Kvinder husker samtaler bedre end mænd
Et amerikansk psykologi-studie viser, at kvinder i højere grad end mænd husker samtaler, når de bliver bedt om at fremkalde minder og erindre begivenheder.

Når kvinder husker tilbage, husker de samtaler i højere grad end mænd. (Foto: Colourbox)

Når kvinder husker tilbage, husker de samtaler i højere grad end mænd. (Foto: Colourbox)

Kvinder husker samtaler bedre end mænd. Det tyder en amerikansk undersøgelse af folks erindringer i hvert fald på.

Så har du fornemmelsen af, at kvinden i dit liv husker hver en samtale, hun og du har haft de sidste fem år, eller at manden i dit liv er helt blank, når du henviser til en vigtig pointe, du har fremført, så er det måske ikke helt forkert.

Målet for de amerikanske forskere fra Boston University var egentlig at se, om forskellige personlighedstræk havde betydning for, om man spontant erindrer samtaler til forskel fra alt muligt andet. Men det var et helt andet og overraskende resultat, som forskerne stod med efter eksperimentet.

Seks påvirkninger

I undersøgelsen bad de 108 kvinder og mænd om at beskrive den første tydelige erindring, der faldt dem ind ved seks forskellige påvirkninger.

Den første påvirkning var et billede af et ungt par, der sidder på en bænk og ser ud over en flod.

Forsøgspersonernes opgave var altså i denne situation at fremkalde det første minde, der faldt dem ind fra deres egen erindringsverden ved synet af billedet.

Denne erindring skulle de herefter skrive ned helt udførlig med alle de detaljer, de kunne huske i løbet af femten minutter.

De fem næste påvirkninger var alle af sproglig art, og bestod af opfordringen til at finde:

Den tidligste barndomserindring En særlig vigtig begivenhed fra deres barndom En begivenhed, der havde 'lært dem noget om livet' En nylig, ubehagelig begivenhed En nylig, behagelig begivenhed.

Disse fem opfordringer til at komme med en bestemt erindring blev fremsat med femten minutters mellemrum, så forsøgspersonerne hver gang fik et helt kvarter til at skrive en udførlig beretning om den erindring, de havde valgt at beskrive.

Point for samtaler

Beretningerne blev efterfølgende scoret for en lang række egenskaber, blandt andet: Antallet af samtaler, antallet af ord fra de erindrede samtaler, antallet af ord andre har sagt, antallet af ord man selv har sagt, antallet af erindrede ord i erindringen som procent af det samlede antal ord i erindringen.

De ord, der blev regnet for 'samtaleord' kunne dels være ord, der konkret var blevet sagt i den erindrede samtale, dels ord, der blot beskrev indholdet i en samtale, f.eks. 'han sagde noget om, at han var ked af det' eller 'han fortalte om sin barndom'.

Faktisk var den sidstnævnte kategori af samtaleord langt hyppigere end den førstnævnte; det var altså forholdsvis sjældent, at folk rapporterede om helt konkret udtalte ord.

Åbenhed og venlighed slog ud

Forskernes oprindelige hensigt med dette eksperiment var som sagt at undersøge, om personligheden spiller nogen rolle for, hvor meget man spontant husker samtaler. Derfor havde forsøgspersonerne også udfyldt det mest almindelige spørgeskema til måling af de fem centrale personlighedstræk:

Udadvendthed (kontra indadvendthed). Nervøsitet (kontra følelsesmæssig ro). Åbenhed overfor nye ideer og tanker. Venlighed overfor andre mennesker Samvittighedsfuldhed.

I første omgang så det da også ud til, at der var en ganske tydelig sammenhæng mellem to af de fem træk og tendensen til særligt at erindre samtaler med andre.

De, der scorede højt på åbenhed og venlighed, havde i gennemsnit erindret flere samtaler - både i form af konkrete ord og beskrivelser af samtaler - end personer, der scorede lavere på åbenhed og venlighed.

Kvinder scorede højere end mænd

I anden omgang viste det sig imidlertid, at det dog slet ikke var personligheden som sådan, der spillede en rolle i denne forbindelse, men snarere forsøgspersonernes køn.

Det viste sig nemlig, at kvinder i gennemsnit havde scoret højere end mænd på åbenhed og venlighed, så måske var det snarere noget ved den kvindelige erindringsmåde end det var personlighedstrækkerne åbenhed og venlighed, der var årsag til flere erindrede samtaler?

For at afgøre dette spørgsmål så forskerne først på forskellen mellem mænd og kvinder uanset deres personlighed.

Det viste sig som ventet, at kvinder på alle punkter havde scoret højere med hensyn til erindrede samtaler end mændene. Derefter så man på sammenhængen mellem personlighedstrækkene åbenhed og venlighed på den ene side og erindrede samtaler på den anden side indenfor hvert af de to køn. Nu var der pludselig ingen særlig sammenhæng mellem personlighed og erindrede samtaler.

Den først fundne sammenhæng mellem åbenhed, venlighed og erindrede samtaler så altså ud til blot at bygge på, at kvinderne var mere åbne og venlige end mændene. Men den sidste analyse viste altså også, at det

ikke

var kvindernes åbenhed og venlighed, der var årsag til deres hyppigt erindrede samtaler, for kvinder med relativ lav åbenhed og venlighed havde husket ligeså mange samtaler som kvinder med høj åbenhed og venlighed.

 

Om det er kvinders medfødte natur eller deres opdragelse og position i samfundet, der er årsagen til, at de husker samtaler bedre end mænd, ved man endnu ikke, men det er nok et godt gæt, at begge dele spiller en rolle

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.