Mumie indkapslet i en skal af mudder fundet for første gang
Mumie og kiste

Kisten til højre viste sig at tilhøre en hel anden kvinde end mudder-mumien, der lå i den. (Foto: Sowada et al, PLOS ONE; CC BY 4.0)

Kisten til højre viste sig at tilhøre en hel anden kvinde end mudder-mumien, der lå i den. (Foto: Sowada et al, PLOS ONE; CC BY 4.0)

Kilde: 
04 februar 2021

For første gang nogensinde har forskere fundet en mumie fra det gamle Egypten indkapslet i en hærdet skal af mudder. 

Mudder-mumificeringen markerer »en begravelsespraksis, som ikke tidligere er dokumenteret i de egyptiske arkæologiske optegnelser,« skriver forskerne i det nye studie, som er udgivet i PLOS One.

Mudderet er muligvis blevet brugt til at reparere på mumien, som efter begravelsen viser tegn på at være blevet beskadiget, men materialet kan også være brugt som en billigere efterligning af samfundselitens skik om at indkapsle mumier i resin-baserede materialer, skriver Live Science.

Forskernes bag studiet har afsløret, at mumien er indhyllet i mudder via CT-scanninger. Scanningerne viser, at mumien var en kvinde på mellem 26 til 35, som først blev begravet og derefter beskadiget – muligvis af gravrøvere - for så at blive gravet op, hvorefter mudderlaget blev tilføjet.

Mumie CT

Den, der har repareret mumien, har slået et lag af mudder, sand og stå imellem lag af linnedindpakning omkring mumien. Det nederste lag af mudder-miksturen har et hvidt calcitbaseret pigment, imens det øverste lag var dækket af rød okker.(Foto: 2021 Sowada et al.; Courtesy Chau Chak Wing Museum and Macquarie Medical Imaging; CC BY 4.0)

Mumie lagt i den forkerte kiste

Mumiens mudder-indpakning er ikke det eneste mærkelige ved forskernes fund. 

Det har vist sig, at kisten, som mumien lå i, har tilhørt en helt anden mumie. Mudder-mumien i kisten er nemlig dateret til omkring 1207 f.v.t., mens kisten er yngre. 

Mudder-mumien og kistens baggrundshistorie er, at den i 1800-tallet blev opkøbt af den engelsk-australske politiker Sir Charles, der bragte det til Australien, hvor det siden har været på museum. 

Hvem, der solgte mumien og kisten til Sir Charles, melder historien ikke noget om, men sælgeren har sandsynligvis placeret en ubeslægtet mumie i en tom kiste for at få det til at se ud som et sæt. Sådan kunne de hæve prisen, skriver forskerne i studiet. 

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.