation som en envejskommunikation fra dem til deres brugere. Dermed misser de en oplagt mulighed for at profilere sig og styrke deres brand. Hvis de gik mere ind i en aktiv dialog med omverden, kunne de i højere grad være med til at sætte dagsordenen og påvirke udviklingen i den retning, de gerne vil,« siger Anna Karina Kjeldsen.

Det gælder for museerne om at blive klar over, hvor unik en position de har i det danske kulturliv.

Og det handler ifølge forskerne ikke om at skyde millioner af kroner i kommunikationsbudgettet men snarere om at tænke kommunikationen anderledes som en del af den samlede ledelsesstrategi.

Artiklen er lavet i samarbejde med Handelshøjskolen Aarhus Universitet

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.