Magt kan stige dig til hovedet
Nye forsøg viser, at magtfulde ledere i højere grad tror, at de kan kontrollere udfald, som de ikke har nogen indflydelse på. Selv terningkast.

Magt kan stige dig til hovedet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Magt kan stige dig til hovedet, viser ny forskning. (Foto: Colourbox)

Magt kan stige dig til hovedet og få dig til at tro, at du kan kontrollere alt, viser ny forskning, foretaget af tre forskere fra handelsskolerne ved Stanford og Nortwestern University og London Business School.

Resultaterne viser med stor tydelighed, at personer, som til daglig håndterer stor magt, i højere grad end andre tror, at de kan styre udfald, som ligger udenfor deres kontrol.

»Formodningen om at være i stand til at kontrollere et tilfældigt resultat førte til urealistisk optimisme og oppustet selvtillid,« fortæller de tre forskere.

Deres konklusioner er baseret på fire forsøg, der udforsker forholdet mellem magt og illusorisk kontrol og er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Kontrollere udfald af terningeslag

I et af de fire forsøg blev testpersonerne tilbudt en belønning for at gætte udfaldet af et terningeslag og derefter spurgt, om de ønskede at slå med terningerne selv eller have en anden til at gøre det for sig. Hver og en af de testpersoner, som til daglig håndterer stor magt, valgte at slå selv, mod kun 70 procent af kontrolgruppen, bestående af personer der til daglig besidder mindre magt.

Ifølge forskerne understøtter det hypotesen om, at blot det at udøve magt, kan få en person til at overvurdere egne evner voldsomt. I dette tilfælde evnen til at påvirke udfaldet af et terningkast ved at kaste selv.

Forskerne tilføjer, at positive illusioner kan hjælpe magtudøvere til at gøre det tilsyneladende umulige muligt, selvom illusorisk kontrol også kan føre til tab af magt ved at få ledere til at foretage forkerte valg.

»Illusionen om personlig kontrol kan være en af de måder, hvorpå udøvelse af magt kan føre til tab af magt,« afslutter forskerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.