Mennesker giver musikken mening
Musik får os til at reagere følelsesmæssigt, men det er musikerne som får tonerne til at blive virkelig meningsfulde.

(Foto: Colourbox)

Det er foretaget en hel del undersøgelser af hjernens reaktion på musik. Men så godt som alle eksperimenterne har brugt musikstykker både af og med computere.

Kan det tænkes at vi reagerer anderledes, når der er mennesker bag strengene og tangenterne?

Psykolog Stefan Kroelsch fra University of Sussex og kollegaer fra Max Planck Institute bestemte sig for at finde ud af mere om præcist dette.

Forskerne indfangede 20 frivillige forsøgspersoner som ikke spillede noget instrument, men derimod anså sig selv som temmelig umusikalske. De lyttede til det samme klaverstykke, spillet både af en maskine og af en professionel pianist.

Mens de lyttede, målte forskerne hjerneaktiviteten hos de frivillige.

 

Reagerede mere på menneskelig musik

I begge tilfælde reagerede hjernen hos lytterne når musikken tog uventede drejninger, for eksempel hvis der kom usædvanlige akkorder eller melodien skiftede toneart. Dette indikerer at hjernen har forstået den musikalske grammatik, mener forskerne.

 

Men det interessante var, at denne respons blev større da sonaterne blev spillet af menneskelige musikere.

»Dette viser os hvordan musikere kan forstærke den følelsesmæssige respons. Og det fortæller os hvordan hjernen reagerer på andre individers udtryk,« siger Koelsch i en pressemeddelelse.

 

Musikere gav mening

Undersøgelsen antydede også at hjernen havde lettere ved at søge efter musikalsk mening i den musik som blev spillet af mennesker.

 

»Det ligner den respons vi ser, når hjernen reagerer på sprog, og prøver at finde ud af hvad ordene betyder,« siger Koelsch.

»Vore resultater antyder at musikere faktisk fortæller os noget når de spiller.«

»Hjernens reaktioner viser, at når en pianist spiller et stykke med følelsesmæssigt udtryk, opfattes stykket som meningsfyldt af lytterne, selv om de ikke har fået nogen formel musikuddannelse.«

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Ugens Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.
Det sker

26/09 kl. 19:00
Oplægsholder
Adresse
Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København K
I samarbejde med