Magt avler utroskab
Intet er så afgørende for utroskab som magt – og kvinder er akkurat lige så slemme som mænd. Sådan konkluderer hollændere i nyt studie, der overrasker dansk forsker.

Magtfulde mennesker - om det så er mænd eller kvinder - er de mest tilbøjelige til at smide kludene og dyrke sex med andre end dem, der har givet dem en ring på fingeren, konkluderer en hollandsk undersøgelse. (Foto:Colourbox)

Magtfulde mennesker - om det så er mænd eller kvinder - er de mest tilbøjelige til at smide kludene og dyrke sex med andre end dem, der har givet dem en ring på fingeren, konkluderer en hollandsk undersøgelse. (Foto:Colourbox)

 

OBS, redaktionel note, 19. januar 2012: Den videnskabelige artikel, der ligger til grund for denne journalistiske historie, er siden blevet trukket tilbage af tidsskriftet pga. svindel fra forskernes side. Resultaterne er altså ubrugelige og ikke til at stole på.

Listen med eksempler på magtfulde mænd med lidt for løse lynlåse i bukserne er nærmest uendelig. Vi nævner i flæng:

Jens Otto Krag, kong Carl Gustaf, Tiger Woods, Brad Pitt, David Letterman, Donald Trump, Bill Clinton, Silvio Berlusconi og senest Arnold Schwarzenegger og direktøren for  Den Internationale Valutafond, Dominique Strauss-Kahn.

Mænd i magtfulde stillinger er selvfølgelig ekstra meget i mediernes søgelys, så der bliver kastet skarpt lys på deres privatliv.

Men det virker unægtelig, som om de har en særlig svaghed for at rejse flaget på fremmed territorier, sprede deres sæd på naboens mark eller hvad man ellers kan finde på at kalde det velkendte, tværnationale fænomen: utroskab.

Fakta

Forskerne spekulerer i, at magtfulde mennesker måske også er mere tilbøjelige til at være utro, fordi magt øger den psykologiske afstand til omgivelserne, f.eks. familien og den daglige partner.

I en ny undersøgelse, der bliver offentliggjort i næste udgave af det førende psykologiske tidsskrift Psychological Science, satte hollandske forskere sig for at finde ud af, om magt og utroskab virkelig er uløseligt forbundet. Og gæt engang: Konklusionen er klar. Ingen dyrker mere utroskab - eller er mere tændt på tanken om at gøre det i fremtiden - end folk i de mest magtfulde positioner.

Årsagen er ifølge forskerne, at magt afføder en grundfæstet følelse af selvtillid, som bl.a. bliver udnyttet i spændende møder med det modsatte køn.

Magtfulde kvinder er lige så utro som mænd

Mere overraskende er det måske, at forskerne fra Tilburg University også konkluderer, at der overhovedet ikke er forskel på, om de magtfulde mennesker er mænd eller kvinder.

»Meget tidligere forskning har indikeret, at køn er den stærkeste faktor i utroskab, men ingen af de studier har inkluderer magtfulde kvinder.«

»Typisk regner folk med, at magtfulde mænd er mere tilbøjelige til at være utro, fordi de er mere villige til at tage chancer, og fordi de f.eks. tit er væk fra familien på forretningsrejser. Men vi fandt næsten ingen sammenhæng mellem de to omstændigheder og utroskab,« beretter lektor Joris Lammars fra instituttet for socialpsykologi på Tilburg University.

1.275 svarede på spørgsmål relateret til utroskab

Tidligere skuespiller og guvernør Arnold Schwarzenegger er seneste kendis taget i utroskab. Ifølge Los Angeles Times gjorde han sin husholderske gravid - uden at have informeret sin (snarlige ex-)kone Maria Shriver. (Foto: Silvia Cestari)

Konklusionerne bygger på en anonymiseret, internetbaseret spørgeskemaundersøgelse, lavet på 1.275 læsere af et unavngivent «ugemagasin, rettet mod fagfolk«, hedder det i artiklen.

Alle deltagerne havde partnere og viste med klik på musen, hvordan de så på sig selv, når det kom til mængden af magt, følelsen af selvtillid og villigheden til at tage risici. De svarede også på, hvor længe de var væk fra deres familier.

Mænd dyrker hele fornøjelsen ved magt

Det virker mægtig sandsynligt, at mænd med magt generelt har en tendens til utroskab, vurderer kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet. Han har især gravet dybt i mænds psykologi og adfærd.

»Mænd har ofte benyttet magt til andet end at træffe beslutninger for organisationen eller virksomheden. Tag for eksempel direktøren for IMF, som er i vælten i øjeblikket. En del af forklaringen er, at det ligger i kulturen, at mænd med magt performer med hele deres personlighed og dyrker de goder og privilegier, der hører med til at have magt – og at kvinder i øvrigt elsker mænd, som spiller magtens spil.«

Karrierekvinder plejer ikke at være utro 

Til gengæld kommer det bag på kønsforskeren, at kvinder i magtfulde positioner er lige så ivrige som mænd efter at finde stimulering i andres skød end familiens.

Resultaterne antyder, at den almindelige antagelse (og ofte fundne effekt) - at kvinder er mindre tilbøjelige til at være utro end mænd - i hvert fald delvist afspejler traditionelle kønsbaserede magtforskelle i samfundet

Forskerne i den videnskabelige artikel

»Det overrasker mig meget, for jeg ville tro, at utro kvinder bare kom fra et parforhold, hvor de ikke føler sig tilpas. Karrierekvinder på toppen virker, som om de er bundseriøse, og de har ofte svært ved at finde partnere, fordi det skræmmer mænd, at konen tjener dobbelt så meget som dem selv, så det overrasker mig meget, hvis de opfører sig ligesom mændene, fordi de er i magtfulde positioner,« siger Kenneth Reinicke.

Ligestilling omfatter også utroskab

Joris Lammers fra Tilburg University peger på forklaringen, at kønsforskellene forsvinder mere og mere i det moderne samfund.

»Som socialpsykolog tror jeg på, at omstændighederne betyder alt, og at situationen eller tilfældet tit er stærkere end individet. Efterhånden som flere og flere kvinder havner i mere magtfulde stillinger og bliver betragtet som ligestillede med mænd, vil de almindelige antagelser om deres opførsel måske også ændre sig. Det kan måske også udløse en mere negativ adfærd blandt kvinder, som tidligere var mest udbredt blandt mænd,« siger Joris Lammers til Psychological Science’s hjemmeside.

I undersøgelsen svarede 58%, at de ikke havde et job med ledelse. 22% havde et element af ledelse i jobbet, 14% var mellemledere, mens 6% besad toppositioner. Stort set alle var veluddannede med mindst en bachelorgrad på CV'et.

Af de 1.250, som svarede specifikt på spørgsmålet om at have været utro (25 nægtede), havde 26% været utro mindst én gang. Antallet af mænd og kvinder var nogenlunde det samme, og kønnene var lige gode - eller slemme.

Forskerne nævner intet specifkt antal utro mennesker inden for hver 'magtlag', men konstaterer via beregninger en stigende tendens til utroskab i takt med følelsen af magt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.