Lær af Videnskab.dk's journalister: Tag på kursus i kritisk videnskabsjournalistik
Få redskaber til at lave troværdige nyheder om forskning og bliv klædt på til at afsløre misinformation. Du kan stadig nå det.
videnskabsjournalistik_kritisk_thomashoffmann_Anneringaard_videnskabdk

Underviserne på kurset har mange års erfaring med videnskabsjournalistik. Her ses Thomas Hoffmann og Anne Ringgaard. (Foto: Videnskab.dk)

Underviserne på kurset har mange års erfaring med videnskabsjournalistik. Her ses Thomas Hoffmann og Anne Ringgaard. (Foto: Videnskab.dk)

Videnskaben rummer et væld af fabelagtige historier, og forskning er uden tvivl den mest troværdige kilde til viden, vi har.

Men mange journalister er ikke klædt på til at skelne skidt fra kanel og gå kritisk til påstande fra forskere, selvudnævnte eksperter, myndigheder og politikere.

I en tid, hvor corona- og klimakrisen har gjort forskning til forsidestof, risikerer de derfor at blive mikrofonholdere og i værste fald sprede misinformation frem for at lave troværdig journalistik. 

Tag på kursus

et nyt kursus, der afholdes af journalisterne Anne Ringgaard og Thomas Hoffmann fra Videnskab.dk, bliver nyhedsjournalister og kommunikatører klædt på til at gennemskue videnskabelige resultater og formidle dem ansvarligt.

De to journalister deler på kurset ud af deres mangeårige erfaring med at lave nyhedsjournalistik om forskning, og kursisterne får redskaber til at: 

  • Finde gode forskningsnyheder
  • Gå kritisk til videnskabelige studier
  • Finde de rigtige kilder
  • Vurdere evidensen bag påstande og konklusioner
  • Afkode styrken ved forskellige videnskabelige metoder  
  • Formidle forskningen ansvarligt

Ud over anvendelige tips og tricks er undervisningen spækket med eksempler og øvelser. Undervejs skriver kursisterne deres egne nyheder om forskning og får feedback.

11 gode råd til journalister

Videnskab.dk har lavet journalistik om forskning siden 2008. Gennem tiden har vi gjort os mange erfaringer og begået masser af dumme fejl, som vi har lært af.

I 2021 kogte vi vores erfaringer ned til 11 gode råd til andre journalister i Videnskab.dk's prisvindende guide til god videnskabskabsjournalistik. Det nye kursus udspringer af vores arbejde med guiden. 

Kurset er for journalister og kommunikatører

Kurset henvender sig til dig, der er radio-, TV- eller dagbladsjournalist og arbejder enten for et stort, etableret medie eller på et mindre net- eller nichemedie.

Du kan også få stort udbytte af kurset, hvis du er kommunikatør, blogger eller meningsdanner og beskæftiger dig med forskning og sundhed.

Tid og sted

Kurset afholdes over tre dage hos DMJX i Emdrup i det nordlige København:

7. marts 2022 - DMJX, København

8. marts 2022 - DMJX, København

4. april 2022 - DMJX, København

Tilmeld dig

I 2021 indgik Videnskab.dk og Danmarks Medie og Journalisthøjskole (DMJX) et samarbejde om kurser.

Kurset bliver derfor afholdt i regi af DMJX, mens foredragsholderne er de erfarne journalister Anne Ringgaard og Thomas Hoffmann.

Kurset løber over tre dage: 7. marts, 8. marts samt 4. april 2022. Det foregår på DMJX i Emdrup i København.

Tilmeld dig her, hvor du kan læse detaljer om kursets program.

På kurset lærer du at...
  • Finde de bedste historier fra forskningsverdenen før alle andre – det kan for eksempel være historier om corona, klima, arkæologi, historie, rummet, grøn omstilling, sundhed og kemi
  • Undgå at lave fejl og sprede misinformation, når du laver historier med udgangspunkt i forskning
  • Være kritisk over for eksperter og magthavere, som påstår at have videnskaben i ryggen
  • Være kritisk generelt, når du formidler forskning – og at navigere i junglen af modsatrettede informationer
  • Leve op til dit ansvar som en troværdigt, etisk formidler – også når stoffet er kompliceret
  • Være med til at danne modvægt til de mange kværulanter, sundhedsguruer og betalte influenter, som spreder misinformation på nettet
  • Kende forskel på korrelation og kausalitet, forstå peer review og andre forskningsprocesser – og at skelne skidt fra kanel, når du læser videnskabelige studier

Du kan læse mere og tilmelde dig kurset hér.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk