Mediernes dækning af klimaforandringer er mere korrekt i dag end for 20 år siden
klimaforandringer medier avis global opvarmning

Ny undersøgelse viser, at medier dækker menneskeskabte klimaforandringer med 90 procent videnskabelig nøjagtighed. (Foto: Shutterstock)

Ny undersøgelse viser, at medier dækker menneskeskabte klimaforandringer med 90 procent videnskabelig nøjagtighed. (Foto: Shutterstock)

18 august 2021

Markante medier fra hele verden dækker klimaforandringerne med mere videnskabelig nøjagtighed, end de gjorde for 20 år siden.

Det skriver University of Colorado at Boulder i en pressemeddelelse. 

»For 20 år siden siden gav pressen ofte klimabenægtere lige så meget spalteplads som legitime klimaeksperter, men vi har fundet ud af, at medier fra hele verden faktisk oftest har ramt plet de seneste par år,« siger Lucy McAllister, der er tidligere ph.d-studerende i miljøstudier på University of Colorado Boulder, og som er førsteforfatteren på studiet.

Studiet, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research Letters, viser, at der over de seneste 15 år har været 90 procent videnskabelig nøjagtighed om klimaforandringerne i 4.856 artikler fra udvalgte medier i Canada, USA, England, New Zealand og Australien.

Det vidner ifølge Lucy McAllister om, at debatten ikke overvejende portrætteres som to-sidet længere. 

Til gengæld viser undersøgelsen også, at medier som Canada’s National Post, Australia’s Daily Telegraph og Sunday Telegraph, der i studiet bliver beskrevet som ‘historisk konservative’, fortsætter med at have en signifikant mangel på videnskabelig nøjagtighed, når de dækker klimaforandringerne.

Forskerne bag studiet understreger, at man skal huske, at folk ikke læser videnskabelige tidsskrifter om klimaforandringerne, og at det derfor er en positiv udvikling, at størstedelen af medierne i dag ikke præsenterer menneskeskabte klimaforandringer som et kontroversielt emne.

I et lidt ældre amerikansk studie, der blev publiceret i 2004 i tidsskriftet Global Environmental Change, undersøgte forskere den amerikanske mediedækning af menneskeskabte klimaforandringer fra 1988 til 2002 og kunne dengang konkludere, at der var en stor forskel på den typiske diskurs i medierne over for den videnskabelige.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.