Lundbeckfonden uddeler 49 millioner kroner til 25 ‘dristige’ projekter
25 modtagere af bevilling

Her ses de 25 modtagere af årets LF Experiment-bevillinger. (Foto: Lundbeckfonden)

Her ses de 25 modtagere af årets LF Experiment-bevillinger. (Foto: Lundbeckfonden)

For fjerde år i træk uddeler Lundbeckfonden 49 millioner kroner til 25 forskere fra danske universiteter og hospitaler, der har lavet »vovede« projekter inden for hjerneforskning. Det gør de med de såkaldte LF Experiment-bevillinger.

De udvalgte projekter indebærer en risiko for at være fusere, men de er alle vurderet til at have et potentiale til at bryde med traditionelle forståelser inden for neurovidenskaben.

Det skriver Lundbeckfonden i en pressemeddelelse. 

Blandt vinderne kan man blandt andet finde et projekt, hvor forskerne vil undersøge, om ormeparasitter og deres rolle i forbindelse med betændelse i hjernen kan bruges som behandling mod fedme.

Et andet projekt skal undersøge, om tarmbakterier påvirker psykiatriske lidelser, som potentielt kan lede til nye behandlingsmuligheder.

»Når vi støtter projekter, er det særligt de forskere, som virkelig går planken ud med deres dristige tilgange og vilde ideer, der får muligheden. Og ofte skyder forskerne helt ved siden af og lander et helt andet sted, end projektet var tænkt,« fortæller Anette Høye, der er scientific project manager i Lundbeckfonden, i pressemeddelelsen.

Lundbeckfonden modtog i alt 187 ansøgninger til bevillingerne. I gennemsnit ligger den enkelte bevilling i nærheden af 2.000.000 kroner, som bliver udbetalt over to år, hvor forskerne kan fordybe sig i deres hypoteser.

jso

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk