Mænd vil have unge og frugtbare kvinder
Alder kan være vigtigere, end vi tror, når vi vælger partner. Vi er bare ikke altid selv klar over det.

Mænd, uanset alder, søger kvinder med idealalderen 21 år. (Foto: Colourbox)

Mænd, uanset alder, søger kvinder med idealalderen 21 år. (Foto: Colourbox)

Selvom vi lever i et af verdens mest ligestillede lande, er det stadig i store træk naturen, der afgør, hvem vi skal være sammen med.

Det viser et nyt studie fra Psykologisk institut ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim). Studerende i Trondheim deltog i studiet og blev spurgt om alder, køn og status.

Desuden fik de spørgsmål om alderen på den person, som de betragtede som en ideel korttidspartner, samt alderen på deres ideelle langtidspartner.

»Vi fandt ud af, at mænd vil have og vælger yngre partnere end dem selv, mens kvinder vil have og vælger en partner ældre end dem selv,« siger ph.d.-studerende Trond Viggo Grøntvedt.

Han har gennemført studiet sammen med professor Leif Ottesen Kennair.

Evolutionen bestemmer vores valg

Så hvorfor vælger mænd yngre kvinder, og kvinder ældre mænd? Er det noget, vi har med os i vores bevidsthed, når vi skal vælge, hvem vi vil være sammen med?

Sandsynligvis ikke, mener Trond Viggo Grøntvedt, der i sin undersøgelse konkluderer, at evolutionsteorien kan give os det bedst mulige svar på den mystiske aldersgåde.

»Højst sandsynligt er dette med alder ikke helt bevidst hos det enkelte individ, når man vælger partner. Hvorfor vi vælger, som vi gør, tror vi, kan forklares ud fra evolutionsteorien. Den siger, at vores partnerpræferencer kan skyldes de forskellige problemer, som mænd og kvinder har stået over for i evolutionær tid,« siger han.

Søger idealalderen - 21 år

Langtidspartner var i studiet defineret som en, du kunne have noget seriøst og langvarigt med, og som du måske ville flytte sammen med og gifte dig med, og en korttidspartner som en du ville have sex med en eller flere gange.

Kvinder havde en tendens til at gå op i alder og mænd ned, når det kom til partnervalg. (Foto: Colourbox)

I studiet kom det frem, at der var en meget lille aldersforskel mellem den faktiske partner og dem selv, når det kom til mænd i aldersgruppen 18-20 år. Der var lidt større forskel i gruppen 21-23 år, men størst var forskellen i aldersgruppen 24-30.

Samme tendens kom til syne, når det handlede om, hvilken alder deltagerne gerne ville have, at en korttids- og langtidspartner skulle have.

»Dette viser os, at mænd, uanset alder, søger kvinder med idealalderen 21 år. Det er dette år i livet, hvor kvinder er mest frugtbare. Yngre mænd søgte opad, før de fyldte 21 år, men efter det 21. år søgte de nedad i alder,« siger han.

Kvinder i alle aldre ville have ældre mænd

Mens mænd i alderen 18 til 20 år begyndte at søge lidt op i alder efter en potentiel partner, og så søgte længere ned i alder derefter, søgte kvinder ældre mænd. Sammenligner man med ønsket om alder på en potentiel korttidspartner, var mænd i alderen 24-30 år villige til at gå ned med 3 år, mens kvinderne ville gå op med 3 år i samme aldersgruppe.

Kvinderne havde generelt set en ældre partner end dem selv, og størst forskel mellem partneren og forsøgspersonen selv var i aldersgruppen 24-30 år. Når det kom til ønsket om korttids- og langtidspartner, var kvinderne generelt mere villige til at gå endnu længere op i alder.

Resultatet synes med andre ord at være, at mænds ønske om yngre partnere stiger med deres alder, mens kvinder i alle aldre vil have ældre mænd.

At kvinder var tiltrukket af ældre mænd, forklarer Trond Viggo Grøntvedt med et ønske om ressourcer og et forstærket behov for, at partneren har potentiale til at være gavmild med pengene.

Ændring i social struktur

Der findes flere forklaringer på, hvad dette skyldes. En forklaring er den såkaldte sociale rolle-teori.

»Her bliver det hævdet, at i et fuldstændigt ligestillet samfund vil man ikke kunne observere kønsforskelle i for eksempel partnerpræferencer, fordi rollerne for mænd og kvinder er ens,« siger Trond Viggo Grøntvedt.

Mænd er mere begrænsede i deres valg af partner, da kvinder er mest fertile omkring 20-22-årsalderen, mens mænd oftest er fertile over længere tid. (Foto: Colourbox)

Ud fra den sociale rolle-teori antog Trond Viggo Grøntvedt og Leif Ottesen Kennair på forhånd, at der var en nedgang i kønsforskellene mellem mænd og kvinder i partnerpræferencer som følge af mere ligestilling i det norske samfund sammenlignet med andre lande.

»Studiet gav os på trods af det svar, som tydede på, at der kun er lidt, der taler for hypotesen om, at ligestilling fører til mindre kønsforskelle i forhold til alderspræference og valg af partner,« siger Trond Viggo Grøntvedt.

Mænd vil have fertile partnere

Trond Viggo Grøntvedt henviser til, at forskerne fandt opbakning til en evolutionær tilgang, og at denne bedst kan forklare tingenes sammenhæng.

Den evolutionære tankegang tager udgangspunkt i biologiske forskelle mellem mænd og kvinder. Mænd er for eksempel biologisk set mere snæversynede med hensyn til fertile partnere end kvinder er.

»En mand kan potentielt få mere afkom end kvinder over forskellige tidsperioder som følge af, at mænd ikke bliver gravide, føder eller giver afkommet næring den første tid af barnets liv. En løsning på problemet med at skaffe en fertil partner er at have præferencer for træk, som signalerer fertilitet. Et af disse træk er alder.«

»Da kvinder har en højere grad af fertilitet omkring 20-22-årsalderen, forventes det fra et evolutionært perspektiv, at mænd vil søge og have præferencer for partnere omkring denne alder,« siger han.

Vil have søde partnere

Trond Viggo Grøntvedt tilføjer alligevel, at det er vigtigt at påpege, at der i studiet kun blev taget udgangspunkt i én side af, hvorfor vi vælger partnere, som vi gør. Han siger, at der er mange andre træk, som er vigtige for begge køn, når vi skal vælge.

»Det er kommet frem af en række studier, at begge køn søger en partner, som først og fremmest er sød og forstående. Vi søger også en person med en spændende og relativt stabil personlighed, som man kan dele interesser og værdier med.«

»Siden alder er forbundet med fertilitet hos kvinder i større grad end hos mænd, er det alligevel en forventning, ud fra den evolutionære teori, at man vil finde en kønsforskel i præferencer og faktisk partnervalg, når det handler om alder,« siger Trond Viggo Grøntvedt.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk