Live-tweet: Debat om Bohrs åbne verden
I dag skydes en konference om Niels Bohrs ide om en helt åben verden i gang. Følg med i Videnskab.dk's live-tweet fra begivenheden.

Til denne Bohr-konference, er det ikke atombomben der skal diskuteres, men derimod faren fra fremtidig teknologi og forskning - eksempelvis spørgsmålet om, hvorvidt hemmeligheden bag droner skal spredes til mange parter.

Til denne Bohr-konference, er det ikke atombomben der skal diskuteres, men derimod faren fra fremtidig teknologi og forskning - eksempelvis spørgsmålet om, hvorvidt hemmeligheden bag droner skal spredes til mange parter.

En åben verden, hvor teknologi og viden deles frit, er på dagsordenen, når internationale forskere og beslutningstagere i dag mødes til Bohr-konferencen 'An Open World' i København.

Udgangspunktet for konferencen er Niels Bohrs åbne brev til de Forenede Nationer i 1950, hvor han opfordrede verdens supermagter til at dele deres militære og teknologiske hemmeligheder.

Det er næsten som at være der selv, når Videnskab.dk hele dagen live-tweeter fra begivenheden. Du kan følge os eller blot følge begivenheden via hashtagget #anopenworld.

Åbenhed skal forhindre store konflikter

Niels Bohrs særlige bekymring var atombomben, som han selv havde hjulpet med at bygge i de sidste år af anden verdenskrig. Bohr mente, at åbenhed var vejen til at forhindre optrapning af store konflikter, som kan opstå som følge af teknologiske landevindinger.

Du kan læse mere om Niels Bohrs åbne verden i artiklen: Bohr inspirerer til debat om droner og rumvåben.

I dag er det dog ikke atombomben, som skal diskuteres. Det løb er kørt, for den teknologi er allerede ude i verden og tilgængelig for hvem end, der har midlerne.

I stedet er det spørgsmålet om faren fra fremtidens teknologier og forskning, der er på tegnebrættet.

Følg med her, når Videnskab.dk live-tweeter fra konferencen:

Nogle ting kan kun forskere tale om

»Pointen er, at vi skal prøve at gøre ligesom Bohr og tænke implikationerne af vor tids nye videnskab og teknologi igennem på en måde, som kun folk med dyb videnskabelig viden kan gøre det,« har professor i internationale relationer og sikkerhedsstudier Ole Wæver, medarrangør af konferencen, forklaret til Videnskab.dk.

Tag bare en teknologi som droner. USA har monopol på dem nu, men hvad med om 10 år, når andre stormagter har adgang til den samme teknologi – er det så USA's fjender, der sender ubemandede dræbermaskiner ind over det amerikanske luftrum og skyder missiler mod beboede områder?

Eller medicinsk forskning i bakterier og virus, hvor ny viden på den ene side gør os i stand at beskytte os, men samtidig kan den misbruges til at kreere biologiske våben.

Over de næste tre dage, skal internationale forskere, eksperter og beslutningstagere forsøge at finde ud af, hvordan større åbenhed kan være med til at forhindre de mulige problemer. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk