Lærere skal have mobbe-hjælp
Mobbede børn har et fattigt børneliv. Mange skoler mangler metoder til at løse problemer med mobning. Men nu er hjælpen på vej

 

Studerende, der læser til skolelærer, får ingen eller meget sparsom undervisning i, hvordan de kan tackle mobning blandt skoleelever. Derfor kan de være i tvivl om, hvad de skal gøre for at løse problemet - både i forhold til den mobbede elev og for hele klassen. Men nu er hjælpen til lærerne på vej.

Helle Rabøl Hansen, ph.d.-studerende på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) under Århus Universitet, har sat fokus på, hvilken indflydelse lærerne kan have på de mønstre for mobning, som der kan opstå i blandt skoleelever. Hun fortæller, at mobning er et meget komplekst fænomen, men mange personer involveret, som enten aktive mobbere, passive tilskuere og selvfølgelig offeret - den person der bliver mobbet.

»Jeg undersøger både lærernes negative og positive indflydelse på mobbemønstrene. Jeg oplever, at lærerne er meget interesserede i at vide mere om emnet, netop fordi der hersker stor tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre. Mange skoler mangler metoder til at løse problemet og følge op på det,« siger Helle Rabøl Hansen.

 

Et fattigt børneliv

Formålet med hendes forskning er at øge kendskabet til, hvordan lærerne kan tackle og agere i forhold til mobning, som er så menneskeligt ødelæggende.

 

»Mobbede børn har et meget fattigt børneliv i den forstand, at god kontakt til andre børn er helt centralt i forhold til deres følelse af lykke og trivsel i det hele taget. Hvis du som barn holdes udenfor, fordi de andre børn ikke gider være sammen med dig, ja, så får du ikke det, som gør dig til et glad barn. Så enkelt er det.«

 

Fluen på væggen

En af de metoder, Helle Rabøl Hansen benytter til at undersøge, om lærerne har indflydelse, og hvordan de har indflydelse på mobbemønstre, er at besøge lærerværelser. Her gennemfører hun interviews, og følger lærernes dagligdag.

 

»Lærerværelset er lærernes kollegiale rum, hvor der selvfølgelig sker videndeling og udveksling af meninger. Derfor bliver der naturligvis også produceret holdninger, som de sandsynligvis tager med sig videre ud i klasseværelset. Jeg vil undersøge, om den udveksling af meninger har indflydelse, positivt og negativt, på den måde, de møder børnene på«.

 

Forstyrrelser er også tavshed

Det er svært at være lærer i en mobbeklasse. Både elever og lærer kan mærke, når der er sket mobning - en forstyrrelse, som ikke kun er noget, der får betydning for klimaet blandt børnene, men også for klimaet mellem elever og lærer.

 

»En forstyrrelse er ikke kun larm. Det kan også være tavshed - larmende tavshed! Når en lærer træder ind i en tavs 7. klasse, og har svært ved at få en dialog i gang, så sidder der måske nogle børn og vogter over hinanden. Der er ikke nogen, der tør sige noget, fordi alle er anspændt af mobning,« fortæller den ph.d.-studerende.

Hun uddyber: »Den forstyrrelse ødelægger både lærerens ambition om at levere et stykke fagligt arbejde og elevernes evne til at modtage undervisning. Så rent undervisningspædagogisk og fagligt giver det stor mening, at lærerne rustes til at kunne håndtere og følge op på mobning«.

 

Mobbede børn bliver syge

Det er dokumenteret, at børn, der bliver mobbet, har flere sygedage end andre børn. De har psykosomatiske lidelser som f.eks. ondt i hovedet eller ondt i maven, som forsvinder, når de ikke er i skolen.

 

»Det er også dokumenteret, at de mobbede børn har mere livslede, tænker sort om livet. F.eks. kan de tænke: 'Er det ikke bedre, hvis jeg ikke var til, der er alligevel ikke nogen, der holder af mig!'. Sådan nogle tanker tilskriver vi voksne ofte ikke børn, fordi vi forventer, at børn er spontane og glade. Men det er voldsomme følelser, som børnene har, og de er ikke rustet til at kunne tackle dem alene.«

Det tager lang tid at genopbygge tilliden til, at man ikke bliver mobbet igen. Så derfor skal man ikke forvente en åben og positiv reaktion fra den mobbede, de første mange gange man rækker hånden ud.

Børn, der bliver mobbede, taler meget hurtigt i flertal - dvs. at selv om det kun er én person, der mobber dem, så oplever de, at det er en større gruppe eller hele klassen. Den der bliver mobbet, føler sig nemlig også mobbet af de passive tilskuere - dem, der ikke åbent siger fra over for, at der bliver mobbet i klassen.

Link Helle Rabøl Hansens og hendes kollegaers forskning i mobning: Exbus - Exploring Bullying in School

 

Gode råd til læreren

Hav som udgangspunkt, at mobning er meget kompliceret. På den måde undgår du forhastede konklusioner, f.eks. at du tilskriver mobningens årsag egenskaber hos ofret eller hos den, der mobber. Det kan f.eks. være, hvis man synes, at en elev i klassen er aggressiv og tilskriver den egenskab skylden for, at der mobbes i klassen. Men der findes også klasser med aggressive elever, hvor mobning ikke finder sted. Vi skal se på hele klassen og ikke kun på den enkelte elev. Det er hele klassen samlet, der sammen med læreren skal gøre noget ved mobningen.

 

Gode råd til elevenEt mobbet barn står meget alene. Prøv at se dig selv som en 'forsvarer' for den mobbede elev. Det er vigtigt at støtte op om den, der bliver mobbet. man kan altid finde noget der er irriterende ved en person - se bort fra det, der irriterer dig, og ræk hånden ud. Selv om den, der bliver mobbet, afslår din støtte, skal du vende tilbage og række hånden ud igen og igen, fordi den der er mobbet er i en slags beredskabssituation, hvor han eller hun føler, at det er vigtigt at være på vagt hele tiden og skærme sig selv for at andre kan finde nye ting at mobbe én med. Mobbede har alle sanser åbne.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk