Mænd snyder mest ved netdating
En amerikansk undersøgelse har spurgt 5000 net-datere hvor meget de snyder med deres profil og om med hvad. Svaret viste nogle overraskende forskelle og ligheder.

På nettets datingportaler kommer vi let til at tegne et lidt kønnere billede af os selv, end hvad vi i virkeligheden kan leve op til, viser nyt studie. (Foto: Colourbox)

På nettets datingportaler kommer vi let til at tegne et lidt kønnere billede af os selv, end hvad vi i virkeligheden kan leve op til, viser nyt studie. (Foto: Colourbox)

Netdatere, der har besluttet sig for at træffe en mulig partner over nettet, har som regel blot set et billede og har fået en række oplysninger om personen - informationer, som den potentielle partner selv har brugt i sin præsentation.

Men disse præstationer holder langt fra altid vand. Vi kommer let til at præsentere os selv mere fordelagtigt, end hvad vi kan leve op til i virkelighedens verden, med håb om at det vil give større chance for gevinst i form af en god partner.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse, ved navn 'Strategic misrepresentation in online dating: The effects of gender, self-monitoring, and personality traits'.

Syv typiske former for snyd

Forskerne bag studiet fandt, at ganske mange af de 5000 net-datere, der indgik i undersøgelsen, indrømmede at have snydt på visse områder i deres selvbeskrivelse.

Det spørgeskema, som blev besvaret af de 5000 net-datere, fokuserede på syv forskellige typer af snyd:

Tiltrækkende egenskaber i form af for eksempel fejlagtigt lang uddannelse, høj løn eller intelligens. Formålet med dating, som for eksempel at gå efter et langvarigt parforhold, snarere end blot sex. Interesser: For eksempel at omtale 'finere' interesser som litteratur, teater og natur i stedet for fodbold og sex. Fortiden: For eksempel at undlade at omtale (eventuelt adskillige) tidligere parforhold. Egen personlighed: For eksempel at fremstille sig selv som mere udadvendt, venlig og samvittighedsfuld, end der reelt er basis for. Vægt: Drejer sig stort set altid om at oplyse en mere beskeden vægt, end der faktisk er tale om. Alder: Drejer sig stort set altid om at lyve sig yngre, end man er i virkeligheden.

Varierende ærlighed og kønsforskelle

Direkte adspurgt indrømmede over halvdelen af de 5000 net-datere, at de faktisk havde snydt lidt eller meget på et eller flere af disse syv punkter. Svarene varierede vældig meget fra 'så godt som aldrig' over 'kun ganske lidt' til 'ofte og meget', så det kan ikke lade sig gøre at angive hvor stor en procentdel, der var rene snydere og hvor stor en andel, der udelukkende skrev ærligt om sig selv. Man kunne blot konstatere, at mennesker i almindelighed varierer temmelig stærkt i ærlighed med hensyn til den måde, de præsenterer sig selv på i forbindelse med net-dating. Til gengæld kunne forskerne konstatere nogle ret tydelige kønsforskelle.

Mandesnyd

Mændene snød især med hensyn til:

Tiltrækkende egenskaber, især ved en forskønnet fremstilling af deres økonomi. Formålet med at kontakte en kvinde; et formål, som adskillige mænd i spørgeskemaundersøgelsen selv indrømmede nok så ofte handlede om sex, snarere end ægteskabelige interesser. Alder, hvor mændene op til 50 års alderen snød noget mere end kvinderne med at gøre sig yngre, end de var. Formodentlig for at få kontakt med yngre kvinder. For net-datere på 50 og derover var der lige mange mænd og kvinder, der snød med alderen.

Kvindesnyd

Fakta

VIDSTE DU

Alene i Danmark er der efter sigende over en million mennesker, der har tilmeldt sig en eller anden form for net-dating, hvilket jo er omkring hver fjerde voksne person.

For kvindernes vedkommende var der således også et vist snyd med alderen, især hos de lidt ældre kvinder i undersøgelsen. Ellers var det udpræget vægten, der var det ømme punkt med hensyn til kvindernes sandfærdighed.

De kvinder, der indrømmede at have snydt lidt i selvbeskrivelsen, snød langt oftere end mændene med hensyn til deres vægt, ved at angive den noget lavere, end den var i virkeligheden.

Når der ses bort fra det med vægten, forekom kvinderne i øvrigt at være meget mere ærlige i deres præsentationer på net-dating end mændene.

Da de udspurgte var ganske anonyme, var der ingen grund til at tro, at kvinderne i højere grad end mændene ville lyve om deres eget snyd ved net-dating, så denne kønsforskel med hensyn til ærlighed ved selvbeskrivelsen er sandsynligvis ganske reel.

Snydere ivrige efter at se godt ud

Endelig viste undersøgelsen, at der uafhængig af køn gjorde sig nogle klare personlighedspsykologiske egenskaber gældende hos dem, der var villige til at snyde forholdsvis meget ved net-dating:

De var først og fremmest karakteriserede ved en tilbøjelighed til i dagliglivet at være meget opmærksomme på, hvordan de tog sig ud i andres øjne. Det er altså formodentlig denne specielle stræben efter at tage sig godt ud i andres øjne, der blandt andet har ført til mere snyd ved net-datingen.

Derudover var snyderne især karakteriseret ved at være mindre samvittighedsfulde og mindre hensynsfulde overfor andre mennesker, sammenlignet med de mere ærlige net-datere. Til gengæld var der ingen forskel mellem de ærlige og de mindre ærlige net-datere med hensyn til løn, uddannelse, udadvendthed og nervøsitet.

Artiklen er lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Netdating gør verden større

I gamle dage måtte man ofte nøjes med at vælge sin tilkommende blandt de relativt få mennesker i egen eller i de nærliggende landsbyer. I vore dage kan alle via net-dating i princippet vælge mellem alle mulige partnere fra hele kloden! De fleste foretrækker dog nok at vælge mellem mulige partnere fra deres eget land, men det giver jo også et enormt udvalg.

Net-dating har altså sin oplagte styrke i det formidable antal potentielle partnere, man kan kontakte og vælge imellem. Til gengæld vil man via net-dating som regel træffe en 'mulig partner', man aldrig har set før - igen i modsætning til tidligere, hvor næsten alle kendte hinanden i landsbyerne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: