Medieforsker: VM udnytter ikke sit kommercielle potentiale
Og landsholdsfodbolden halser generelt efter klubfodbolden, fortæller lektor og medieforsker Bo Kampmann Walther.

Lektor og medieforsker Bo Kampmann Walther bliver sat i stævne til en hurtig snak om fodbold og det store medieapparat. Videoen er produceret af Syddansk Universitet. (Video: SDU)

»En stammedans for nationalkonservative« eller »en tidslomme i kommercielt limbo.«

Sådan gik medieforsker og lektor i medievidenskab ved Syddansk Universitet Bo Kampmann Walther sammen med historiker Andreas Rasch-Christensen til angreb på landsholdsfodbolden med en kronik i Berlingske 28. april.

VM og landsholdsfodbolden generelt har nemlig – hvis man tager medieforsker-brillen på – langt fra levet op til sit kæmpe mediemæssige og kommercielle potentiale, mener Bo Kampmann Walther, der tidligere har forsket i fodboldens medieæstetik og skrevet en bog og flere forskningsartikler om Real Madrid.

»Hvis bare landshold kunne gøre det, som klubfodbold har gjort i flere år – både økonomisk med at ekspandere til Asien og Amerika og kulturelt ved at have de her store fællesskabsprojekter – så ville meget have været vundet,« fortæller han i videoen foroven.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

En sentimental holdeplads

VM lider ifølge Bo Kampmann Walther under at være en holdeplads for nostalgi og et udstillingsvindue for spillerne, der jagter et guldrandet klubskifte under sommerens transfervindue.

»VM er, sagt lidt kynisk, blevet et sted, man har et sentimentalt forhold til eller et showroom for hotte transfers, der skal ske i sommeren,« vurderer han og konkluderer:

»VM har mistet noget identitet, men også den økonomiske krog, som den havde tidligere.«

Se hele Bo Kampmann Walthers dom over VM’s kommercielle tilbagefald i videoen foroven, hvor han også vurderer, om der er for få store personligheder blandt moderne topspillere, og om VM har overset potentialet for E-sport.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.