Mumie med tunge af guld fundet i Egypten
mumie guld tunge egypten

Mumien var blot en af mange, som blev opdaget ved udgravningsstedet. (Foto: Egyptens Turist- og Antikvitetsministerium)

Mumien var blot en af mange, som blev opdaget ved udgravningsstedet. (Foto: Egyptens Turist- og Antikvitetsministerium)

Kilde: 
02 februar 2021

Et dominikansk-egyptisk hold af arkæologer har fundet en cirka 2.000 år gammel mumie med en tunge af guld placeret i dens mund.

Det skriver Live Science.

Mumien blev udstyret med den gyldne tunge under balsameringen, måske for at sikre, at den afdøde ville være i stand til at tale sin sag i efterlivet, når de ankom til dødsguden Osiris’ domstol.

Hvorfor tungen er lavet af lige præcis guld ved forskerne ikke.

Mumien er del af et større fund på 16 gravsteder i byen Taposiris Magna, hvor der er templer dedikeret til både Osiris og gudinden Isis, som i egyptisk mytologi både er søskende og ægtepar.

To mumier blev fundet med rester af skriftruller, som forskere er i gang med at analysere. En anden, en mumificeret kvinde, blev fundet med en smilende begravelsesmaske, som dækker meget af hendes krop, skriver Live Science.

Gravstederne menes at stamme fra enten den ptolemæiske tid, hvor efterkommerne af Alexander den Stores generaler regerede Egypten, eller fra tiden med de senere romerske erobrere. 

Et tidligere fund af guldmønter med Kleopatras ansigt antyder ifølge arkæologerne, at stedet var i brug, da hun levede.

Arkæologerne fandt også en række velbevarede statuer, som forestiller de mennesker, der blev begravet på stedet, skriver Live Science.

Den mumificerede kvinde kan anes under hendes begravelsesmaske. (Foto: Egyptens Turist- og Antikvitetsministerium)

En af de mange statuer, som forestiller den afdøde i graven, med tydelig græsk-romersk indflydelse. (Foto: Egyptens Turist- og Antikvitetsministerium)

Egyptens Turist- og Antikvitetsministerium beskrev opdagelsen i en pressemeddelelse på Facebook.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.