#MeToo-studie: Folk tror mere på sexchikanerede kvinder, hvis de er klassisk feminine
Det bunder i en udbredt misforståelse om sexchikane, mener kønsforsker.
Sexchikane på jobbet

Når vi vurderer sandsynligheden for sexchikane ud fra, hvordan kvinder ser ud, risikerer vi at give kvinden skylden for seksuelle krænkelser, fordi de har taget kjole eller makeup på. (Foto: Shutterstock)

Når vi vurderer sandsynligheden for sexchikane ud fra, hvordan kvinder ser ud, risikerer vi at give kvinden skylden for seksuelle krænkelser, fordi de har taget kjole eller makeup på. (Foto: Shutterstock)

En kvindelig ansats chef viser hende et billede af en penis som en joke. Synes vi, at der er tale om sexchikane eller ej?

Det kommer an på, om kvinden lever op til det vestlige kvindeideal, har et klassisk feminint udseende og feminine interesser og karaktertræk.

Hvis kvinder ikke lever op til det typiske kvindeideal, har vi sværere ved at tro på, at de er blevet udsat for sexchikane.

Samtidig vurderer vi, at hændelsen har voldt mindre psykologisk skade, lyder resultatet af et nyt, amerikansk studie udgivet i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

»Det største problem ved tendensen er, at vi har lettere ved at afskrive folk, som har været udsat for sexchikane, når de ikke lever op til ens ide om ’fuckability’, altså, at chefen tænker: ’Hende ville jeg gerne i seng med’. Der er en hel masse mennesker, der har sværere ved at blive troet på, og det er et alvorligt problem,« siger Lene Bull Christiansen, der forsker i køn, etnicitet og ligestilling på Roskilde Universitet, som ikke har været med til at lave studiet.

Afgjorde, om kvinder var ofre, ud fra deres femininitet

Scenariet, hvor en kvindelig ansat får stukket et billede af en penis op i hovedet af chefen, er kun ét af eksemplerne på, hvad de i alt 4.065 forsøgspersoner fordelt på 11 forskellige forsøg har skullet tage stilling til i det nye studie.

Nogle af forsøgspersonerne er blevet præsenteret for cases om kvinder, der er blevet udsat for sexchikane. Derefter er de ud fra forskellige fotos af kvindeansigter, der var redigeret mere eller mindre feminine, blevet bedt om at vælge den kvinde, de troede mest på, var blevet sexchikaneret.

I et andet forsøg har den ene halvdel af forsøgspersonerne læst en beskrivelse af en kvindelig ansat, der er billedkunstlærer og har stereotype feminine træk og interesser, mens den anden halvdel har læst om en kvindelig idrætslærer med mere maskuline træk og interesser. Derefter skulle begge grupper afgøre, hvor sandsynligt det var, at case-personen blev udsat for sexchikane.

Forsøgspersoner vurderede på tværs af undersøgelserne, at kvinder med et typisk feminint udseende, feminine interesser eller personlighedstræk var de mest troværdige ofre for sexchikane.

En klassisk kvinde?

Prototypiske kvinder forventes i moderne vestlige samfund at have feminine træk og være omgængelige, omsorgsfulde, sociale, sympatiske og plejende.

Prototypiske kvinder forventes desuden at være attraktive, blide og følsomme og at deltage i feminine aktiviteter og have et arbejde, som lever op til traditionelle kønsroller, lyder definitionen i det nye studie.

Kilde: Narrow Prototypes and Neglected Victims: Understanding Perceptions of Sexual Harassment, Journal of Personality and Social Psychology, 2021

Det er en myte, at sexchikane handler om tiltrækning

Det er ikke overraskende, at vi er mere tilbøjelige til at tro på, at feminine kvinder har været udsat for sexchikane, mener Lene Bull Christiansen fra Roskilde Universitet.

Ideen hænger ifølge hende sammen med, at der hersker en antagelse om, at seksuelle krænkelser er udtryk for krænkeres seksuelle interesse.

Derfor er det mere troværdigt, at en mand har sexchikaneret en kollega, hvis ofret er en feminin kvinde, end hvis hun har traditionelt maskuline træk.

»Det er en udbredt misforståelse, at sexchikane handler om seksuel tiltrækning. Sexchikane er en magtdemonstration, der typisk bruges til at sætte offeret på plads, og meget ofte vil det gå ud over kvinder, der ikke lever op til arbejdspladsens eller samfundets krav og normer,« siger Lene Bull Christiansen, lektor på Institut for Kommunikation og humanistisk videnskab ved Roskilde Universitet og vært på den forskningsformidlende podcast De Fede Feminister.

Tit udøver mænd sexchikane, fordi er fjendtlige over for kvinder, eller fordi de godt kan lide at dominere dem socialt. Det kan også skyldes et ønske om at straffe kvinder, der bryder kønsnormer, hvis de for eksempel er dominerende og uafhængige, viser flere studier (se her, her, her og her).

Tegning metoo-forskning

I et af studiet forsøg blev forsøgspersonerne sat til at tegne en typisk kvinde, der bliver udsat for sexchikane, og en der ikke bliver det. Til venstre er tegnet et typisk sexchikane-offer af én forsøgsperson, og til højre har en anden forsøgsperson tegnet en typisk kvinde, som ikke er udsat. (Illustration: Kaiser et al., 2021, Journal of Personality and Social Psychology)

Marginaliserede er særligt udsatte

I det hele taget handler sexchikane om meget andet end udseende. De mest sårbare kvinder overfor sexchikane er typisk dem, der falder udenfor samfundets normer ved at tilhøre marginaliserede grupper, fortæller Rikke Andreassen, der forsker i køn og kommunikation.

Det kan handle om andet og mere end din femininitet.

»Forskningen viser, at det øger din risiko for seksuelle overgreb, hvis du er marginaliseret ved for eksempel at være hjemløs, handicappet eller har en anden etnicitet end dansk, og det modbeviser jo de formodninger, som studiet peger på,« siger Rikke Andreassen, professor på Institut for Kommunikation og humanistisk videnskab ved Roskilde Universitet.

Grupperne er mere udsatte, fordi vi har en tendens til at lytte mere til folk, der lever op til samfundets normer - men i sidste ende er sexchikane mest af alt et spørgsmål om, hvem der er i en magtfuld position, og hvem der ikke er.

»Vi ved, at løst ansatte, praktikanter og andre, der er lavest i hierarkiet, bliver mest udsat, så man skal lade være med at tro, at det kun er de unge og smukke,« siger Rikke Andreassen.

Tarana Burke tale i New York

Faktisk blev den amerikanske MeToo-bevægelse startet af Tarana Burke, en sort amerikansk aktivist, som begyndte at bruge begrebet ’metoo’ i 2006 for at hjælpe kvinder, der var blevet krænket. Bevægelsen fik først luft under vingerne, da den amerikanske hvide skuespiller Alyssa Milano brugte hashtagget på Twitter. (Foto: Shutterstock)

Flere problemer ved fejlopfattelsen af sexchikane

En konsekvens af at vurdere kvinders troværdighed ud fra, hvor feminine de er, er, at ofre kan ende med at få skylden for sexchikanen, mener Rikke Andreassen.

»Konsekvensen bliver nemt, at kvinder, der er udsat for chikane, selv er ude om det og bare kunne have ladet være med at tage for eksempel kjole eller makeup på, som jo er klassiske feminine markører,« siger Rikke Andreassen.

Hun mener, ligesom forskerne bag det nye studie, at dets resultater især kan bruges til at nuancere ledelsens opfattelse af sexchikane på arbejdspladsen.

 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk