Mærkelig stenæske med lillebitte lama indeni måske brugt i menneskeofringer
stenæske inkafolk menneskeofringer lama ritualer religion

Inkafolket var kendt for at foretage menneskeofringer til Titicaca-søen, der ligger i Andesbjergene mellem Peru og Bolivia. (Foto: Helder Hugo)

Inkafolket var kendt for at foretage menneskeofringer til Titicaca-søen, der ligger i Andesbjergene mellem Peru og Bolivia. (Foto: Helder Hugo)

Kilde: 
04 august 2020

En 500 år gammel stenæske med Inkaofringer er blevet fundet i søen Titicaca i Bolivia.

Indeni fandt man en lillebitte lama lavet af skallen fra et bløddyr og et tilsvarende lillebitte guldarmbånd. Det skriver NewScientist.

Genstandene er tilsyneladende blevet brugt i forbindelse med blodige menneskeofringer, som inka-folket var kendt for at give til floden.

Det mener i hvert fald arkæolog Christophe Delaere ved Free University of Brussels i Belgien, skriver NewScientist.

Man har nemlig tidligere fundet den særegne parring af lignende ting, som lamaen og armbåndet, på steder hvor man ved, at inkaerne for mange år siden foretog menneskeofringer.

»Opdagelsen føjer mere til forståelsen af hele floden som hellig (for inka-folket),« siger Delaere til New Scientist.  

Inka-riget fandtes fra cirka 1100-tallet frem til 1533 og var på sit højdepunkt den største civilisation i datidens verden. Den sidste inka-kejser blev dræbt af europæerne i 1533.

Studiet af fundet er udgivet i tidsskriftet Antiquity.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.