Lægemiddelstyrelsen afviser forskeres lykkepille-konklusion
23 juni 2017

Det giver ikke anledning til at ændre på anbefalingerne for antidepressiv medicin, at en række forskere fandt, at lykkepiller ikke har en gavnlig effekt på depression. Det mener Lægemiddelstyrelsen ifølge en pressemeddelelse

Styrelsen har gennemgransket et stort metastudie fra tidligere i år, hvor en række forskere fik en tur i mediemøllen med historien om, at lykkepiller slet ikke virker mod depression.

Forskerne havde gennemgået 131 studier om virkningen af antidepressiv medicin og fandt, at placebo var en lige så god medicin mod depression som lykkepiller af typen SSRI. I alt 27.422 patienter deltog i forsøgene.

Studiet fik dengang kritik fra flere sider for at være for bombastisk i sine konklusioner, der desuden var taget fra alt for forskellige forsøg til, at de kunne sammenlignes, lød kritikken.

Og det er altså også en skarp kritik, der nu lyder fra en af de tre fagpersoner, der har kigget studiet igennem for Lægemiddelstyrelsen.

»På baggrund af den her metaanalyse har forskerne konkluderet, at nu viser ny viden, at SSRI-præparater ikke virker – og derfor skal man ikke tage den medicin. Men det er simpelthen ikke rigtigt. Det er på grænsen til, hvad, jeg mener, er en ansvarlig måde at være forsker på,« siger overlæge Eskild Colding-Jørgensen fra Lægemiddelstyrelsen til Berlingske.

Lægemiddelstyrelsen konkluderer samtidig, at der ikke er noget nyt i den analyse, som forskerne tidligere på året lavede, og at de derfor ikke vil lave om på indlægssedler eller anbefalinger til at bruge medicinen.

De pointerer desuden, at det kan skabe stor utryghed for patienter, der tager medicinen, at forskerne gik så voldsomt ud i pressen med budskabet.

På et samråd på tirsdag vil Folketingets Sundhedsudvalg diskutere Lægemiddelstyrelsens konklusioner.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.