Lædersko giver viden om renæssancemaleren Michelangelos højde og drøjde
Michelangelo sko højde

Tre lædersko, der formentlig tilhører Michellangelo, og som afslører hans højde. (Foto: Casa Museo Buonarroti/Anthropologie)

Tre lædersko, der formentlig tilhører Michellangelo, og som afslører hans højde. (Foto: Casa Museo Buonarroti/Anthropologie)

Kilde: 
07 september 2021

Små fødder - stort talent. Det er kunsthistoriens berømte renæssancemaler, Michelangelo, det skal handle om.

For, hvad der menes at være hans sko, er nemlig ikke lige så store, som det talent han for eftertiden er kendt for.

Italienske forskere har studeret tre lædersko, der menes at tilhøre Michelangelo Buonarrotis. Alle tre sko blev i sin tid fundet i hans hjem efter hans død, men har sidenhen kunnet ses på Casa Buonarroti Museet i Firenze, Italien.

Det er første gang, forskere forsøger at skabe Michelangelos fysiske karakteristika, hvor de tager udgangspunkt i mål ud fra hans garderobe, i denne forbindelse hans sko.

Målene på de tre lædersko pegede på, at Michelangelo har haft en højde på omkring 160 cm.For nutidens standarder lyder det måske ikke af meget, men i Europa anno 1475 til 1564 var det ikke en usædvanlig højde.

Det skriver Live Science.

Forskerne kom frem til resultatet ved først at måle skoene og derefter regne på føddernes dimensioner.

Resultatet af beregningerne viste sig at stemme overens med en beskrivelse, de har af Michelangelo.

Beskrivelsen kom fra en anden af 1500-tallets kunstnere og forfattere Giorgio Vasari. Vasari skrev, at Michelangelo havde brede skuldre, mens resten af kroppen var noget tyndbenet.

De tre sko var alle i samme størrelse, hvilket peger på, at skoene er brugt af den samme person. Og længe har man ment, at det var Michelangelo, som var den retmæssige ejer.

Men ifølge forskerne kan det altså også have været en fra Michelangelos familie, som har boet under samme tag.

Andre muligheder, de spekulerer i, er, at de kan tilhøre nogle af Michelangelos efterkommere.

Michelangelo blev 88 år, og studiets forfattere mener, at forskning som dette kan gøre os klogere på detaljer omkring billedkunstnerens fysiske udseende.

Det fulde studie er publiceret i Anthropologie – International Journal of Human Diversity and Evolution.

 

fth

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.