Lidenskabeligt forhold til jobbet kan være farligt
Det kan være godt at føle en vis lidenskab for sit arbejde, men ikke altid. For nogle er lidenskaben en tvangsmæssig jagt på social status, og det er usundt for den enkelte og for hele organisationen.

Føler du dig stresset, eller løber du konstant panden mod en mur, så er det muligt, at du har et tvangspræget lidenskabeligt forhold til dit arbejde. (Foto: Shutterstock)

Føler du dig stresset, eller løber du konstant panden mod en mur, så er det muligt, at du har et tvangspræget lidenskabeligt forhold til dit arbejde. (Foto: Shutterstock)

Mange organisationer ønsker medarbejdere og ledere, som har et lidenskabeligt forhold til deres arbejde. Lidenskab forbindes som regel med både velvære og gode arbejdspræstationer.

»Lidenskab er vigtigt for organisationer. Det er noget, vi har brug for og ønsker hos medarbejderne, men ikke for enhver pris,« mener doktorgradsstuderende Ide Katrine Birkeland ved Handelshøjskolen BI.

Ifølge hende er det ikke alle lidenskaber på jobbet, som er positive.

»Det er vigtigt at kortlægge, hvad årsagerne til lidenskaben er.«

Harmonisk og tvangspræget lidenskab

Ide Katrine Birkeland undersøger, hvilken rolle lidenskab spiller for velvære og præstationer på arbejdspladsen.

Hun skelner mellem to overordnede typer af lidenskab på jobbet:

 1. Harmonisk lidenskab: Arbejdet er sjovt og betydningsfuldt, men ikke altoverskyggende. Lidenskaben for jobbet er under kontrol. Høje niveauer af harmonisk lidenskab hænger sammen med arbejdspræstation, velvære, kreativitet, sammenhængende og forpligtigende engagement.
   
 2. Tvangspræget lidenskab: Arbejdet optager en uforholdsmæssig stor del af livet. Denne form for lidenskab træder frem, når jobbet er forbundet med andre behov som for eksempel social status eller selvværd. Det er personer, der definerer sig selv ud fra, hvad de laver, og ikke hvem de er. Høje niveauer af tvangspræget lidenskab hænger som regel sammen med udbrændthed, stress på jobbet og konflikter mellem arbejde og familie. Tvangspræget lidenskab for jobbet er ikke kun negativt for den, der lider af det. Det får også konsekvenser for omgivelserne.

Der er tidligere lavet studier af tvangspræget lidenskab inden for idræt og blandt gamblere. Ide Katrine Birkelands studie er et af de første, der er foretaget i Norge, som omhandler tvangspræget lidenskab på arbejdspladsen.

Fulgte 1.200 fagforeningsmedlemmer i et år

Ide Katrine Birkeland har i sit studie fulgt 1.200 medlemmer af en fagforening gennem næsten et helt år. Medlemmerne har højere uddannelse og arbejder både i det private og i den offentlige sektor.

Tre gange i løbet af 2014 svarede deltagerne på spørgsmål om arbejdslidenskab, velvære, adfærd, og hvordan de ser på arbejdspladsens omgivelser.

Undersøgelsen viser, at mere end 4 ud af 10 af deltagerne har en høj grad af harmonisk lidenskab for deres arbejde.

Ifølge Ide Katrine Birkeland har harmonisk lidenskab en positiv effekt på velværet på arbejdspladsen.

Tvangspræget lidenskab skader arbejdspladsen

Cirka 15 procent opnår en højere score end gennemsnittet for tvangsmæssig lidenskab. Mellem 2,5 og 3 procent af deltagerne er stærkt præget af tvangspræget lidenskab. Det er primært mænd, der har et sådan forhold til deres job.

Selvom det ikke er så mange, kan personer med høj grad af tvangspræget lidenskab alligevel være til stor skade for arbejdspladsen.

Høje niveauer af tvangspræget lidenskab hænger ofte sammen med udbrændthed, stress og konflikter mellem job og familie. (Foto: Colourbox)

»Tvangspræget lidenskab for arbejdet kan medføre en ubehøvlet opførsel. Medarbejdere med høj grad af tvangspræget lidenskab opfører sig mere nedladende og respektløst over for kollegaer. De går rundt med skyklapper og spidse albuer,« kommenterer organisationsforskeren. 

Arbejdspladsens miljø har stor betydning

Det er ganske enkelt ikke særlig fedt at arbejde sammen med folk, der har en tvangspræget lidenskab for deres arbejde.

Ide Katrine Birkeland ønskede derfor at undersøge, om ledere og organisationer kan gøre noget for at skære ned på de negative konsekvenser.

Det var særligt to ting, hun undersøgte:

 • Støtte fra kollegaer og ledere.
   
 • Betydningen af at have et læringsmiljø på arbejdspladsen.

I et læringsmiljø kendetegnes succes ved stor indsats, selvudvikling, læring, opgavehåndtering og samarbejde med kollegaer. Alle ansatte får mulighed for at udvikle deres potentiale uden konstant sammenligning med kollegaerne.

Dette står i modsætning til et præstationsmiljø, hvor succes netop handler om sammenligning med andre. Præstationsmiljøer motiverer til rivalisering og interne konkurrencer. De bedste og mest talentfulde står i fokus og fremhæves konstant.

»Både læringsmiljø og støtte fra ledere og kollegaer har vist sig at have positive effekter på velvære og arbejdspræstationer,« udtaler Ide Katrine Birkeland.

Støttende kollegaer kan hjælpe - i nogen udstrækning

Studiet viser, at kollegaer, der udviser omtanke for personer med en tvangspræget lidenskab, kan bremse en eventuel udvikling af udbrændthed. Desværre ser det ikke ud til at have nogen effekt på symptomerne for udbrændthed.

Ide Katrine Birkeland havde håbet på, at et læringsmiljø ville bidrage til, at medarbejdere med tvangspræget lidenskab ville opføre sig mindre ubehøvlet over for deres kollegaer. Men det er tværtimod det modsatte, der sker.

Medarbejdere med høj grad af tvangspræget lidenskab bliver endnu mere uhøflige og ubehøvlede over for deres kollegaer i et læringsmiljø. De får ikke lov til at shine lige så meget i en organisation, der vægter samarbejde frem for konkurrence mellem med medarbejdere. 

Praktiske råd til ledere

Ifølge Ide Katrine Birkeland er der intet, der tyder på, at det er godt at have en tvangspræget lidenskab for sit arbejde. Det er frygteligt trættende for den pågældende person og skadeligt for resten af organisationen.

Hun giver fem praktiske råd til organisationer, der ønsker medarbejdere med den rigtige form for lidenskab for deres arbejde:

 1. Gør dig bekendt med forskellen mellem harmonisk og tvangspræget lidenskab for arbejdet.
   
 2. Ansatte med harmonisk lidenskab for arbejdet er gode for velværet på arbejdspladsen.
   
 3. Vær opmærksom på at sortere kandidater med tvangspræget lidenskab fra, når du skal ansætte ledere og medarbejdere.
   
 4. Brug samtalen til at kortlægge årsagerne til kandidatens lidenskab for jobbet. Har han eller hun et liv uden for jobbet? Hvordan forklarer vedkommende sin store lidenskab for arbejdet?
   
 5. Opmuntr ledere og kollegaer til at vise omtanke og støtte hinanden på arbejdspladsen.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk