Kys er usædvanlige i de fleste kulturer
Over halvdelen af 168 adspurgte kulturer svarede nej til, at de kysser, viser et nyt amerikansk studie. Norsk professor er ikke overrasket.

I både Mellemøsten og Asien kysser de mere end os, men alligevel kysser omkring halvdelen af verdens befolkning slet ikke, viser et amerikansk studie.
(Foto: Shutterstock)

I både Mellemøsten og Asien kysser de mere end os, men alligevel kysser omkring halvdelen af verdens befolkning slet ikke, viser et amerikansk studie. (Foto: Shutterstock)

 

I både film og musikvideoer er lidenskabelige kys symbol på romantik og forelskelse. Men et nyt studie viser, at kys er mere usædvanlige blandt verdens befolkning, end vi går og tror.

Amerikanske forskere har undersøgt 168 kulturer i forskellige lande over hele verden og fandt, at romantiske eller seksuelle kys kun var normalt i under halvdelen af kulturerne.

Selvom forskerne antog, at romantiske eller seksuelle kys ikke var normalt i alle kulturer, kom resultatet stadig en smule bag på dem.

»Vi blev overraskede over at finde ud af, at det var over halvdelen af kulturerne, der syntes det var mærkeligt at vise intimitet ved kys,« siger en af forskerne bag studiet, Justin Garcia, i en pressemeddelelse.

I nogle kulturer er det ligefrem ulækkert at kysse.

»Forskellige kulturer har meget forskellige meninger om kys og kyssets funktion, men også inden for samme kultur kan holdningerne være forskellige,« siger psykolog og forfatter Kristin Spitznogle til forskning.no.

Andre forestillinger om romantik

Professor Arve Sørum ved Sosialantropologisk Institutt ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over studiets resultater, men forholder sig kritisk:

»Det er ikke noget nyt i, at der er et betydeligt antal kulturer, hvor mennesker ikke kysser hinanden på munden. Vores forestillinger om romantisk kærlighed findes heller ikke i alle kulturer,« siger Avre Sørum til forskning.no.

Sørum tvivler alligevel på, at kys er så lidt udbredt, som studiet viser. Han mener, at der er en fare for, at kyssene er blevet underrapporteret på flere måder.

»Forskerne er afhængige af, at etnograferne rent faktisk har observeret og kodet for kys i den internationale database med rapporter, som forskerne har brugt til studiet. Eller at etnograferne har talt med de forskellige kulturer om kys,« siger Sørum.

Desuden påpeger Sørum, at det, at etnograferne ikke har kodet for kys visse steder, ikke nødvendigvis betyder, at kys ikke praktiseres i kulturen. Han mener, at der altid kan findes individuelle afvigelser på tværs af normen.

Kysser ikke offentligt

Herhjemme er det helt almindeligt at se et forelsket par kysse hinanden farvel på en togperron, men det er ikke i alle kulturer, at det er almindeligt at kysse offentligt.

»Flere steder, blandt andet i Sydøstasien, er det ikke normalt at kysse offentligt. Der er kys en del af privat- og sexlivet. Og selvom de ikke kysser på munden, bruger de stadig munden seksuelt på andre dele af kroppen,« forklarer Sørum.

Sørum har selv rejst meget i Ny Guinea, og her er det kun i nogle områder, at han har set folk kysse.

»Kys er ikke udbredt i deres kultur. Men ved at se vestlige film, hvor der ofte bliver uddelt kys, kan de begynde på det,« siger Sørum. 

Påvirkes af kultur

Men ligger det i vores gener, om vi kysser eller ej? Det ved forskerne ikke meget om endnu.

»Traditionel adfærd kan påvirkes kulturelt i begge retninger,« forklarer Sørum.

Justin Garcia mener, at studiet er en påmindelse om, hvor svært det kan være at vurdere menneskelig adfærd i andre kulturer med en vestlig tankegang.

»Folk i alle kulturer tænker på deres egen adfærd og normer som normal og alle andres adfærd som unaturlig og mærkelig,« siger Sørum.

Amerikanerne kysser ikke mest

Hollywood-film har længe været kulturel eksportør af romantiske kys. Men det viser sig, indbyggerne ikke helt er ligeså flittige til at kysse som i filmene.

Nordamerika ligger nemlig på en fjerde plads over lande, der kysser mest. Kun omkring 55 procent af den Nordamerikanske befolkningsgruppe, der blev spurgt, kysser.

På førstepladsen ligger Mellemøsten, hvor romantiske kys er allermest udbredt. Derefter følger Asien og på tredjepladsen ligger Europa, hvor omkring 70 procent kysser.

Lavest på listen ligger Mellemamerika og Amazonas. Herunder hører lande som Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica og Panama.

Ifølge studiet lå Ny Guinea også lavt på listen sammen med landene syd for Sahara.

Befolkningstætte samfund kysser mere

Forskerne fandt også en sammenhæng imellem kys og samfund.

Studiet viste, at jo mere socialt komplekst og inddelt samfundet er, jo mere udbredt er det at kysse.

Garcia kan ikke forklare præcis, hvorfor vi kysser, men det er sandsynligvis biologisk nedarvet. Chimpanser er blandt andet kendt for at kysse med åben mund.

Hvorfor kysser vi?

Hos mennesker fungerer kys som en slags genetisk test på, om vi passer sammen, siger Kristin Spitznogle til forskning.no:

»Vores spyt fungerer som en genetisk signatur. I dybe kys udveksler vi spyt, der sender signaler til hjernen, hvorefter spyttet bliver analyseret. Hvis generne er for ens, vil vi være tilbøjelige til ikke at kunne lide smagen af den anden persons spyt,« forklarer hun.

Hvis vi derimod godt kan lide kyssepartneres spyt, udløser hjernen alle de rigtige stoffer, der gør os tændte.

Derfor kan et hedt kys sætte gang i en række fysiologiske processer i vores kroppe, hvor nerveimpulser sendes fra hjernen til kønsorganerne, som gør kroppen klar til at have sex.

»Forskere har fundet ud af, at der er testosteron i mandens spyt, og at det aktiverer vores lystcenter i hjernen,« siger Spitznogle.

Kys forstærker også ophidselse og intensitet under sex. Ved dybe kys udskiller vi endorfiner og feromoner, der knytter os tættere til hinanden.

Det kan derfor ses som en advarsel, hvis et par stopper med at kysse, da det betyder, at noget af deres kontakt til hinanden er forsvundet. Og kys er faktisk den aktivitet, der først forsvinder i mange langvarige forhold.

»Jeg råder altid par, til at huske at kysse hinanden,« forklarer Spitznogle.

Kys kan smitte

Kys kan også være en måde for os at vurdere, om den anden person er sund og rask ved hjælp af smag og lugt.

Men kys kan også overføre sygdomme:

»Dette kan være specielt farligt i samfund uden mundhygiejne, da sygdomme nemt smitter gennem kys,« siger Garcia.

Men hvordan kys gik over til at blive en del af romantik og sex, er fortsat et åbent spørgsmål, som Garcia opfordrer andre til at undersøge.

Oversat af: Ida Kløvgaard

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk