Markant investering: 1,1 milliard til 10 nye grundforskningscentre
grundforskning Danmarks grundforskningfond

10 ud af 133 ansøgere er blevet inviteret til kontraktforhandling hos Danmarks Grunforskningsfond om etableringen af et nyt grundforskningscenter. (Foto: Shutterstock)

10 ud af 133 ansøgere er blevet inviteret til kontraktforhandling hos Danmarks Grunforskningsfond om etableringen af et nyt grundforskningscenter. (Foto: Shutterstock)

23 oktober 2019

Danmark skal fastholde sin position som et af verdens førende forskningslande. 

Sådan lyder ambitionen bag Danmarks Grundforskningsfonds markante investering i 10 nye grundforskningscentre, som er en del af projektet ‘Centers of Excellence’. 

I første omgang investeres der 657 millioner kroner i de nye centre, mens der for fremtiden er øremærket 440 millioner kroner til forlængelse af centrene, lyder det i en pressemeddelelse. 

»I Danmark er vi dygtige til at skabe rammerne for fremragende og tværfaglige forskningsmiljøer, som muliggør nybrud og udviklingen af innovative løsninger,« udtaler Jens Kehlet Nørskov, formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse og professor ved DTU Physics.

»Derfor glæder vi os til et fortsat tæt og frugtbart samarbejde med forskningsinstitutionerne om de kommende centre,« tilføjer han. 

LÆS OGSÅ: Hvad er grundforskning?

De 10 nye centre, som du kan se i bunden af artiklen, inviteres nu til kontraktforhandlinger med fondens bestyrelse, så der kan aftales nærmere om etableringen af dem.

Ansøgningsprocessen

I denne ansøgningsrunde har Danmarks Grundforskningsfond modtaget 133 interessetilkendegivelser. 

Heraf blev 23 ansøgere inviteret til at indsende fulde ansøgninger om bevilling, og ud af disse inviteres 10 ansøgere nu til kontraktforhandlinger om etableringen af nye centre.

Investeringerne begejstrer universiteternes interesseorganisation, Danske Universiteter, fortæller organisationens formand i pressemeddelelsen. 

»Grundforskningscentrene spiller en vigtig rolle i den grundlagsskabende forskning. De er med til at bringe dansk forskning i verdensklasse og derigennem styrke de danske uddannelses- og forskningsaktiviteter,« siger Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteters Rektorkollegium.

»Grundforskningscentrene leverer ikke kun en stærk forskningsfaglig indsprøjtning til det enkelte universitet, men gavner også hele forsknings- og uddannelseskæden i Danmark,« fortsætter han.

De nye grundforskningscentre bliver i første omgang etableret i en seksårig periode med mulighed for forlængelse i yderligere fire år, hvilket bestemmes under en evaluering efter fem år.

De 10 udvalgte ansøgere er:

  • Marcus Thomas Pius Gilbert, Københavns Universitet, til Centre for Evolutionary Hologenomics (HOLOGENOME). Fonden er parat til at bevilge op til 67,7 millioner kroner.
  • Ronnie Nøhr Glud, Syddansk Universitet, til Danish Center for Hadal Research (HADAL). Fonden er parat til at bevilge op til 54,6 millioner kroner.
  • Stig Helveg, Danmarks Tekniske Universitet, til Center for Visualizing Catalytic Processes (VISION). Fonden er parat til at bevilge op til 85,8 millioner kroner.
  • Liv Hornekær, Aarhus Universitet, til Center for Interstellar Catalysis (InterCat). Fonden er parat til at bevilge op til 67,4 millioner kroner.
  • Tine Jess, Statens Serum Institut, til Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT). Fonden er parat til at bevilge op til 68,5 millioner kroner.
  • Kasper Lippert-Rasmussen, Aarhus Universitet, til Center for the Experimental-Philosophical Study of Discrimination (CEPDISC). Fonden er parat til at bevilge op til 62,6 millioner kroner.
  • Jesper Mørk, Danmarks Tekniske Universitet, til Center for NanoPhotonics (NanoPhoton). Fonden er parat til at bevilge op til 62,5 millioner kroner.   
  • Thomas Pohl, Aarhus Universitet, til Center for Complex Quantum Systems (CCQ). Fonden er parat til at bevilge op til 66,6 millioner kroner.
  • Jan Rossmeisl, Københavns Universitet, til Center for High Entropy Alloys Catalysis (CHEAC). Fonden er parat til at bevilge op til 61,1 millioner kroner.
  • Nathalie Wahl, Københavns Universitet, til Copenhagen Center for Geometry and Topology (GeoTop). Fonden er parat til at bevilge op til 60,2 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Videnskab.dk går i kødet på grundforskning

LÆS OGSÅ: Stridspunkt: Får vi grundforskning for alle milliarderne?

LÆS OGSÅ: Danmark bruger historisk mange penge på grundforskning

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.