Tilbage fra juleferie? Her er de bedste artikler, du gik glip af
Selvom julen for de fleste har handlet om god mad, hyggeligt selskab og gaveudveksling, har juledagene også budt på spændende historier fra videnskabens verden. Videnskab.dk har her samlet de bedste som en forsinket julegave.
jul videnskab 2016 bedste artikler

Juledagene har også budt på interessante historier fra videnskabens verden. Videnskab.dk har samlet højdepunkterne som en forsinket julegave. (Foto: Shutterstock)

Juledagene har også budt på interessante historier fra videnskabens verden. Videnskab.dk har samlet højdepunkterne som en forsinket julegave. (Foto: Shutterstock)

Mens juledagene for de fleste har stået i flæskestegen, konfekten og familiehyggens tegn, har videnskaben budt på masser af spændende nyheder.

Sidder du nu tilbage fra juleferie med tredjedagstømmermænd fra nytårsfesten, og kan du ikke overskue, hvordan du nogensinde skal blive opdateret på alt den viden, du har spist og hygget dig fra, så fortvivl ikke. Videnskab.dk har samlet nogle de vigtigste artikler fra juledagene. 

Dansk forskning om omskæring og fiskeolie 

Udover at være hjerternes og kaloriernes fest, har julen også været en god tid for dansk forskning på Videnskab.dk. 

Lillejuleaften udgav vi historien om, at drenges omskæring ifølge et dansk registerstudie øger risikoen for urinvejsproblemer med helt op til 26 gange. Det er mere præcist lidelsen meatus stenose - forsnævring af urinvejsåbningen - som de omskårne drengebørn har så stor risiko for at udvikle. 

Dansk sundhedsforskning bød i juledagene også på nyheden om, at barnets risiko for at udvikle astma begrænses markant, hvis moren har spist fiskeolie i den sidste tredjedel af sin graviditet. Det viser et dansk studie, som kan have vidtrækkende perspektiver og nu skal gentages i USA. Den astmahæmmende effekt viste sig ifølge studiet særlig stor hos de gravide kvinder, som spiser få fisk og har en særlig genvariant. 

Sjældent vikingefund og 1900-tallets hverdagssang

Også på kulturfronten var der i juledagene spændende nyheder og historier fra Danmark. 

I Østsjælland kunne en gruppe vikingeinteressede arkæologer berette om et »meget, meget sjældent« fund af et beslag med Loke-motiv i den tidligere vikingeboplads Ågård. Fundet bekræfter ifølge arkæologerne idéen om, at Ågård havde særstatus som boplads i Vikingetiden. En museumsinspektør er dog uenig i, at det er Loke, som er afbilledet på det nyfundne beslag. 

I den mere musikalske afdeling udgav Videnskab.dk en podcast om hverdagssangens retræte til fordel for TV og radio. Her fortæller en sangforsker, hvordan 1900-tallets Danmark var præget af tonerne af danskernes hverdagssang på arbejde og i samvær med familie og venner. Og du kan selv lytte med på nogle af de hverdagssange, der i dag er gledet i glemmebogen. 

Indfør borgerløn, for robotterne kommer

Hæves blikket uden for Danmarks grænser blev en af julens mest populære artikler nyheden om, at Finland vil indføre en forsøgsordning med borgerløn på omkring 4.200 kroner for en gruppe arbejdsløse. Ifølge en økonomiprofessor kan dette være en nødvendig løsning, inden robotterne overtager arbejdsmarkedet.   

borgerløn robotter

Forskere mener, at halvdelen af nutidens arbejdspladser kan erstattes af teknologi inden for 20 år. I Finland igangsættes nu en forsøgsordning med borgerløn for arbejdsløse som en mulig løsning på den teknologiske udvikling. (Foto: Shutterstock)

Videnskabelige tilbageblik på 2016

De sidste dage af 2016 gav selvfølgelig også anledning til obligatoriske tilbageblik på det forgangne år i videnskabens verden. 

Et lidt anderledes tilbageblik på et år var tankeeksperimentet om Jordens historie fortalt som et kalenderår. Præmissen var altså, at Jorden blev skabt den 1.1.2016, og at nutiden svarer til midnat den 1.1.2017. Først 27 sekunder før midnat bygger egypterne pyramiderne, og 14 sekunder før midnat bliver Jesus født.

Blandt de mere klassiske tilbageblik var: Årets flotteste billederårets vigtigste videnskabsfolk, årets videnskabelige gennembrudVidenskabsåret på DR3, årets flotteste rumbilleder og årets mest læste artikler på Videnskab.dk

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.